Οσο πλησιάζουμε προς την (αναμενόμενη) ημερομηνία των εκλογών, τόσο οι προετοιμασίες στα κομματικά επιτελεία εντείνονται. Καθημερινές συσκέψεις, επαφές, συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια και το πρόγραμμα, αλλά και σενάρια για την επίτευξη των στοχεύσεων κάθε πολιτικού φορέα, αποτελούν αυτή την περίοδο καθημερινή υπόθεση στα επιτελεία των κομμάτων.
Ειδικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τα σενάρια για την επίτευξη αυτοδυναμίας περνούν από μια παράμετρο εξαιρετικής σημασίας: Το ποσοστό των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο του πολίτη, αλλά δεν θα φτάσουν το «μαγικό» ποσοστό του 3%, που θα τους ανοίξει τις πόρτες του Κοινοβουλίου.
Αυτοδυναμία με απλή αναλογική
Ηδη τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μελετούν προσεκτικά κάθε εναλλακτική λύση στο πρόβλημα, θεωρώντας δεδομένο ότι τουλάχιστον στην πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής, τα κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο εισόδου στη Βουλή θα κινηθούν κοντά στο 10%.
►Διαβάστε και: Μητσοτάκης: Αναβαθμίζονται οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας - Οι συμφωνίες
Αυτό θα σήμαινε, εάν σχηματιζόταν κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, ότι με ένα ποσοστό που θα πλησίαζε αλλά δεν θα έφτανε υποχρεωτικά το 37% θα μπορούσε να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να στηρίξει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Εδώ υπάρχουν τρία προβλήματα, όπως λέει στην «Η» κυβερνητικό στέλεχος με εμπειρία σε τέτοια θέματα:
- «Πρώτον, ότι είναι μάλλον δύσκολο, για να μην πω αδύνατο, να φτάσουμε το 37% στις κάλπες της απλής αναλογικής.
- Δεύτερον, ότι εάν πάμε -όπως πιστεύουμε στη Νέα Δημοκρατία- σε δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, το ποσοστό αυτών των κομμάτων προφανώς θα μικρύνει, καθώς η ψήφος θα είναι πολύ πιο πολωμένη από ό,τι στην απλή αναλογική.
- Και το τρίτο, που ακόμα δεν έχει έλθει στην επιφάνεια, είναι ότι η τοξικότητα του πολιτικού κλίματος που επιβάλλει η αντιπολίτευση, θα κάνει πολύ εύθραυστη μια κυβέρνηση με το "σύνδρομο Κατσίκη", δηλαδή, οριακής πλειοψηφίας 151 εδρών».
Αυτές οι παράμετροι κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την εξίσωση για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να υπολογίσουν πόσο πρέπει να είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής στις δεύτερες εκλογές που (αν γίνουν) θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, προκειμένου στη συνέχεια να προσδιορίσουν το ποσοστό-στόχο του δικού τους κόμματος για την επίτευξη αυτοδυναμίας (τουλάχιστον) 2 έως 3 εδρών.
Ικανοποίηση από τις... διαφωνίες των «μικρών»
Σε αυτό το πλαίσιο η οδός Πειραιώς αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν με έκδηλη ικανοποίηση την προφανή αδυναμία των διάσπαρτων κομμάτων που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, να συμφωνήσουν σε κοινή κάθοδο με κοινό επικεφαλής.
Πέραν της Ελληνικής Λύσης που η είσοδός της στη νέα Βουλή προεξοφλείται, και της αναμενόμενης (ίσως και σήμερα!) νομοθετικής πρωτοβουλίας για αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, λόγω χαρακτηρισμού του ως «εγκληματικής οργάνωσης», τα υπόλοιπα δεξιά κόμματα συγκεντρώνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετρήσεων που έχει υπόψη της η κομματική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ποσοστό που ξεπερνά το 5%.
►Διαβάστε και: ΣΥΡΙΖΑ: Θέτει έξι ερωτήματα για τη Greek Mafia και ζητάει την παραίτηση Θεοδωρικάκου
Λίγο μικρότερο είναι το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων από το χώρο της αριστεράς, ενώ το κόμμα Κασιδιάρη που συγκεντρώνει στις μετρήσεις ποσοστό κοντά στο 3% εκτιμάται ότι θα διαχυθεί στα άλλα δεξιά κόμματα και δεν θα κατευθυνθεί προς μια πολιτική δύναμη που θα της δώσει ώθηση για να μπει στη Βουλή (και συνεπώς να μικρύνει το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, άρα να μεγαλώσει τον πήχη για την αυτοδυναμία της ΝΔ).
Οι διεργασίες στους «μικρούς» της δεξιάς και της αριστεράς ενδιαφέρουν τους «μεγάλους» πολύ περισσότερο από όσο αυτοί οι τελευταίοι δείχνουν προς τα έξω…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!