Eνα ιδιότυπο «κρυφτούλι» παίζεται αυτές τις ημέρες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, με θέμα τον ακριβή προσδιορισμό της ημέρας των εκλογών στις δυο χώρες. Ενα «κρυφτό» με «διαιτητή» τρίτες χώρες, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, οι οποίες προτιμούν να προλαμβάνουν καταστάσεις, παρά να θεραπεύουν.
Ετσι, χωρίς να λέγεται δημόσια, Αθήνα και Αγκυρα προσανατολίζονται σε παράλληλες -ή και ταυτόχρονες εκλογικές μάχες, ώστε κι οι δυο να είναι απασχολημένες με τα εκλογικά τους. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι δεν θα μπουν «πονηρές» ιδέες στο μυαλό των εξ Ανατολών γειτόνων μας, που έχουν αποδείξει τις τελευταίες δεκαετίες ότι επιλέγουν προσεκτικά περιόδους σχετικής αστάθειας στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν με το δικό τους τρόπο τετελεσμένα.
Οι πάντες γνωρίζουν, βέβαια, ότι εάν η Τουρκία κάνει ένα απονενοημένο διάβημα, στην προσπάθεια του Ερντογάν να επανεκλεγεί, το κόστος για τη χώρα αυτή θα είναι εξαιρετικά μεγάλο κι η αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή, μείζονος σημασίας. Γι' αυτό καταβάλλουν προσεκτικές διπλωματικές προσπάθειες, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να περάσουν παράλληλα τον «κάβο» των εκλογικών δοκιμασιών τους.
►Διαβάστε και: Πολιτική συνεννόηση για να μείνουν εκτός Βουλής μέλη εγκληματικών οργανώσεων
Ο «μεγάλος πειρασμός» του Ερντογάν
Η ημερομηνία «κλειδί» είναι η 14η Μαΐου. Ηδη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε έναν παραλληλισμό με τις εκλογές του Αντνάν Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν πιο σαφής, λέγοντας ότι «μάλλον» ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία θα γίνει εκείνη την ημερομηνία.
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στη γείτονα, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα (21 Μαΐου). Υπό προϋποθέσεις αυτή η εβδομάδα μπορεί να είναι «μεγάλος πειρασμός» για τον Ερντογάν, ειδικά εάν δεν έχει εξασφαλισμένη την επανεκλογή του.
Το δίλημμα Μητσοτάκη
Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τον χρόνο των εκλογών τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει από τώρα να αποκαλύψει την τελική του επιλογή, προκειμένου να μην δώσει το χρόνο στους Τούρκους να προετοιμαστούν για το απευκταίο. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου «ζυγίζουν» κάθε πιθανό σενάριο.
Ειδικότερα, η Αθήνα γνωρίζει καλά ότι υπάρχει ένα χρονικό διάστημα περίπου 60 ημερών ανάμεσα στην προκήρυξη των πρώτων εκλογών με απλή αναλογική και την ολοκλήρωση των δεύτερων, με ενισχυμένη. Το δίλημμα είναι εάν θα γίνουν κοντά στις τουρκικές οι πρώτες ή οι δεύτερες εκλογές. Εάν συμβεί το πρώτο, τότε οι κάλπες της απλής αναλογικής θα στηθούν στις 14 ή στις 21 Μαΐου, ενώ οι επαναληπτικές δεν αποκλείεται να οριστούν για τις 7 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία νίκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 2019.
►Διαβάστε και: Γ. Οικονόμου: Η Τουρκία κινείται στον αστερισμό του παραλόγου
Αν, αντίθετα, τελικά αποφασιστεί οι δεύτερες εκλογές να διεξαχθούν παράλληλα με τις τουρκικές, τότε θα πάμε στην εκλογική μάχη με απλή αναλογική πιθανότατα στις 2 (ή στις 9 Απριλίου) και οι εκλογές της ενισχυμένης θα γίνουν, ίσως μαζί με τον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών, ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου και τα Αγίας Ελένης, στις 21 Μαΐου.
Οι... αστάθμητοι παράγοντες
Οπως είναι φυσικό, η διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών δεν είναι ο μόνος παράγοντας που προσδιορίζει και την τελική ημερομηνία των εκλογών στην Ελλάδα.
Η δυνατότητα να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα έστω κι από έναν οίκο αξιολόγησης πριν τις εκλογές, μπορεί να παίξει το ρόλο της, όπως και μια πιθανή απρόσμενα θετική εξέλιξη στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να «κλείσει» λέγοντας ότι οι όποιες εξελίξεις θα έλθουν μετά τις εκλογές.
Επίσης η ανάσχεση της ακρίβειας, καθώς και η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου που έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του έτους, θα αποτελέσουν επίσης κριτήρια του ακριβούς προσδιορισμού της ημερομηνίας που θα πάμε στα εκλογικά κέντρα για να επιλέξουμε την κυβέρνηση των επόμενων τεσσάρων χρόνων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!