Την υποψηφιότητά του στον Έβρο στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν την άνοιξη ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σε Περιφερειακά ΜΜΕ στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως είπε, έλαβε αυτή την απόφαση για λόγους συμβολικούς, μιας και η περιοχή έχει βρεθεί «στην πρώτη γραμμή των αναπτυξιακών ευκαιριών».
«Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και ουσιαστικά θα γίνουν σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία. Πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι πίστευαν ότι τελικά η κυβέρνηση θα ενδώσει στον δημοσκοπικό πειρασμό. Οι Έλληνες πολίτες μας πιστεύουν όταν μιλάμε για την εξάντληση της τετραετίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση αν φοβάται το ενδεχόμενο να εκφραστεί στις πρώτες κάλπες η δυσαρέσκεια των πολιτών λόγω των προβλημάτων από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, απάντησε ότι γνωρίζει πώς μπορεί να υπάρξει δυσαρέσκεια και νευρικότητα, ωστόσο τα διλήμματα θα είναι πολύ ξεκάθαρα. Η πρώτη κάλπη θα είναι η κρίσιμη, θα στείλει τα μηνύματα και η δεύτερη κάλπη θα τα επιβεβαιώσει, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Απολύτως σωστή η απόφαση να κηδευτεί ως ιδιώτης ο Κωνσταντίνος
«Με το θάνατο του Κωνσταντίνου γράφεται και σε ένα ανθρώπινο επίπεδο ένας τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974 και το λόγο έχει πλέον η ιστορία, η οποία θα τον κρίνει δίκαια, αλλά και αυστηρά. Θα κρίνει τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί για τον άνθρωπο Κωνσταντίνο μας συνοδεύει ήδη η θλίψη, και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας τη ζωής. Συλλυπήθηκα την οικογένεια του, δεν βλέπω ιδιαίτερες εντάσεις, βλέπω μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναμόχλευση, του ρόλου του ιστορικού προσώπου του Κωνσταντίνου, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη ειδικότερα για νεότερες γενιές που δεν γνωρίζουν τι έγινε τη δεκαετία του '60 και τη δεκαετία του '70. Από 'κει και πέρα η κυβέρνηση πήρε μια πολύ συγκεκριμένη απόφαση, που θεωρώ είναι απολύτως σωστή, ο τέως βασιλέας να κηδευτεί ως ιδιώτης, και όχι ο τέως βασιλέως κράτους, γιατί υπήρξε αρχηγός του Βασιλείου της Ελλάδος, που δεν υφίσταται πια. Είχε απωλέσει την ελληνική ιθαγένεια, για λόγους που δεν θα τους κρίνω εγώ, όμως η κηδεία αυτή θα τελεστεί με την αξιοπρέπεια και το τελετουργικό που επιβάλλεται για την ίδια την ιστορική του διαδρομή. Θα ταφεί στους οικογενειακούς τάφους, στο Τατόι" είπε ο πρωθυπουργός για το θέμα της κηδείας του τέως βασιλιά.
Δείτε live:
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν περιμένει ότι μπορεί να υπάρξει "θερμό" επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανησυχεί, όμως, για την εντεινόμενη ρητορική από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αντιδράσει η Τουρκία στην επέκταση του φράχτη κατά μήκος όλης της μεθορίου στον Έβρο ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η επέκταση θα γίνει και σημείωσε: "Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο φράχτης θα επεκταθεί σε όλο το μήκος της μεθορίου, Δεν χρειάζεται την έγκριση κανενός".
Ο κ. Μητσοτάκης καταφέρθηκε και εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση της στο θέμα της μικρής Μαρίας στον Έβρο. Είπε ότι ξένα μέσα ενημέρωσης ζήτησαν συγνώμη, όταν αποδείχτηκε ότι ήταν ένα κατασκεύασμα, ένα ψέμα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ζητήσει μέχρι τώρα συγγνώμη και παρατήρησε πως η στάση της αυτή " αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας".Σε ότι αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δήλωσε πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μην επιτρέψει την εργαλειοποίηση της για άλλο σκοπό. Ταυτόχρονα είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, θυμίζοντας πως έχει φερθεί στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη.
Σε ερώτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων και τη συζήτηση σχετικά με τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι "δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να υποδείξει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην ΑΔΑΕ πώς θα κινηθούν" και πρόσθεσε πως "θα ήταν καλό να επιλυθεί και να εκτονωθεί η ένταση ανάμεσα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ".
Είπε ακόμα ότι "όλοι έχουν υποχρέωση να συμμορφωθούν με το νόμο που ψηφίστηκε και η ΑΔΑΕ" και ότι ο νόμος αυτός ορίζει με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να πληροφορηθούν οι πολίτες αν παρακολουθούνται.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!