Απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της δημόσιας ζωής έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά. Αρχικά ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δυο ήταν οι κύριες αιτίες που αποφάσισε το σκληρό lockdown στην Αττική: Πρώτον οι μεταλλάξεις τους ιού που έδειξαν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δεύτερον η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική που θα μπορούσαν να θέσουν το σύστημα υγείας υπό δοκιμασία.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες του lockdown με ειδική αναφορά στους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες -με μειωμένη ύλη και φέτος- αλλά και στους υπερήλικες που ανταποκρίνονται σε τεράστιο ποσοστό στην πρόσκληση για εμβολιασμό. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η όλη επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής Δημόσιας διοίκησης.
Για τις κακοφωνίες των υπουργών ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ήδη έχει δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται υπερέκθεση των υπουργών στα Μέσα ενημέρωσης, αλλά παρουσία τους «μόνο αν κάποιος έχει κάτι να πει». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πολλές φορές ότι αποτελεί πεποίθησή του ότι περίπου στο Πάσχα, που φέτος πέφτει στις πρώτες μέρες του Μαΐου, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για τους Έλληνες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι φέτος θα έχουμε πολύ καλό τουρισμό, πολύ καλύτερο από το 2020 αλλά όχι στα επίπεδα του 2019, αποκάλυψε ότι αυτός ήταν ένας λόγος της επίσκεψής του στο Ισραήλ και προέβλεψε ότι φέτος η περίοδος μπορεί να αρχίσει ακόμα κι από τον Απρίλιο.
Στο θέμα που προέκυψε με τις εικόνες από την Ικαρία, ο πρωθυπουργός αρχικά τόνισε ότι το πρόγραμμά του κάθε άλλο παρά δείχνει ότι πήγε «για διακοπές» εκεί, διαβεβαίωσε ότι παρόμοιες εικόνες δεν θα επαναληφθούν, χαρακτήρισε την εικόνα που δημιουργήθηκε ως «φάουλ», ενώ δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τη στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη υπευθυνότητα από αυτήν.
Στο πεδίο της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο δανεισμός της χώρας με χαμηλά επιτόκια- ρεκόρ δείχνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της και παράλληλα υπογράμμισε ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι να κρατήσει τις επιχειρήσεις ζωντανές, προαναγγέλλοντας και στήριξη τους σε ό,τι αφορά στις πάγιες δαπάνες τους. Πρόσθεσε ότι στο εγγύς μέλλον η χώρα θα έχει την πολύτιμη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο θα αλλάξει την πορεία την ελληνικής οικονομίας και θα βοηθήσει την ολοκλήρωση σημαντικών μεταρρυθμίσεων κι έφερε το παράδειγμα της απολιγνιτοποίησης.
Αναπτυξιακό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης
«Θα κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές. Και όταν με το καλό η οικονομία ξαναπάρει μπρος και κάνουμε τον απολογισμό θα δούμε ότι τελικά με όλα τα μέτρα τα οποία πήραμε και με τον τρόπο που τα πήραμε στηρίξαμε και κρατήσαμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ήδη υπάρχουν προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία τρέχουν γιατί ξέρουμε ότι θα έχουμε προκαταβολές. "Εξοικονομώ", εμβληματικό πρόγραμμα με πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αποδοχής, 3 δισ. θα βάλουμε συνολικά στο «Εξοικονομώ». Ένα μεγάλο κομμάτι του θα χρηματοδοτηθεί τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα επειδή υπάρχει και αυτή η δυνατότητα των προκαταβολών, ήδη από τώρα που μιλάμε προγράμματα τα οποία ξέρουμε ότι θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, έργα τα οποία ξέρουμε ότι θα μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να αρχίσουν να τρέχουν», επισημαίνοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο που χρηματοδοτεί επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
Ειδική αναφορά έκανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο τι γίνεται με την τραγωδία στο Μάτι. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σε ό,τι αφορά στις υπηρεσιακές ευθύνες, με αυτές ασχολείται η Δικαιοσύνη και συνεπώς εκείνος παρακολουθεί, μεν, αλλά δεν εμπλέκεται, σε ό,τι δε αφορά στις πολιτικές ευθύνες, δυο πράγματα έχει να πει: Πρώτον, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει τις ζημιές όσο πιο σύντομα γίνεται και δεύτερον ότι η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας που συντελέστηκε επί των δικών του ημερών, μας διασφαλίζει την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων στο μέλλον.
Το τελευταίο μέρος της συνέντευξης αφορούσε στα εθνικά θέματα. Αναφερόμενος στη νέα προσωπική επίθεση σε υψηλούς τόνους του Τούρκου προέδρου Ερντογάν εναντίον του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «συνήθως αυτός που φωνάζει δεν έχει το δίκιο με το μέρος του». Πρόσθεσε ότι για το Κυπριακό όλοι οι παράγοντες (Ελλάδα, Κύπρος, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ) μιλούν για διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία και μόνο σε αυτό το πλαίσιο είναι νοητό να εξελιχθεί η συζήτηση στην πενταμερή του Μαρτίου, ενώ για τους υψηλούς τόνους Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι ίσως έγιναν για εσωτερική κατανάλωση.
Για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός είπε ότι σκοπός του είναι να υλοποιηθεί η θετική ατζέντα της Ευρώπης προς την Τουρκία, ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο πίεσης, ότι η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν δέχεται καμία συζήτηση για θέματα εθνικής της κυριαρχία, όπως οι λεγόμενες γκρίζες ζώνες ή η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών που ζητά η Άγκυρα.
Αναφερόμενος στην καγκελάριο Μέρκελ είπε, μεν ότι δεν είναι μια αμερόληπτη παρουσία στις διαφορές Ελλάδα και Τουρκίας, ωστόσο κάποιος πρέπει να συζητά και με την άλλη πλευρά, ενώ υποστήριξε ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για μια δική του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Έκλεισε τη συνέντευξη, δε, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί με την πολιτική που ακολουθεί και ότι οι δυσκολότερες ώρες στα ελληνοτουρκικά ήταν τον Αύγουστο του 2020 αλλά δεν φτάσαμε κοντά σε θερμό επεισόδιο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!