Εντατικοποιήθηκε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και πολλαπλασιάστηκαν οι ερωτήσεις, που κατατέθηκαν στη Βουλή προς τα μέλη της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Κοινοβουλίου, τη συγκεκριμένη περίοδο καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση των υποβληθέντων μέσων άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου (ερωτήσεις, ερωτήσεις με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, αναφορές και απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών).
Η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων καταδεικνύει ότι η συντριπτική πλειονότητα των μέσων άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούσε ζητήματα της δύσκολης καθημερινότητας που μας επέβαλε ο κορονοϊός, της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της.
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, την περίοδο δηλαδή ισχύος των περιοριστικών μέτρων από 13 Μαρτίου 2020 έως και τις 15 Απριλίου 2020, το κοινοβουλευτικό έργο αυξήθηκε κατά μέσο όρο ανά εβδομάδα, σε σχέση με την περίοδο πριν από την επιδημιολογική κρίση, συνολικά κατά 65% ως προς τα γραπτά Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΜΚΕ) και κατά 35% ως προς τις παραληφθείσες απαντήσεις τους.
Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον Νοέμβριο του 2020 το έργο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αυξήθηκε συνολικά κατά 50%, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019, ως προς τα γραπτά Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΜΚΕ) που υποβλήθηκαν και κατά 189% ως προς τις παραληφθείσες απαντήσεις τους.
Τον Δεκέμβριο του 2020, αυξήθηκε συνολικά κατά ποσοστό 72%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ως προς τα γραπτά Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΜΚΕ) που υποβλήθηκαν και κατά 40% ως προς τις παραληφθείσες και διαβιβασθείσες απαντήσεις ΜΚΕ.
Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας(τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από 13-3-2020 έως 29-01-2021) κατατέθηκαν από τους βουλευτές:
- 12.500 γραπτά ΜΚΕ, που απευθύνονταν σε περισσότερους του ενός υπουργούς. Διαβιβάστηκαν, συνολικά, από την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής προς τους συναρμόδιους υπουργούς, 22.199 γραπτά ΜΚΕ αρμοδιότητας, κυρίως, των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
- 839 επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών, προγραμματίσθηκαν για συζήτηση 722 και σε 94 συνεδριάσεις στην Ολομέλεια συζητήθηκαν 622 αρμοδιότητας, κυρίως, των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Οικονομικών.
- 19 επερωτήσεις, οι οποίες απευθύνονταν σε 40 υπουργεία, ενώ στην Ολομέλεια συζητήθηκαν 9, αρμοδιότητας, κυρίως, των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Οικονομικών.
Ταυτόχρονα, για θέματα πανδημίας, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων:
- στην ώρα του πρωθυπουργού, απαντήθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δύο επίκαιρες ερωτήσεις,
- πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ειδικές διαδικασίες, 3 ανακοινώσεις της κυβέρνησης, 1 συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως
- τρεις (3) συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούσαν στην πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που υπέβαλε η Αξιωματική Αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
- Παράλληλα, συνεχίσθηκε η άσκηση της αρμοδιότητας δικαστικού χαρακτήρα της Βουλής για την υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.