Μεγάλη ανησυχία έχει ξεσπάσεις τους κόλπους του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις για το λεγόμενο «σκάνδαλο Καϊλή» που οδήγησε στη. Σύλληψη της ευρωβουλευτού, τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ και τη σωρεία των καθημερινών αποκαλύψεων για το «Qatar gate» που αναμφίβολα δονεί ολόκληρο το Ευρωκοινοβούλιο.
Στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις έχουν διαφορετικούς φόβους η καθεμιά, για διαφορετικούς λόγους.
Πρώτον και κύριο το ΠΑΣΟΚ, περιμένει με αγωνία τις επόμενες μετρήσεις, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της φθοράς που του προκάλεσε η Εύα Καϊλή. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η υπόθεση της έως πρότινος αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εξέχοντος στελέχους της Σοσιαλιστικής του Ομάδας, μπορεί να «ξυπνήσει μνήμες» από παλαιότερα «έργα και ημέρες» στελεχών αυτού του κόμματος.
Ο Άκης, ο Μένιος, ο Γιάννος
Τα ονόματα των Άκη Τσοχατζόπουλου, Μένιου Κουτσόγιωργα, Γιάννου Παπαντωνίου, Νίκου Αθανασόπουλου κλπ έχουν ξαναέλθει ομαδικά στην σημερινή πολιτική συζήτηση και οι αμέσως επόμενες μετρήσεις θα είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις που καλείται να λάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Η υπόθεση Καϊλή, σε συνδυασμό με την αποστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί «επιστροφής της ΝΔ στην αντιπολίτευση» η οποία ερμηνεύτηκε ευρέως ως πρόθεση κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στέλνοντας λάθος μήνυμα, δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ.
►Διαβάστε και: Εύα Καϊλή: Στις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για την προφυλάκιση λέει το RTL
Ο φόβος κριτικής και λαϊκής οργής
Αλλά και οι δυο «μεγάλοι» του πολιτικού μας συστήματος φαίνεται ότι ανησυχούν για την εξέλιξη της υπόθεσης Καϊλή. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι αυτό το θέμα αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τους οποίους (θεωρούν αυτές οι πηγές ότι) η Νέα Δημοκρατία εκφράζει αυθεντικά στην Ελλάδα.
Επίσης ανησυχούν πολύ για ενδεχόμενη εμπλοκή στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο και στελεχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με αποτέλεσμα τα βέλη της κριτικής αλλά και της λαϊκής οργής να στραφούν κι εναντίον του δικού τους πολιτικού χώρου.
Το επιχείρημα κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ «δεν είναι λογικό το παιχνίδι του Κατάρ να έχει γίνει μόνο με μια πολιτική ομάδα, τους Σοσιαλιστές, και καμία άλλη μέσα στο Κοινοβούλιο» ακούγεται πειστικό και δημιουργεί ανησυχίες και φόβους.
►Διαβάστε και: Απάντηση Μετσόλα σε Καϊλή: Σαφής η οδηγία να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου
Η λογική «όλοι ίδιοι είναι»
Επίσης στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι η δυσώδης αυτή υπόθεση ενισχύει την πολιτική απάθεια, την αντισυστημική ψήφο, τη λογική «όλοι ίδιοι είναι», θεριεύει την τοξικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση καθώς το θέμα Καϊλή προστίθεται στην ένταση που έχουν δημιουργήσει οι παρακολουθήσεις.
Παράλληλα, είναι εξαιρετικά πιθανό να ευνοεί και την εκλογική ενίσχυση των άκρων της Δεξιάς και της Αριστεράς, σε βάρος των συστημικών πολιτικών δυνάμεων που εγγυώνται την συντεταγμένη πορεία της κοινωνίας και της Πολιτείας.
►Διαβάστε και: Το σκάνδαλο «Καϊλή» ανακατεύει την πολιτική τράπουλα - Οι κινήσεις στην προεκλογική σκακιέρα
Η διαφοροποίηση ΣΥΡΙΖΑ με το «κόμμα των Πάτσηδων»
Τέλος η αξιωματική αντιπολίτευση έχει παραπλήσιους φόβους τόσο με αυτούς του ΠΑΣΟΚ όσο και με εκείνους της Νέας Δημοκρατίας.
Δηλαδή ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο εν δυνάμει κυβερνητικός του εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, να πληγεί για άλλη μια φορά με κρούσματα διαφθοράς και χρηματισμού, αλλά και φοβάται ότι η ψήφος στα πολιτικά άκρα ως αντίδραση στην γενικευμένη εικόνα σήψης του πολιτικού συστήματος που διαχέεται, μπορεί να αφαιρέσει ένα κρίσιμο κομμάτι της εκλογικής του βάσης που ανήκει συνειδητά στην «ριζοσπαστική Αριστερά».
Γι αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε επιμελώς να αντιδράσεις την υπόθεση Καϊλή, όπως είχε αντιδράσει σε εκείνη του Ανδρέα Πάτση. Ενώ, δηλαδή, όταν η ΝΔ διέγραψε τον κ. Πάτση, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο στις δημόσιες παρουσίες στελεχών του για τη Νέα Δημοκρατία, το «κόμμα των Πάτσηδων», απέφυγε πλήρως να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με τα όσα κατηγορείται η Εύα Καϊλή, προσβλέποντας σε μια μετεκλογική συνεργασία εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα Καϊλή επηρεάζει ευρύτερα το πολιτικό σύστημα, και δεν περιορίζεται στα στενά όρια του κομματικού της φορέα. Μένει να δούμε με ποιους τρόπους και ποια κόμματα θα πληγούν περισσότερο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!