Σκηνές «από τα παλιά» έζησε χθες η ελληνική Βουλή, με τη σφοδρή σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, η οποία προστέθηκε σε αρκετές προηγούμενες, μεταξύ των ηγετών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την τελευταία δεκαετία, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα.
Η ένταση έφτασε στα ύψη, βαριές εκφράσεις ακούστηκαν εκατέρωθεν, ερωτήσεις πολλές από τον έναν στον άλλο κι απαντήσεις λίγες, διακοπές από τα έδρανα των βουλευτών πολύ συχνές, παράλληλοι μονόλογοι, απροθυμία να υπάρξει σύνθεση, προσπάθεια του ενός πολιτικού αρχηγού να εκθέσει τον άλλο στα μάτια της κοινής γνώμης.
Με λίγα λόγια αυτά ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής αναμέτρησης Μητσοτάκη-Τσίπρα, με αυξημένο τον ρόλο του προέδρου της Βουλής, όταν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη δευτερολογία του κατέβηκε από το βήμα, προκειμένου να του απαντήσει ο πρωθυπουργός σε ερωτήσεις για το αν παρακολουθούνται από την ΕΥΠ ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, πράγμα που εξελήφθη ως τέλος της δευτερολογίας.
Ακολούθησε η τριτολογία του Κ. Μητσοτάκη και στο τέλος της ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, ως είθισται στις αντιπαραθέσεις των ηγετών των 2 μεγαλύτερων κομμάτων.
Ο κ. Τσίπρας, όμως, επανήλθε ζητώντας επίμονα το λόγο από τον πρόεδρο Κ. Τασούλα, καθώς ο Κανονισμός της Βουλής λέει ότι σε συζήτηση νομοσχεδίου οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων παίρνουν το λόγο όσες φορές θέλουν. Τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε σε μια δήλωση ανησυχίας του για το θέμα, την οποία έκανε από τη θέση του και η αντιπαράθεση τελείωσε εκεί.
►Διαβάστε και: Βουλή: Αγρια κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για τις υποκλοπές - Αναψαν τα αίματα για το ποιος θα κλείσει τη συζήτηση
Κυβέρνηση: Με 7 τομές θωρακίζονται πολίτες όσο και ΕΥΠ
Ο πρωθυπουργός στην πρωτομιλία του, αφού υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο λέγοντας ότι βελτιώνει πολλά στο συγκεκριμένο ζήτημα ώστε ούτε οι πολίτες να στερούνται ατομικά τους δικαιώματα, αλλά ούτε και οι μυστικές υπηρεσίες του κράτους να ακρωτηριάζονται, περιέγραψε τις επτά τομές που κάνει το νομοσχέδιο:
- Προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ,
- καθορίζει συγκεκριμένα την έννοια της εθνικής ασφάλειας,
- θεσπίζει φίλτρα ελέγχου στη διαδικασία άρσης του απορρήτου,
- προβλέπει ενημέρωση όποιου παρακολουθείται μετά παρέλευση τριετίας,
- θεσπίζει διαγραφή παρακολουθήσεων μετά έξι μήνες και τήρηση των στοιχείων για δέκα χρόνια,
- προχωρεί σε πλήρη απαγόρευση κακόβουλων λογισμικών στη χώρα, και
- συνενώνει τις σχετικές κρατικές δομές που σήμερα είναι διάσπαρτες.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επετέθη στον κ. Τσίπρα θυμίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει πως δεν παρακολουθείται κανείς επί των ημερών του. Ο κ. Τσίπρας τον διόρθωσε λέγοντας ότι είχε πει «κανείς βουλευτής» και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απηύθυνε ερωτήματα στον πολιτικό του αντίπαλο για τις αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων που αφορούσαν στην ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις.
Για την κατάργηση της άδειας του δεύτερο εισαγγελέα επικαλέστηκε τη γνώμη του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, και τέλος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θέλει τη διαφάνεια κι ότι εξαπολύει αναπόδεικτες κατηγορίες, που τις ονόμασε «αθλιότητες».
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόκειται για «Βατερλό» Μητσοτάκη
Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «Βατερλό» του πρωθυπουργού, ο οποίος «εξαναγκάστηκε» να αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας, «επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την ενοχή του» όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί κεφαλαιώδες ζήτημα το ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάφερε «να απαντήσει στα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα αν παρακολουθούνταν ή όχι από την ΕΥΠ ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρος» και συμπεραίνει ότι έτσι ο πρωθυπουργός «επιβεβαίωσε τις παρακολουθήσεις τους. Και αποχώρησε από τη Βουλή γιατί φοβήθηκε, όταν ο Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί αν αποκαλυφθεί ότι είπε ψέματα».
►Διαβάστε και: ΥΠΕΞ: Θέμα αρχής οι γερμανικές αποζημιώσεις - Παραμένει ανοικτό το ζήτημα
Ο πρωθυπουργός, λένε από την Κουμουνδούρου, πειορίστηκε να χαρακτηρίσει «αθλιότητες» τα επιχειρήματα Τσίπρα, αλλά και το δημοσίευμα των New York Times, οι οποίοι φιλοξένησαν αναλυτικό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Intellexa έκανε εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη με δύο άδειες που έλαβε στις 15.11.2021 από το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το γεγονός επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταλήγει στην κριτική της λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε για ακόμη μια φορά μόνος και απομονωμένος από όλη την αντιπολίτευση να υπερασπίζεται ένα νομοσχέδιο περαιτέρω συγκάλυψης του σκανδάλου και συσκότισης της αλήθειας, και με το οποίο έχουν διαφωνήσει ή έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις η ΑΔΑΕ, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, καθώς και το σύνολο του νομικού κόσμου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!