Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί, σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το «μήλο της έριδος» μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Οι πρόεδροι των δυο μεγαλύτερων κομμάτων έχουν ο καθένας για λογαριασμό του, ειδικούς λόγους να ρίχνουν το βάρος τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, από Θεσσαλία έως και τη Θράκη.
Ο πρωθυπουργός πρέπει να ελκύσει και πάλι προς το κόμματου όσους τον ψήφισαν το 2019, αλλά σήμερα κρατούν αποστάσεις κυρίως διότι δεν κατάργησε τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το ότι είχε δηλώσει προεκλογικά ότι μετά την υπερψήφιση μιας διεθνούς Συμφωνίας, μια σοβαρή χώρα δεν μπορεί να υπαναχωρεί.
Από τη μεριά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να ανακτήσει όσα περισσότερα εκλογικά κέρδη μπορέσει, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών που απομάκρυνε πολλούς Βορειοελλαδίτες από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς έως σήμερα αυτοί να έχουν επιστρέψει.
Η Συμφωνία αυτή, όμως, φαίνεται να έχει πυροδοτήσει και τις εξελίξεις στην πέραν της Νέας Δημοκρατίας δεξιά παράταξη, η οποία ακριβώς επειδή βλέπει τη δεξαμενή των απογοητευμένων από τα δυο μεγάλα κόμματα λόγω της στάσης τους στην Συμφωνία των Πρεσπών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
►Διαβάστε και: ΝΔ: Κρυφές ανησυχίες και δύσκολες ισορροπίες στο δρόμο για τις κάλπες
Ποιοι «ψαρεύουν» από ...τα δεξιά
Πληροφορίες από εταιρείες μέτρησης των διαθέσεων της κοινής γνώμης αναφέρουν ότι τα διάσπαρτα κόμματα και κομματίδια της δεξιάς έχουν αυξημένη επιρροή στο βόρειο τμήμα της χώρας, με την Ελληνική Λύση να δείχνει ότι μπορεί να κερδίσει 1 - 1,5 μονάδα άνω του μέσου όσου της πανελλαδικά και το κόμμα του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη («Έλληνες για την Πατρίδα») να μάχεται για την είσοδό του στη Βουλή.
Παρόμοια καλή εικόνα, όχι όμως αρκετή για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ανιχνεύεται και στα υπόλοιπα κόμματα της δεξιάς, όπως στην Εθνική δημιουργία των Τζήμερου- Κρανιδιώτη, το κόμμα Μπογδάνου και το ΡΕΥΜΑ των Σκορδά- Αγγελάκα.
Οι δυο τελευταίοι (Μπογδάνος- Σκορδάς) φαίνεται ότι αντλούν τη μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμεων τους από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο Κασιδιάρης και ο Βελόπουλος «σηκώνουν από την πολυθρόνα τους» ψηφοφόρους που σε διαφορετική περίπτωση θα προτιμούσαν την αποχή.
Κι από τις δυο δεξαμενές φαίνεται ότι είναι η εκλογική «προίκα» των Τζήμερου- Κρανιδιώτη, αλλά τα ποσοστά τους παραμένουν ακόμα σε απόσταση από το πολυπόθητο 3% που θα τους στείλει στο Κοινοβούλιο.
►Διαβάστε και: Κ. Μητσοτάκης: Εκτακτο δώρο Χριστουγέννων 600 ευρώ σε ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικό - Παραμένει το πλαφόν στα ενοίκια
Διακριτές αποστάσεις από ΝΔ
Παρ’ όλη την υψηλή - για τα δεδομένα τους - των κομμάτων της δεξιάς στη Βόρεια Ελλάδα, εν τούτοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην απόφασή του να μην έχει καμία συνεννόηση κι επαφή μαζί τους, πέραν των στοιχειωδών σχέσεων που έχουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο πλαίσιο της λειτουργίας της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παραμένει αμετάθετος στην άποψή του ότι οι προσεχείς εκλογές θα κριθούν στο χώρο του Κέντρου και, όπως λέει στενός συνεργάτης του, «δεν θέλει να αλλοιώσει το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας ξεκινώντας επαφές με λαϊκίστικα, ρωσόφιλα και παλαιοδεξιά πολιτικά μορφώματα, απομεινάρια της περιόδου του λαϊκισμού στη χώρα».
Παρ’ όλα αυτά, ο συνομιλητής μας εγκαταλείπει την απόλυτη άρνηση κάθε επαφής, όταν καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν η ΝΔ αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με ένα κόμμα όπως η Ελληνική Λύση, εάν δεν επιτύχει την αυτοδυναμία και δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες για κυβερνητική σύμπραξη με κάποιο άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα, με το οποίο θα μπορούσε να συμπέσει σε ένα κοινό πρόγραμμα: «Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία» μας λέει «είναι ένα υπεύθυνο πολιτικό κόμμα που δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα ακυβέρνητη. Το έχει πει, άλλωστε και ο ίδιος ο Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε σε παλαιότερη συνέντευξή του».
Προς το παρόν, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία κρατά διακριτές αποστάσεις από τα άλλα κόμματα και κινήσεις της δεξιάς, ενώ κι αυτά τα τελευταία δεν δείχνουν διάθεση να συνεργαστούν μεταξύ τους, αθροίζοντας δυνάμεις, ειδικά μετά το αποτυχημένο πείραμα Τζήμερου- Κρανιδιώτη- Μπογδάνου.
Το κυβερνητικό στέλεχος, μας θυμίζει: «Θα γίνει με αυτούς ό,τι έγινε μετα μικρά φιλελεύθερα κόμματα το 2012: Ο Μάνος, ο Τζήμρος κι η Ντόρα είχαν από ένα μικρό κόμμα, ο καθένας πήρε 2,5% κι έμειναν όλοι εκτός Βουλής. Το έργο αυτό θα ξαναπαιχτεί στη δεξιά του χρόνου».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!