Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Κύπρο και Ισραήλ ο Μητσοτάκης με γεμάτη ατζέντα

Μητσοτάκης-Αναστασιάδης-Νετανιάχου
Πηγή: Eurokinissi

Σημαντικά και πολύ ενδιαφέροντα είναι τα θέματα που περιλαμβάνονται στις συνομιλίες που θα έχει αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις επισκέψεις- αστραπή που πραγματοποιεί σε Κύπρο και Ισραήλ, με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου. Άλλωστε στο εκτεταμένο πλέγμα συμμαχιών που έχει αρχίσει να υφαίνει η ελληνική πολιτική και διπλωματία, η Κύπρος και το Ισραήλ κατέχουν περίοπτη θέση.

Η πρώτη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι στη Λευκωσία, όπου στις 11.15 είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. Μια ώρα αργότερα οι δυο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, στη συνέχεα θα έχουν γεύμα εργασίας όπου θα συνεχίσουν τις συνομιλίες και αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης θα πετάξει για το Ισραήλ.

Οι πρόσφατες εξελίξεις περί το Κυπριακό είναι το κύριο θέμα της συζήτησης Μητσοτάκη- Αναστασιάδη.Η πενταμερής του Μαρτίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ γίνεται με ελλιπή προετοιμασία, σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία και το φερέφωνό της στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ, σκληραίνουν τη στάση τους και διακηρύσσουν ότι το μόνο, πλέον, που συζητούν είναι η επίσημη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου με δυο ξεχωριστά κράτη. Η παρουσία προ ημερών του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, αυτή τη στρατηγική υπηρετούσε, καθώς από εκεί διακήρυξαν την εγκατάλειψη των συνομιλιών για μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Το νέο τουρκικό- τουρκοκυπριακό δόγμα είναι «δυο λαοί-δυο κράτη» πράγμα που κάνει ανέφικτη τη διαπραγμάτευση και προβληματική την άτυπη πενταμερή του Μαρτίου.

Αυτό που επιδιώκει, πλέον, ο άξονας Άγκυρας- κατεχομένων είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου και την εκ μέρους τους αξιοποίηση χωρίς καμία συνεννόηση με τους Ελληνοκύπριους. Από την άλλη μεριά, φρόντισε το ελληνικό ΥΠΕΞ δια του υπουργού Νίκου Δένδια να συναντηθεί πριν από έξι μέρες στο Λονδίνο με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος επίσης τάχθηκε, όπως και η Ελλάδα, υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Οι δυο υπουργοί της Ελλάδος και της Βρετανίας συμφώνησαν ότι η πενταμερής του Μαρτίου δεν μπορεί να είναι το τέλος των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων για τη επίλυση του Κυπριακού. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να κρατήσουν τον διάλογο ζωντανό, ακόμα κι αν η άτυπη συνάντηση του Μαρτίου δεν οδηγήσει -που αυτό δείχνουν τα πράγματα -σε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Μαζί με τη Βρετανία, ο άξονας Αθήνας- Λευκωσίας έχει στο πλευρό του και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θεωρεί πως η διζωνική- δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί τη βάση για την επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων. Τέλος, οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας μέσα στο 2020, θα αναλύσουν τη λεκτική μετακίνηση της Άγκυρας σε πιο ήπιες θέσεις, καθώς και την πρόσκληση προς την Αθήνα για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, παράλληλα με τις νέες μομφές εναντίον της Ελλάδας ότι εκδίδει navtex που δεν υλοποιεί και ότι δήθεν… κλιμακώνει την ένταση με την Τουρκία.

Πολυδιάστατη η ατζέντα στο Ισραήλ

Αντίθετα με την Κύπρο, όπου στις συζητήσεις θα κυριαρχήσει ένα θέμα, το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει πιο διευρυμένη ατζέντα στις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, που είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 16.45. Στις 18.00 σήμερα το απόγευμα οι κ.κ. Μητσοτάκης και Νετανιάχου θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο κι αμέσως μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Το Κυπριακό, ως στρατηγικό ζήτημα που επηρεάζει τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι μέρος της ατζέντας του κ. Μητσοτάκη και στο Ισραήλ.

Παράλληλα όμως θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στη διαχείριση της πανδημίας, ιδιαίτερα η πρωτιά που έχει κερδίσει το Ισραήλ στον εμβολιασμό του πληθυσμού του, με έμφαση στις προμήθειες εμβολίων αλλά και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, με σκοπό να συμφωνήσουν τα δυο μέρη στις παραμέτρους του.

Τρίτο μεγάλο θέμα στις συζητήσεις Μητσοτάκη- Νετανιάχου είναι το κομμάτι του τουρισμού, καθώς φέτος το καλοκαίρι όλα δείχνουν ότι ο κορονοϊός θα έχει υποχωρήσει ενώ ο εμβολιασμός θα έχει φτάσει σε επίπεδα ικανοποιητικά για την απόκρουση του ιού. Συνεπώς ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να στηριχτεί όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να αποσβέσει μεγάλο μέρος της ζημιάς που προκλήθηκε το 2020. Το 2019, τελευταία χρονιά που ο τουρισμός λειτούργησε σε «κανονικές συνθήκες» η Ελλάδα υποδέχθηκε πάνω από 700 χιλιάδες τουρίστες από το Ισραήλ, ένα νούμερο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επαναληφθεί -αν όχι  να ξεπεραστεί- φέτος.

Επίσης, οι δυο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν για το πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει καλός αγωγός για τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με επιλεγμένες χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει με τα Εμιράτα το φθινόπωρο του 2020. Αθήνα και Τελ Αβίβ έχουν κοινές συμμαχικές αναφορές στη Μέση Ανατολή και σκοπός των δυο ηγετών είναι να μεγιστοποιήσουν τα κοινά οφέλη από την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή.

Τέλος η συνάντηση Μητσοτάκη- Νετανιάχου γίνεται και ενόψει της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας, με τη συμμετοχή τόσο της Σαουδικής Αραβίας, όσο και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και μέριμνα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να σταθεροποιηθούν, όχι να κλονιστούν.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ