Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ξεκινήσει όχι µόνο µε εντολή, αλλά και µε συγκεκριµένο σχέδιο για την ανάταξη της οικονοµίας. Στο δρόµο προέκυψαν µια σειρά από εξωγενείς προκλήσεις µε σηµαντικότερες την περαιτέρω ένταση µε την Τουρκία, αλλά και την άνευ προηγουµένου κρίση που έχει προκαλέσει στη ζωή µας, αλλά και στην ίδια την οικονοµία, ο κορονοϊός.
Κάναµε φυσικά µία συστηµατική προσπάθεια για την αντιµετώπιση της κρίσης. Στο επίπεδο της δηµόσιας υγείας, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύµα της πανδηµίας, τα πήγαµε συγκριτικά καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης µε παρόµοια χαρακτηριστικά (ακόµη και τις πιο ανεπτυγµένες). Στο οικονοµικό επίπεδο παρείχαµε µία άνευ προηγουµένου οικονοµική στήριξη στους πληττόµενους: Τόσο στις επιχειρήσεις, µε ρυθµίσεις όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή κλπ., όσο και στους εργαζοµένους και τους ευάλωτους κοινωνικά µε τα αντίστοιχα επιδόµατα. Και θα συνεχίσουµε και µέσα στο 2021.
Η κυβέρνηση όµως προχωράει παράλληλα και µε βάση το σχέδιο µεταρρυθµίσεων οι οποίες έχουν -και θα έχουν ακόµα περισσότερο μετά την κρίση του κορονοϊού- θετική αντανάκλαση στην οικονοµία, όπως:
- Οι φορολογικές µειώσεις που έχουν ήδη προωθηθεί (πχ. µείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 24%). Η µείωση των ασφαλιστικών εισφορών µαζί µε την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021. Αλλά και η µείωση φόρου κατά 50% για 7 χρόνια για όσους µεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.
- Η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών µε το νόµο «Επενδύω στην Ελλάδα» του 2019 για την υποστήριξη της αναπτυξιακής δυναµικής της χώρας και η απλούστευση των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις που προωθεί µε πρόσφατο νοµοσχέδιο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.
- Η µεταρρύθµιση της εκπαίδευσης µε πρωτοβουλίες όπως το νέο νοµοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την επαγγελµατική εκπαίδευση που στοχεύει, µεταξύ άλλων, στη σύνδεση της εκπαίδευσης µε την αγορά εργασίας
- Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η διαχείριση της κληρονοµιάς µιας σειράς προβληµατικών επιχειρήσεων (ναυτιλία, ΕΛΒΟ, κλπ).
- Η ψηφιοποίηση του κράτους µε το νόµο για την ψηφιακή διακυβέρνηση και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (πχ. δίκτυο 5G).
Είναι µία προσπάθεια, η οποία ήδη αποτιµάται θετικά σε µία σειρά από δείκτες:
- Στις εκθέσεις παρακολούθησης της ελληνικής οικονοµίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, µε την πιο πρόσφατη να επισηµαίνει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει στις προγραµµατισµένες της δεσµεύσεις.
- Στις αναβαθµίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (µε πιο πρόσφατη αυτή της Moody’s).
- Στα επιτόκια δανεισµού της Ελλάδας τα οποία σπάνε το ένα θετικό ρεκόρ µετά το άλλο, µε αποτέλεσµα η Ελλάδα να δανειστεί για 15 έτη από τις αγορές µε επιτόκιο 1,152% στα τέλη Οκτωβρίου.
- Στο έντονο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στη χώρα µας (πχ. το data-center της Microsoft, η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το πρότζεκτ της Volkswagen για την ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια, το σχέδιο του Πανεπιστηµίου Columbia για Global Center στην Ελλάδα).
Προφανώς, όταν θα κλείσει ο κύκλος της κρίσης µετά το εµβόλιο του κορoνοϊού, η εµπροσθοβαρής αυτή προσπάθεια της κυβέρνησης θα έχει συντελέσει ούτως ώστε η χώρα να γίνει πόλος έλξης για ακόµη περισσότερες επενδύσεις. Επενδύσεις που θα γίνουν το εφαλτήριο για να κλείσουν οι πληγές της προηγούµενης δεκαετίας. Το εφαλτήριο για την ανάπτυξη.
Καθοριστική συμβολή
Σε αυτή την προσπάθεια έχουµε καθοριστική συµβολή και εµείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας µε σειρά πρωτοβουλιών όπως:
- Ο περιβαλλοντικός νόµος 4685/2020 ο οποίος πέρα από πράσινες διατάξεις περιείχε και διατάξεις για τη ριζική απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειών έτσι ώστε αυτές να µην απαιτούν πλέον 6-8 χρόνια για να εκδοθούν, αλλά µόλις 100-150 ηµέρες, όπως και διατάξεις επιτάχυνσης των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας σύµφωνα µε τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και πιο πρόσφατα οι ρυθµίσεις που φέραµε για το outsourcing της σύνδεσης σταθµών ΑΠΕ στο δίκτυο ηλεκτρισµού.
- Ο χωροταξικός νόµος, που ψηφίστηκε την προηγούµενη εβδοµάδα από τη Βουλή, και ο οποίος πέρα από τις περιβαλλοντικές προβλέψεις όπως ο περιορισµός της εκτός σχεδίου δόµησης, περιέχει σηµαντικά µέτρα που ενισχύουν την εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και επενδύσεις: Η επιτάχυνση των Τοπικών Πολεοδοµικών Σχεδίων έτσι ώστε η τάξη και ο πολεοδοµικός σχεδιασµός να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα. Ο εκσυγχρονισµός µε παράλληλη απλοποίηση του καθεστώτος των χρήσεων γης έτσι ώστε να διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές.
- Η προσπάθεια για άρση των αγκυλώσεων και των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας την οποία συνεχίζουµε αντιµετωπίζοντας παράλληλα τις όποιες«παιδικές ασθένειες» του νέου συστήµατος, αλλά και τις αντίστοιχες αντιδεοντολογικές συµπεριφορές που παρατηρήθηκαν από ορισµένους παίκτες.
- Οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθούµε για τις οποίες υπάρχει αυξηµένο επενδυτικό ενδιαφέρον παρά τις αντιξοότητες που δηµιουργεί η πανδηµία του κορονοϊού. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ασχολούµαστε µε 7 µεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Πέρα από τη ΔΕΠΑ Υποδοµών και Εµπορίας της οποίας ο διαγωνισµός είναι σε προχωρηµένη φάση, ιδιαίτερα επίκαιρες αυτή την περίοδο είναι η ΛΑΡΚΟ όπου µόλις ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες και ο ΔΕΔΔΗΕ όπου ο διαγωνισµός ξεκινά τις επόµενες µέρες.
- Στήριξη σε αυτή την προσπάθεια µας δίνει το Ταµείο Ανάκαµψης το οποίο συνδυάζει τις δράσεις ανάταξης της οικονοµίας µε την προώθηση µιας πράσινης πολιτικής. Πάνω από το 37% των πόρων του θα πάνε σε πράσινες δράσεις όπως: η εξοικονόµηση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, οι δράσεις προστασίας της φύσης, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, η ολοκληρωµένη διαχείριση των απορριµµάτων. Όλες αυτές είναι δράσεις που φυσικά προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά την ίδια στιγµή δηµιουργούν και νέες θέσεις εργασίας, η καθεµιά στο δικό της πεδίο εφαρµογής.
Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση κάνει µία συστηµατική προσπάθεια ώστε η χώρα να βγει µία ώρα αρχύτερα στο ξέφωτο µετά την κρίση του κορoνοϊού και να διεκδικήσει το αναπτυξιακό µερίδιο που της αξίζει. Ως Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφήνουµε το δικό µας αποτύπωµα σε αυτή την προσπάθεια. Ώστε η ανάπτυξη αυτή να γίνει µε τρόπο που σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο πράσινη!
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!