Ευρωπαικός Κανονισμός με πλαφόν ή τίποτα.... Σε αυτή τη γραμμή παγιώνεται η στάση Ελλάδας, Βελγίου, Πολωνίας και Ιταλίας (το μπλοκ των χωρών που στηρίζουν εξαρχής το πλαφόν στο φυσικό αέριο) αναφορικά με τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό ανάμεσα στους 27 της Ε.Ε. για δραστικές παρεμβάσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.
Ασφαλείς πηγές έλεγαν στην «Η» πως το μπλοκ των 4 χωρών που έχουν ζητήσει εξαρχής το πλαφόν με επιστολή τους στην Κομισιόν, ζήτησαν τώρα από την Ευρωπαική Επιτροπή να φέρει στις 24 Νοεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η νέα συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, ένα σχέδιο Κανονισμού που θα περιλαμβάνει και το πλαφόν.
Διαφορετικά δεν θα γίνει αποδεκτός από την ομάδα των 4 (Πολωνία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα) ένας Κανονισμός που θα περιλαμβάνει μόνο τα τρία θέματα, (κοινές αγορές, μηχανισμό αλληλεγγύσης, μείωση κατανάλωσης αερίου) και όχι το τέταρτο.
Τι ζητάει ο Κ. Σκρέκας
Τον Σεπτέμβριο οι υπουργοί Ενέργειας των τεσσάρων, είχαν εξηγήσει μέσω της επιστολής πως το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.
Υπέρ του μέτρου συντάχθηκαν ακόμα 11 χώρες, με αποτέλεσμα μετά την πίεση της συμμαχίας να προστεθεί στην εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Κομισιόν και για την οποία επετέυχθη πολιτική συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Παρασκευή.
Πλέον ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ζητά από την Κομισιόν να καταθέσει εντός των επόμενων ημερών εξειδικευμένη πρόταση για τις παρεμβάσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και το ανώτατο όριο.
«Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε»
Κατά το σημερινό συμβούλιο μάλιστα, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως «οι μεγάλες μειώσεις που παρατηρούνται στις τιμές του φυσικού αερίου και το TTF οφείλονται στο ότι οι αγορές προεξοφλούν το γεγονός ότι η Ευρώπη θα αναλάβει δράση και θα επιβάλλει πλαφόν».
«Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, καθώς έχει εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η επάρκεια εφοδιασμού της Ε.Ε., χάρη στην ταχύτατη πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου που έχουν ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 90%.
Κρίνουμε, επίσης, ως πολύ θετικό το μέτρο της επιβολής ‘‘κόφτη’’ που θα περιορίσει την ενδοημερησία μεταβλητότητα των τιμών στο TTF, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο κερδοσκοπίας», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας τη σημασία του πλαφόν τ αυτή την περίοδο για την αναχαίτιση των τιμών.
Παράλληλα επισήμανε, πως στηρίζει τον μηχανισμό των κοινών αγορών, μέσω της πλατφόρμας ενιαίας αγοράς φυσικού αερίου, ενώ εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθέσει στον Σύνδεσμο των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε. (ACER) τον καθορισμό ενός εναλλακτικού δείκτη τιμών για τις εισαγωγές LNG.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!