Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurasia: Να μην αναμένει η Ελλάδα κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ελαφριές οι κυρώσεις που θα επιβάλλει στην Τουρκία η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Eurasia Group / Πηγή: AP Images
Ελαφριές οι κυρώσεις που θα επιβάλλει στην Τουρκία η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Eurasia Group / Πηγή: AP Images

Παρά την επί μήνες προκλητική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την πίεση Ελλάδας και Κύπρου για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Άγκυρα, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, δεν πρόκειται παρά να επιβάλει πολύ περιορισμένες και οικονομικά ασήμαντες κυρώσεις στη Γείτονα. Αυτό εκτιμά στην ανάλυσή της η εταιρεία γεωπολιτικών ερευνών Eurasia Group.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα επιμένει για επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, κάτι που η Γερμανία, Ισπανία, αλλά και Ιταλία δεν βλέπουν με καλό μάτι κι έτσι οι κυρώσεις προσανατολίζονται να είναι πολύ πιο light. Αυτό, σύμφωνα με την Eurasia Group, δεν πρόκειται να σταματήσει την Τουρκία να συνεχίσει τις έρευνές της στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, θεωρείται ότι θα θέσει τις βάσεις, ώστε η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, να επιβάλει αυστηρότερες και σημαντικότερες κυρώσεις, σε συνδυασμό και με την πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Άγκυρα. 

Η νέα κανονικότητα

Κατά την ίδια ανάλυση, στο επόμενο διάστημα, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, θα διέπονται από μία νέα κανονικότητα («new normal») με σκαμπανεβάσματα στις εντάσεις στη Μεσόγειο, όπου οι υφιστάμενες συγκρούσεις θα ενταθούν από πιθανές ανακαλύψεις αερίου στις επίμαχες περιοχές.  Το σκηνικό  θα συμπληρώνει η συνεργασία  Ε.Ε.-ΗΠΑ καθώς και οι κυρώσεις που θα απομονώσουν περαιτέρω την Τουρκία, πυροδοτώντας απότομες αντιδράσεις από την Άγκυρα, σύμφωνα με την ανάλυση. 

Την ίδια ώρα, η Τουρκία αναμένεται για ακόμα μια φορά να «σωθεί» στη Σύνοδο του διημέρου 10-11 Δεκεμβρίου, αφού θα είναι πολύ χαμηλά στην ατζέντα, καθώς το Brexit και το ουγγρο-πολωνικό βέτο αναμένεται να μονοπωλήσουν σχεδόν το ενδιαφέρον των 27 ηγετών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανάλυση, μπορεί η Τουρκία να στέκεται τυχερή και να αποφεύγει τις πολύ σημαντικές κυρώσεις, όμως οι εργαζόμενοι της ενεργειακής εταιρείας του τουρκικού δημοσίου TPAO δεν θα τη γλιτώσουν. Αυτή θα είναι και η κύρωση-προειδοποίηση των Ευρωπαίων προς την Άγκυρα, σύμφωνα με τη Eurasia. 

Τελευταία ευκαιρία ως τον Μάρτιο

Οι ηγέτες, υπό την πίεση Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας, θα θέσουν τις βάσεις για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν με τη Σύνοδο της 25-26ης Μαρτίου 2021.

Μεταξύ των κυρώσεων που σκοπεύουν να προτείνουν Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία συγκαταλέγονται το εμπάργκο όπλων, η απαγόρευση της κοινοτικής χρηματοδότησης προς τη χώρα, αλλά και η αναστολή της τελωνειακής ένωσης. Ειδικά το τελευταίο θεωρείται πολύ δύσκολο να υιοθετηθεί ακόμα και στη Σύνοδο του Μαρτίου. Ωστόσο, αν και υπάρχει γενική απογοήτευση για τις κινήσεις της Τουρκίας από τον Οκτώβριο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες προτιμούν το διάλογο, αναφέρει η Eurasia. 

«Τα "περιστέρια", με πρώτη τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, θα προτείνουν και πάλι ένα ράπισμα στο χέρι και θα χτίσουν ένα συμβιβασμό γύρω από τη μελλοντική τιμωρία», προσθέτει στην ανάλυσή της Eurasia. Εάν ο Ερντογάν δεν υποχωρήσει έπειτα και από αυτή την προειδοποίηση, θα είναι δύσκολο για τη Μέρκελ και τους άλλους ηγέτες να δώσουν στην Τουρκία και άλλη περίοδο χάριτος την άνοιξη. Τότε, η ΕΕ θα μπορούσε να επεκτείνει τις κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα, τις ασφάλειες, την ενέργεια και τις μεταφορές, ώστε να πάρει στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα, που θα πλήξουν κυρίως τις ενεργειακές φιλοδοξίες του Ερντογάν. 

Ο Ερντογάν δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια να δεχτεί τις κυρώσεις έτσι απλά, εκτιμά η Eurasia, και θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία αυτή για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό, με το άμεσο αποτέλεσμα να είναι πρόσθετες τουρκικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά, θα δηλητηριάσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για την Κύπρο. 

Ωστόσο, όπως καταλήγει η ανάλυση, το 2021 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για τον Ερντογάν, ο οποίος θα πρέπει να ζυγίσει το κόστος των πολιτικών του στην ανατολική Μεσόγειο. Εσωτερικά, δεν μπορεί να εγκαταλείψει την ακραία ρητορική του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά διεθνώς, δεν μπορεί να απομονώσει περισσότερο την Τουρκία, καθώς οι ισορροπίες δυνάμεων στην Ευρώπη αλλάζουν και ο Τζο Μπάιντεν μπαίνει στο Λευκό Οίκο. «Επομένως, έπειτα από ένα αρχικό ξέσπασμα, ο Ερντογάν αναμένεται να μετριάσει με πραγματισμό τη στάση του, αλλά όχι να επιστρέψει στην αγκαλιά της Δύσης», καταλήγει η ανάλυση της Eurasia. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ