Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Δηλώσεις Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για την απαραίτητη ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενέργειας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Ημουν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες είχα μιλήσει για την ανάγκη της επιβολής πλαφόν. Γνωρίζετε ότι έως και χθες υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες, αλλά η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως τώρα η ευθύνη περνά στους υπουργούς ενέργειας για να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις.

«Θέλω να επαναλάβω πως ασχέτως των παρεμβάσεων η ελληνική κυβέρνηση στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε ότι όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό παίρνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και βλέποντας τις επιδοτήσεις.

«Eνας από τους βασικούς λόγους που η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε το τελευταίο μήνα ήταν γιατί οι αγορές μέτρησαν ότι η ΕΕ θα παρέμβει στην τιμή του φυσικού αερίου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, είχαμε και μία αναλυτική συζήτηση ως προς τη στρατηγική σχέση ΕΕ - Κίνας και ολοκληρώσαμε με την έγκριση των αποφάσεων κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Καταδίκασα με τον πλέον έντονο τρόπο τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κ. Μητσοτάκης στην ερώτηση αν εκτιμά ότι τελικά θα επιτευχθεί η συμφωνία για το πλαφόν στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη βδομάδα, σημείωσε ότι «είναι άλλο να καλούνται οι υπουργοί Ενέργειας να αποφασίσουν χωρίς να έχει εκφράσει άποψη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και διαφορετικό να καλούνται να εξειδικεύσουν μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός στη συνέχεια τόνισε ότι «προφανώς εδώ ο διάβολος κρύβεται πράγματι στις λεπτομέρειες και πρέπει να συμφωνήσουν οι υπουργοί στο δικό τους επίπεδο, όμως τα πράγματα είναι πιο εύκολα τώρα απ' ό,τι ήταν την προηγούμενη βδομάδα. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι 100% σίγουρος ότι θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, έχουμε όμως πολλές περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «σκοπός μας είναι έχοντας δώσει μια σαφή κατεύθυνση να λύσουν το θέμα οι υπουργοί. Αν το θέμα γυρίσει σε εμάς, θα είναι μια κακή εξέλιξη, γιατί θα σημαίνει ότι έχει προκύψει κάποια απρόβλεπτη δυσκολία που οι ίδιοι δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν».

«Εάν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το μάθετε όταν θα είμαστε έτοιμοι»

«Εδώ δεν έχουμε καλά-καλά εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγέλλει τα οποία είναι σημαντικά και μονίμως με ρωτάτε για νέα μέτρα. Ας υλοποιήσουμε πρώτα τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν υπάρχει σκέψη για παρέμβαση στις τιμές του ντίζελ και της βενζίνης.

«Αυτό το μήνα υλοποιείται ήδη το αυξημένο φοιτητικό επίδομα, οι παρεμβάσεις στην ενέργεια συνεχίζονται, έχουμε το επίδομα θέρμανσης το οποίο είναι ενισχυμένο, οπότε ας μην προτρέχουμε θέλω να τονίσω ότι η πορεία της αγοράς ενέργειας εξαιρετικά ευμετάβλητη» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου, εξ ου και υπάρχει η ανάγκη της απειλής της επιβολής πλαφόν.

Έχουμε αποδείξει πως έχουμε την δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες, δεν πρόκειται να ξεφύγουμε το 2022 από τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα, 1,7%. Είδατε τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως τιμωρήθηκε η κυβέρνηση μιας χώρας που ανήκει στο G7. Η χώρα μας στο παρελθόν έχει πληρώσει λαϊκισμούς και πλειοδοσίες. Κάθε ευρώ είναι μετρημένο, θα αξιολογούμε την κατάσταση εάν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το μάθετε όταν θα είμαστε έτοιμοι».

Η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου

«Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε πως «αυτή η ανταλλαγή απόψεων στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις».

«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ – συνέχισε ο πρωθυπουργός - δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση, δεν είναι η Ελλάδα που δεν τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου, οι σχέσεις των δύο λαών δεν είναι εχθρικές, προ ημερών είχαμε την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, ας παραμείνουμε στην θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες».

Κλείνοντας την απάντησή του και σε συμπληρωματική ερώτηση για τους εξοπλισμούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν σχολιάζω εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας, έχω την ίδια απαίτηση από την Τουρκία, όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους».

Τα σημαντικότερα σημεία:

- Μέχρι και χθες υπήρχαν ουσιαστικές αντιδράσεις από κράτη μέλη, αλλά η επιχειρηματολογία μας τελικά έπεισε και τους πιο καχύποπτους. Εχουμε μία επι της αρχής συμφωνία

- Μια από τις προτάσεις είναι η δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές τους φυσικού αερίου σε επίπεδο δείκτη TTF. Η ευθύνη περνά στους υπουργούς Ενέργειας.

- Η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις

- Ενας από τους βασικούς λόγους που έπεσαν οι τιμές στο φυσικό αέριο, είναι ότι οι αγορές μέτρησαν την ευρωπαϊκή αντίδραση

- Θα πληρώνουμε χαμηλότερες τιμές, χωρίς να διακινδυνεύσουμε την επάρκεια

- Καταδικάζω για ακόμη μία φορά τις απαράδεκτες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Πλήρης η στήριξή μας στην προσπάθεια της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα

- Οσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του αερίου τόσο λιγότερο επώδυνη για τον προϋπολογισμό είναι η στήριξη

- Ας υλοποιήσουμε πρώτα τα μέτρα που έχω εξαγγείλει 

- Εχουμε τωρα το φοιτητικό επίδομα, το επίδομα ακρίβειας, το επίδομα θέρμανσης, που θα αρχίσει πολύ σύντομα να καταβάλλεται 

- Υπάρχει ανάγκη της απειλής χρήσης του εργαλείου για να συγκρατούμε τις τιμές 

- Δεν πρόκειται να ξεφύγουμε για το 2022 από τον κεντρικό στόχο του οικονομικού επιτελείου να έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 1,7%

- Είδατε πώς τιμωρήθηκε η Βρετανία. Η χώρα μας έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν λαϊκισμούς. Κάθε ευρώ είναι μετρημένο.

- Για Τουρκία: Ως προς την ευρωπαϊκή διάσταση των επιλογών της Τουρκίας, υπάρχει μια ενόχληση από το γεγονός ότι μια χώρα που φιλοδοξεί να μπει στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις στην Ρωσία κι ενδεχομένως να δίνει τη δυνατότητα να γίνεται ο ενδιάμεσος τρίτος για να παρακάμπτει η Ρωσία τις κυρώσεις. 

- Τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοιχτά αλλά οι πόρτες των προκλήσεων είναι κλειστές. Δεν οξύνει τους τόνους η Ελλάδα. Στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά της για να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ