Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο πυλώνες της πολιτικής σύγκρουσης Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για την ακρίβεια

Κ. Μητσοτάκης και Α. Τσίπρας από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή
Κ. Μητσοτάκης και Α. Τσίπρας στο βήμα της Βουλής / Πηγή: Intimenews

Μια αντιπαράθεση «εντός ορίων» που δεν ξέφυγε από την κοινοβουλευτική ευπρέπεια, αν και είχε τις -λίγες- στιγμές όξυνσης, ήταν αυτή που διεξήχθη χθες στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την ακρίβεια και ο πρωθυπουργός απάντησε, έτσι όλοι εμείς έχουμε πλέον τη δυνατότητα να δούμε τις θέσεις των δύο ηγετών και να τις αξιολογήσουμε, καθώς σε λίγους μήνες θα κληθούμε να επιλέξουμε τη νέα σύνθεση της Βουλής και τη νέα κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια.

Οι διαφορετικές αντιλήψεις των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα για την ακρίβεια, με βάση τις χθεσινές τους τοποθετήσεις στη Βουλή, συνοψίζονται στα εξής:

1. Εγχώριο ή διεθνές το πρόβλημα;

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε μετά από αρκετό καιρό το σύνθημα «ακρίβεια Μητσοτάκη», προκειμένου να αναδείξει τις ευθύνες που αποδίδει προσωπικά στον πρωθυπουργό για την συνεχή άνοδο των τιμών και το σκαρφάλωμα του πληθωρισμού στο 12%, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (10%).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε επίσης ότι 3,1 εκατομμύρια συμπολίτες μας, σχεδόν το 30% του συνολικού πληθυσμού, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Και αυτό το ποσοστό είναι δέκα ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επικαλέστηκε ακόμα τη Eurostat, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ, στις οποίες το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και στο 2021.

Ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ελλάδα από το Μάιο του 2021 έως το Μάιο του 2022 διαμορφώθηκε στο 62%, δηλαδή σε ποσοστό 23% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και ο κ. Τσίπρας κατέληξε με την ατάκα «Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει πρωθυπουργό 2 σε 1: Που συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ. Γιατί είναι θατσερική η πολιτική που εφαρμόζετε σε συνθήκες κρίσης. Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού».

Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στην πρώτη του απάντηση ότι η ακρίβεια, δηλαδή η μεγαλύτερη έκρηξη του πληθωρισμού τα τελευταία 40 χρόνια παγκοσμίως, οφείλεται όχι σε εγχώρια αίτια, αλλά σε έναν παράνομο πόλεμο, τον οποίο εξαπέλυσε η Μόσχα εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, με αποτέλεσμα να δυναμιτίσει την παγκόσμια σταθερότητα.

Αυτή η παγκόσμια έκρηξη τιμών, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, οφείλεται στους ωμούς εκβιασμούς της Ρωσίας, με μοχλό το φυσικό αέριο και με στόχο όλες τις ελεύθερες δυτικές κοινωνίες.

Επίσης ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο ότι δεν βρήκε ούτε μια λέξη καταδίκης της επιλογής Πούτιν να κάνει πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που δημιούργησε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τις συνθήκες που γέννησαν την ακρίβεια.

2. Νεοφιλελευθερισμός και αισχροκέρδεια, ή στήριξη των πολιτών έναντι της κρίσης;

Σε αυτό το θέμα ο κ. Τσίπρας, που άνοιξε τη συζήτηση στη Βουλή ως καταθέσας την επίκαιρη ερώτηση, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα, αλλά για τη σταθερά υψηλή κερδοφορία των funds και των καρτέλ στην ενέργεια.

Εν μέσω της κρίσης, αντί να είναι προστάτης της κοινωνικής συνοχής, η κυβέρνηση -σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- έγινε προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας άγγελος της αισχροκέρδειας. Αντί να κρατικοποιήσει δομές, μετέτρεψε τη ΔΕΗ από εγγυητή της κοινής ωφέλειας και της ενεργειακής ασφάλειας, σε πρωταγωνιστή και οδηγό της κούρσας της αισχροκέρδειας.

Και όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι σοσιαλιστικές χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου (Ισπανία - Πορτογαλία), διεκδίκησαν και πέτυχαν να αποσυνδεθεί το κόστος παραγωγής ρεύματος από το κόστος φυσικού αερίου, η Ελλάδα ολιγώρησε και «μάλλον δεν ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Πλήρως αντίθετη ήταν η αντίληψη Μητσοτάκη για το πώς αντιμετωπίζεται η ακρίβεια, όπως φάνηκε από την ομιλία του πρωθυπουργού χθες στο Κοινοβούλιο.

Αφού απάντησε στον ισχυρισμό Τσίπρα ότι πρέπει να επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ (λέγοντας ότι πρέπει να μας εξηγήσει τον τρόπο, αλλά και περιγράφοντας την κατάσταση της επιχείρησης στα μέσα του 2019 σε σχέση με σήμερα), ο πρωθυπουργός εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει την ακρίβεια, ειδικά στην ενέργεια.

Είπε, δηλαδή, ότι με εντολή του έχει τεθεί σε λειτουργία (πρώτη η Ελλάδα από όλη την Ευρώπη) ένας εθνικός μηχανισμός ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων των εταιρειών ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχουν εισπραχθεί έως σήμερα περίπου 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. «Και αυτός ο μηχανισμός είναι μια εθνική επιτυχία», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «όχι μόνο γιατί αποδίδει. Διότι αυτό το μοντέλο ανάκτησης των υπερεσόδων, κ. Τσίπρα, υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται πια υποχρεωτικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αρα κάτι καλό κάναμε».

Ακολούθως ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τα επιχειρήματά του και παρουσίασε πίνακες που έδειχναν ότι στην Ελλάδα τα νοικοκυριά πληρώνουν περίπου τη μισή τιμή στη λιανική ρεύματος από την Ισπανία, ενώ διαβεβαίωσε και για τη φορολόγηση των διυλιστηρίων.

«Εσείς επιμένετε στο ισπανικό μοντέλο. Εντάξει, το εισηγήθηκε μία σοσιαλιστική κυβέρνηση, θα μας στοίχιζε κάτι παραπάνω. Επιτρέψτε μας να μπορέσουμε εμείς να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο. Αυτό ήταν εθνική πρόταση, ελληνική πρόταση. Και θα γίνει μέρος Ευρωπαϊκού Κανονισμού, θα έχει δηλαδή στοιχεία υποχρεωτικότητας για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Οι δύο ηγέτες επίσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τα άλλα προγράμματα στήριξης των καταναλωτών (power pass, fuel pass κ.λπ.), για την επιβολή πλαφόν στην τιμή λιανικής, για τη μείωση φόρων που ζητά η αντιπολίτευση και σχεδόν σε όλα τα θέματα που έθιξαν. Ωστόσο συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι οι επιδοτήσεις είναι πολύ μεγάλες και ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να κινηθεί πιο αποφασιστικά στην κοινή δράση αντιμετώπισης του προβλήματος. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ