Ομιλία με πολλαπλούς αποδέκτες και πολλά μηνύματα ήταν αυτή που απηύθυνε στους βουλευτές του προχθές ο πρωθυπουργός, σε μια κρίσιμη περίοδο για το κυβερνών κόμμα, το οποίο παρουσιάζει φαινόμενα διαρκούς διολίσθησης επί πολλούς μήνες, τα οποία μάλιστα δημιουργούν προϋποθέσεις εσωστρέφειας και έλλειψης αυτοπεποίθησης από το στελεχιακό δυναμικό, κοινοβουλευτικό και κομματικό, της Νέας Δημοκρατίας.
Σε όλα αυτά τα προβλήματα θέλησε να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και επέλεξε να στείλει δέκα μηνύματα τόσο στους βουλευτές του, όσο και στην κοινωνία γενικότερα:
- Η αλήθεια αντεπιτίθεται στο θέμα των Τεμπών: Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλησε να τραβήξει μια γραμμή στη μέχρι τώρα αμυντικά στάση του κόμματος, και γι αυτό αξιοποίησε την επικαιρότητα λέγοντας ότι όσο περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στη δημοσιότητα, τόσο αποδεικνύεται ότι η συγκάλυψη αφορούσε στο τι πραγματικά συνέβη και υπέδειξε ως υπεύθυνους για αυτό την αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης.
- Το κυβερνητικό έργο είναι το ισχυρότερο όπλο: Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι η προβολή του έργου που έχει συντελεστεί ως τώρα μπορεί να είναι ο καταλύτης της πολιτικής ανάκαμψης της Νέας Δημοκρατίας. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, στη σημαντική μείωση της ανεργίας, στις δωρεάν προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις, στο νόμο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, στο 12ετές σχέδιο ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων, στο ενδιαφέρον για έρευνες της Chevron το οποίο απέδωσε στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής του, στη γρήγορη απονομή των συντάξεων, στο νέο δικαστικό χάρτη, στο νέο κτηματολόγιο, στο μετρό και το flyover της Θεσσαλονίκης, στην ανακαίνιση πολλών νοσοκομείων, στο ψηφιακό φροντιστήριο, στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό κλπ.
- Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη Νέα Δημοκρατία: με τη φράση ότι η κυβέρνηση κάνει «αντιπαράθεση με τον μηδενισμό που τρέφει τον. Νέο λαϊκισμό της αμφισβήτησης των πάντων», ο πρωθυπουργός επανέφερε με διαφορετική διατύπωση το. Γνωστό επιχείρημα της έλλειψης πειστικής εναλλακτικής λύσης ως μοντέλο και πρόγραμμα διακυβέρνησης, απέναντι στη δική του κυβέρνηση και το μοντέλο άσκησης της εξουσίας.
- Διαφυλάσσουμε την πολιτική σταθερότητα: Οι πρόσφατες εξελίξεις με την επιβολή δασμών από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση σε όλο τον κόσμο, ενισχύει το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η περίοδος που ζούμε χαρακτηρίζεται από τεκτονικές αλλαγές, απρόβλεπτες ανατροπές και μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει κυβέρνηση η οποία εγγυάται την πολιτική σταθερότητα, ως προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης.
- Εντελώς βλαπτική μια νέα εσωστρέφεια: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε προσεκτική, αλλά ξεκάθαρη κριτική σε πρακτικές όπως αυτές των δυο υπουργών (Γεωργιάδης και Κικίλιας) και των περίπου 15 βουλευτών που με το μαξιμαλιστικό τους αίτημα για αυξήσεις και στους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας, έθεσαν σε κίνδυνο το θετικό αποτύπωμα των γενναίων αυξήσεων που ανακοινώθηκαν για τους ενστόλους των ενόπλων δυνάμεων. «Οι κεντρικές μας επιλογές είναι υπόθεση όλων και το ίδιο αφορά την ευθύνη της εφαρμογής τους» ήταν η φράση του προέδρου της ΝΔ.
- Ξεχάστε πρόωρες και αλλαγές ηγεσίας: Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, κλείνοντας έτσι τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ υιοθέτησε τη διατύπωση «με εμένα στην πρώτη γραμμή» κάτι που σημαίνει ότι θα είναι πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ερμηνεία των περισσοτέρων.
- Ναι στην αυτοκριτική, αλλά εντός ορίων: «Δεν αρνηθήκαμε τα δικά μας λάθη» είπε ο πρωθυπουργός, ωστόσο φρόντισε να θυμίσει ότι κανένας υπουργός δεν πρέπει να θεωρεί το υπουργείο ως προσωπικό του βασίλειο και κανένας βουλευτής να μην βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το κόμμα. Αναφέρθηκε και τις πρωτοβουλίες των «11» για κατάθεση ερωτήσεων λέγοντας ότι «είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις που βελτιώνουν το νομοθετικό έργο». Παράγοντες της ΝΔ έλεγαν στην «Η» ότι ίσως αυτό σημαίνει ότι εφεξής η ηγεσία της κυβέρνησης θα ζητάει από τους καταθέτοντες ομαδικές ερωτήσεις βουλευτές, και αντίστοιχη κατάθεση προτάσεων νόμου προς επεξεργασία.
- Το δυναμικό σχήμα της κυβέρνησης θα φέρει αξιοποιήσεις βουλευτών και στο μέλλον: Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει την απογοήτευση πολλών μελών του Κοινοβουλίου για τη μη αξιοποίησή τους ως τώρα σε κυβερνητικά πόστα. Μάλιστα ο βουλευτής Δωδεκανήσων Βασίλης Υψηλάντης έκανε λόγο για «εμίρηδες» του κόμματος που νέμονται την εξουσία και για «κακομοίρηδες» που τρέχουν και μαζεύουν ψήφους. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σκοπός του είναι μια τρίτη αυτοδύναμη κυβερνητική θητεία με τόσους βουλευτές όσους έχει η ΝΔ και στη σημερινή Βουλή και ίσως, γιατί όχι;, περισσότερους. Το μήνυμα ήταν σαφές: θα υπάρξουν κι άλλες εισδοχές στο υπουργικό σχήμα, ας μην απογοητεύεται κανείς.
- Απαιτείται καλύτερη συνεργασία υπουργών- βουλευτών: Φαινόμενα όπως είναι επισκέψεις υπουργών σε περιοχές της χώρας χωρίς να έχουν ενημερώσει τους βουλευτές της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας ανέφερε ως παραδείγματα προς αποφυγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε ότι η Γραμματεία του πρωθυπουργού είναι στη διάθεση όλων των βουλευτών για να αναδειχθούν θέματα που εκείνοι αξιολογούν ως σημαντικά, με έμφαση στην καθημερινότητα.
- Οι επόμενες εκλογές θα είναι νικηφόρες για τη Νέα Δημοκρατία: Εάν ισχύσουν όλα όσα περιέγραψε στην ομιλία του, τότε ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές του ότι οι εκλογές του 2027 θα είναι νικηφόρες για τη Νέα Δημοκρατία και ο ελληνικός λαός θα αναθέσει στο κόμμα αυτό μια ακόμα κυβερνητική θητεία.
Με την ομιλία του αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε από τη μια μεριά να αναστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα των τελευταίων εβδομάδων με άξονα την υπόθεση των Τεμπών κι από την άλλη να διαφυλάξει τη συνοχή και την εξωστρέφεια του κομματικού μηχανισμού και των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για την πολιτική ανάκαμψη της ΝΔ, που είναι εφικτή, όπως είπε, λόγω του κυβερνητικού έργου που παράγει και ελλείψει αξιόμαχου πολιτικού αντιπάλου.