Πολλαπλής σημασίας και ίσως καθοριστική για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων ήταν η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Η Ελλάδα εμφανίστηκε διά του υπουργού Αμυνας σταθερή στη στρατηγική της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου, υπό την προϋπόθεση του τερματισμού των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας.
Αντίθετα η Αγκυρα δείχνει να αμφιρρέπει ανάμεσα στις εμπρηστικές δηλώσεις και τις προκλητικές αποφάσεις, με τον Χουλουσί Ακάρ να είναι, μάλιστα, εκ των πρωταγωνιστών αυτών των αποσταθεροποιητικών πρακτικών, και στην ανάγκη ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας και συνεννόησης με την Αθήνα, όπως έδειξε η χθεσινή συνάντηση.
Τι μένει από τη συνάντηση
Η εντύπωση από την 40λεπτη συνομιλία Παναγιωτόπουλου - Ακάρ (η οποία προέκυψε το βράδυ της Τετάρτης, μετά από τουρκικό αίτημα το οποίο αποδέχθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος) είναι ότι οι δύο υπουργοί Αμυνας μπορεί να εγκαινιάσουν έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, καθώς, όπως ελέχθη στη συνάντηση, ο ένας έχει το κινητό του άλλου και όποτε θέλει μπορεί να τον καλέσει.
Ετσι μπορεί να γίνει πρόληψη ή πολύ καλύτερη διαχείριση ενός τυχαίου μεν, αλλά μπορεί και καθοριστικού επεισοδίου στο ανατολικό Αιγαίο ή στον εναέριο χώρο Η ελληνική πλευρά, όπως είναι εύλογο, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση και τη συνεννόηση το τέλος των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων και πράξεων, ώστε να εμπεδωθεί ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Αυτή η επιδίωξη συμφωνήθηκε να επιχειρηθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των Αρχών καλής γειτονίας.
Καλή πρόθεση, μηδενική αφέλεια
Οπως έχουν πει και παλαιότερα πολλά κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα κινείται στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων με καλή πρόθεση, αλλά και με μηδενική αφέλεια. Θυμάται καλά ότι λίγες εβδομάδες μετά τη συμφωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν τον περασμένο Μάρτιο, ο Τούρκος πρόεδρος ξανάρχισε τα ίδια, και μάλιστα υπήρξε πολύ πιο προκλητικός και εριστικός έναντι της χώρας μας, μέχρι που έφτασε στο περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ» και στο «θα έλθουμε να σας βρούμε μια νύχτα».
Γι' αυτό οι προσδοκίες της Αθήνας είναι περιορισμένες, ωστόσο δίνει μια ακόμα ευκαιρία στη δημιουργία και διατήρηση διαύλων εκτόνωσης. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα μικρό παράθυρο αποκλιμάκωσης της αυξανόμενης έντασης, το οποίο είτε μπορεί να διευρυνθεί, είτε μπορεί να ξανακλείσει ερμητικά...
Τι λένε διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα
Σημειώνεται ότι ο Χουλουσί Ακάρ αποτελεί σταθερά έναν από τους προνομιακούς συνομιλητές και στενούς συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ειδικά αυτή την περίοδο οι πολιτικές του «μετοχές» στο γραφείο του Τούρκου προέδρου είναι εξαιρετικά υψηλές. Συνεπώς ορισμένοι διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εκτιμούν ότι η επιλογή του Ακάρ ως συνομιλητή της Ελλάδας είναι μια από τις πιο σταθερές λύσεις.
Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε χωρίς μεταφραστές - διαμεσολαβητές και κράτησε 40 λεπτά, ενώ οι συνήθεις συναντήσεις στο περιθώριο Συνόδων του ΝΑΤΟ κυμαίνονται από 10 έως 20 λεπτά της ώρας. Η συνάντηση του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που έγινε προχθές, κράτησε περίπου 20 λεπτά. Η διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας δείχνει και τη σημασία αυτής της επαφής.
Σε διαφορετικό ύφος είναι και οι ανακοινώσεις των αντίστοιχων υπουργείων: Το ελληνικό μπαίνει στην ουσία, κάνοντας λόγο για Διεθνές Δίκαιο και αρχές καλής γειτονίας, ενώ το τουρκικό περιορίζεται στην ανακοίνωση της συνάντησης χωρίς άλλα στοιχεία.
Η ανακοίνωση του ΥΕΘΑ
«Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες), Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας κ. Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας
«Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ συνεχίζει τις διμερείς συναντήσεις του στην έδρα του ΝΑΤΟ, όπου βρίσκεται για τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ακάρ είχε συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας Παναγιωτόπουλο».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!