Με τη φράση «δεν θα γίνουμε η κυβέρνηση των ηττημένων» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε όταν ανέβηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τον κεντρικό πολιτικό του στόχο για το επόμενο οκτάμηνο του παρατεταμένου και προφανώς έντονου προεκλογικού αγώνα.
Αυτός είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στις πρώτες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, και η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, με συνέπεια τη ματαίωση των δεύτερων εκλογών που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Ακόμα, όμως, κι αν ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας αποδειχθεί αδύνατος, λόγω των διαφορετικών -και πολλές φορές αντιτιθέμενων μεταξύ τους- επιδιώξεων των κομμάτων που θα μπορούσαν να μετάσχουν σε μια τέτοια κυβέρνηση, οι επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα βρουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο «τιμόνι» των εξελίξεων, δηλαδή, στην πρώτη θέση, και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του οδηγού για σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δεύτερες εκλογές.
Κι αυτό, σε περίπτωση που δεν εξασφαλίζει με το μπόνους των 40 εδρών την αυτοδυναμία. Διότι, η δυναμική που τότε θα έχει αναπτύξει, μπορεί να του επιτρέψει να την εξασφαλίσει…
Αρκετός δρόμος, αλλά...
Ως τότε, όπως συνομολογούν στελέχη που συστηματικά συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό, υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επί τρία χρόνια και παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να ανατρέψει τις ισορροπίες που καταγράφηκαν το 2019.
Στελέχη της Κουμουνδούρου, πάντως, αντιστρέφουν το επιχείρημα: «Ηταν ακριβώς οι συνεχείς κρίσεις που δημιούργησαν μια συσπείρωση της κοινωνίας γύρω από την κυβέρνηση». Τώρα, που οι εκλογές επίκεινται, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, οι πολίτες βαθμολογούν τόσο τις επιδόσεις, όσο και το ύφος και τις πρακτικές της κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του επενδύουν πολιτικά σε τρία μέτωπα: Το πρώτο είναι η υπόθεση των υποκλοπών. Στην Κουμουνδούρου δεν πιστεύουν ότι τα σχετικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν προοπτικά τη βούληση των πολιτών. Αντίθετα, θεωρούν ότι η διατήρηση της υπόθεσης στην επικαιρότητα, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερους πολίτες, καθώς αυτοί θα πρέπει να «ζυγίζουν» τα υπέρ και τα κατά κάθε κόμματος, ενόψει της τελικής τους απόφασης πάνω από τις κάλπες.
Δημοκρατική ευαισθησία και καθημερινότητα
«Ο λαός μας», λέει κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων, και κυρίως οι αριστεροί πολίτες. Κι αυτό θα το δείξουν στην κάλπη». Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατούν στον «αφρό» του πολιτικού διαλόγου τόσο την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, όσο και τις άλλες καταγγελίες για μολύνσεις κινητών τηλεφώνων με παράνομα λογισμικά (predator, pegasus κλπ) περιμένοντας την εκλογική ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες της άνοιξης, οπότε και θα αποτιμηθεί το ζήτημα αυτό πολιτικά στη συνείδηση των πολιτών.
Το δεύτερο είναι η επένδυση στην καθημερινότητα. Μόλις μέσα στην εβδομάδα που τελείωσε, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σε δύο ευαίσθητα θέματα: Το ενεργειακό κατά τη συνάντησή του με συνδικαλιστές της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ και το θέμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Παίδων.
Οι επιτελείς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι πίσω από τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες για ποσοστά, αριθμούς και κλίμακες, οι πολίτες διαπιστώνουν υποχώρηση των δημόσιων υπηρεσιών σε μια σειρά κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία κλπ. Κι αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγέ,ς τελικά θα μετρήσουν στην απόφαση των εκλογέων για το ποιο ψηφοδέλτιο θα επιλέξουν να ρίξουν στην κάλπη.
Εκλογικός νόμος και «σταθερότητα»
Και το τρίτο, είναι η διατήρηση του μπόνους των 40 εδρών στον εκλογικό νόμο, κάτι που κάνει την αυτοδυναμία, την οποία ακόμα επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.
«Ο κόσμος», λένε οι συνομιλητές μας», θα συνειδητοποιήσει ότι αυτό που ζητάει ο πρωθυπουργός, δηλαδή να συνεχίσει να κυβερνά μόνος του κι ανεξέλεγκτος, δεν μπορεί να επιτευχθεί και λόγω του εκλογικού νόμου που η σημερινή κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και ψήφισε. Οταν αυτό γίνει συνείδηση, θα αχρηστευτεί το κεντρικό επιχείρημα της ΝΔ περί σταθερότητας. Γιατί θα μιλούν για μια αδύνατη αυτοδυναμία ενός κόμματος που δεν έχει συνομιλητές στο πολιτικό σκηνικό, ώστε να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας. Έτσι οι πολίτες θα απελευθερωθούν και οι σημερινές ισορροπίες θα ανατραπούν».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!