Τον προβληματισμό του για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καθώς «δεν υπάρχει καμία συνεννόηση», όπως είπε σε δημοσιογράφους.
Οσοι αναζητούν εσωτερικές διαφωνίες στην κυβέρνηση, το ερμήνευσαν ως διαμαρτυρία για την έλλειψη απευθείας επικοινωνίας (το «κόκκινο τηλέφωνο» που είχαν πει οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στην τελευταία τους συνάντηση) μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, η οποία θα μπορούσε να επιλύσει προβλήματα που προκύπτουν την κρίσιμη ώρα και να αποσοβήσει τα χειρότερα.
Τι εκτιμά το ΥΠΕΞ
Οι υπόλοιποι επικεντρώνονται στον εθνικό χαρακτήρα της υπουργικής ανησυχίας, καθώς ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «θέμα νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ στο παρελθόν». Ουσιαστικά το ελληνικό ΥΠΕΞ εκτιμά ότι μετά το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα, το καθεστώς Ερντογάν έκανε δομική στροφή στην εξωτερική πολιτική, προχώρησε στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, κόβοντας κάθε περιθώριο εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων και συνεννόησης.
Μπορεί, βέβαια, αυτή η εξέλιξη της πολιτικής της γείτονος να δημιούργησε πολλά και ισχυρά μέτωπα αντίδρασης στην Άγκυρα, ακόμα και από υπερδυνάμεις της διεθνούς σκηνής όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Μπορεί επίσης να μην αποδίδει όσα εκλογικά οφέλη πρόσμενε ο Ταγίπ Ερντογάν, όταν αποφάσιζε αυτή την πολιτική. Ωστόσο, σήμερα η Τουρκία είναι εγκλωβισμένη σε αυτή την (για όλους) αδιέξοδη πολιτική, πράγμα που κορυφώνει την ανησυχία, αλλά και την εγρήγορση της Αθήνας.
Η «περήφανη εξωτερική πολιτική» του Ερντογάν
Παράλληλα, η Ελλάδα παρακολουθεί την εσωτερική εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων της Τουρκίας, ώστε να βοηθηθεί στην ερμηνεία και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.
Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συστηματική πλέον αδυναμία κυβερνητικού συνασπισμού (Ερντογάν - Μπαχτσελί) να ενισχύσουν τις ψήφους τους, ο Τούρκος πρόεδρος και η κυβέρνησή του καταφεύγουν σε μετωπική επίθεση εθνικισμού και ισλαμισμού, η οποία εκδηλώνεται στο μεν εσωτερικό της χώρας με επίκεντρο το Κουρδικό και τις ισλαμικές επικρίσεις στις γυναίκες, και στο εξωτερικό με επίκεντρο την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος Ερντογάν, θέλοντας να παίξει το χαρτί του ισλαμισμού αλλά και να θυμίσει τον Κεμάλ (ταυτόχρονα…), ξεκίνησε την «εκστρατεία» κατά της Ελλάδας από τη Σαμψούντα, δηλαδή από εκεί που ο Κεμάλ Ατατούρκ ξεκινούσε την αντεπίθεσή του εναντίον του ελληνικού στρατού.
Η «περήφανη εξωτερική πολιτική» που θέλει να πουλήσει στο εσωτερικό μήπως και ανακάμψει κάπως στις δημοσκοπήσεις, δεν ευοδώθηκε στην περίπτωση της Συρίας για αυτό η Ελλάδα θεωρήθηκε καταλληλότερη να δεχθεί την επίθεση. Σκοπός του Ερντογάν είναι να διασπάσει το μέτωπο της αντιπολίτευσης, δηλαδή κυρίως τον Κιλιτσντάρογλου με την Ακσενέρ, ώστε τα δύο κόμματα να μην κατεβάσουν κοινό υποψήφιο στις εκλογές.
Οι «Γκρίζοι Λύκοι»
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία απάντησε με το γνωστό του ύφος, επιστρατεύοντας τους «Γκρίζους Λύκους», αλλά η Μεράλ Ακσενέρ παρέμεινε σιωπηλή, σε ένα θέμα στο οποίο έχει επενδύσει πολιτικά και ιδεολογικά, ακριβώς διότι έχει «διαβάσει» τον Ερντογάν και τις επιδιώξεις του. Έτσι το τοπίο στην τουρκική αντιπολίτευση είναι ακόμα αδιαμόρφωτο, αν και τα κυριότερα κόμματά της θέλουν σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, χωρίς όμως να προσδιορίζουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό το «σκληρή στάση».
Ως σημαντική καταγράφεται από την ελληνική πλευρά προχθεσινή δημοσκόπηση στην Τουρκία από την εταιρεία Metropoll, που καταγράφει ότι το 64% των Τούρκων θεωρεί ότι δεν υπάρχει εχθρότητα ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό. Ακόμη και ανάμεσα στους οπαδούς του κυβερνητικού συνασπισμού (κόμμα Ερντογάν και κόμμα Μπαχτσελί) αυτή η στάση είναι πλειοψηφική, με 60,3% και 57,8% αντίστοιχα.
Πιθανό νέο κύμα διωγμών εναντίον χριστιανών
Τέλος η Αθήνα ανησυχεί από ένα πιθανό νέο κύμα διωγμών εναντίον χριστιανών που ζουν στην τουρκική επικράτεια: Η αναζωπύρωση του θρησκευτικού μίσους εν μέσω προεκλογικής πόλωσης προκάλεσε ένα νέο περιστατικό στη Μαλάτια, στα ανατολικά της χώρας, όπου το 2007 είχε γίνει μια αποτρόπαια δολοφονία χριστιανών.
Στις μέρες μας εκτιμάται ότι έχουν απομείνει περίπου 100.000 χριστιανοί στη χώρα των 82 εκατομμυρίων κατοίκων, ανάμεσά τους Ελληνορθόδοξοι, Αρμένιοι και Σύριοι, καθώς και μέλη καθολικών και προτεσταντικών κοινοτήτων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!