Η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με άλλες, αναμένεται να αυξήσουν την πίεση προς την Κομισιόν, ώστε να ξεπεραστούν το συντομότερο τα κάθε λογής εμπόδια που καθυστερούν τις παραδόσεις των εμβολίων, καθώς είναι ζωτικής σημασίας να προσδιοριστεί ο χρόνος «λήξης συναγερμού» και συνεπώς της πολιτικής στήριξης των ευπαθών ομάδων.
Αλλωστε, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των «27» για το θέμα αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στην έγκριση νέων εμβολίων, αλλά και να ασκηθούν πιέσεις στις εταιρείες παραγωγής προκειμένου να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.
Η κυβέρνηση, όπως και σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές, επιλέγουν την προμήθεια εμβολίων από τουλάχιστον 3 διαφορετικές εταιρείες, ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα καθυστερήσεων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί, η Pfizer θα μας παραδώσει μέχρι τέλος Μαρτίου 1,4 εκατ. εμβόλια, και στο ίδιο διάστημα η Μοderna θα στείλει 240.000 και η AstraZeneca 700.000 εμβόλια, με μια πιθανή αύξηση άλλων 140.000 εμβολίων.
Η χώρα μας αναμένει σημαντική αύξηση παραδόσεων τον Απρίλιο από την Pfizer και από την AstraZeneca -εάν λυθούν τα γνωστά προβλήματα-, ενώ θα προστεθεί και η εταιρεία CureVac και πιθανόν η Johnson&Johnson με εμβόλιο μιας δόσης. Ωστόσο για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων ίσως κι για αυτά τα εμβόλια υπάρξουν δυο δόσεις.
Δεν αποκλείεται να προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες οι οποίες θα εμβολιαστούν με τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech, και να ακολουθήσουν οι νεότερες ηλικιακά κατηγορίες, που δεν έχουν πρόβλημα να εμβολιαστούν με δόση από την AstraZeneca, καθώς η γερμανική επιτροπή εμβολιασμών (αλλά και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν) εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του σε ηλικίες άνω των 65 ετών.