Νέα
  • ΓΔ: 1533.66 -0.38%
  • Τζίρος: 36,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Σδούκου: Στόχος να απορροφήσουμε 4,5 δισ. μέχρι τέλος του 2025 για πράσινες επενδύσεις

Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας / Πηγή: Eurokinissi

Η ακόμη μεγαλύτερη επενδυτική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η πράσινη μετατροπή των δικτύων φυσικού αερίου, ώστε να μπορούν να υποδεχθούν ανανεώσιμες μορφές αερίου, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, και ο επανασχεδιασμός σε ό,τι αφορά τη χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, αποτελούν τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο 2ο «Τhessaloniki Metropolitan Summit» του Economist, ως απάντηση στην πρόκληση της πράσινης μετάβασης και απανθρακοποίησης μέσα στο νέο τοπίο που έχει διαμορφώσει ο ενεργειακός πόλεμος. 

Στο πάνελ του συνεδρίου συμμετείχαν η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ, ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου Θωμάς Αχείμαστος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας και ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας. 

«Η Ελλάδα είχε την προνοητικότητα να σχεδιάσει την πράσινη μετάβαση εδώ και τρία χρόνια και τώρα να βρίσκεται σε φάση υλοποίησης», τόνισε η κ. Σδούκου, σημειώνοντας ότι το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα από το 2019, έθεσε ψηλά τον πήχη για τη μείωση των εκπομπών αερίου και θερμοκηπίου, την αύξηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και τον πυλώνα της τελικής εξοικονόμησης και ενεργειακής αποδοτικότητας. Όπως διευκρίνισε, σε ό,τι αφορά την προώθηση των ΑΠΕ, έχει υλοποιηθεί το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, ενώ στο κομμάτι της εξοικονόμησης «έχουμε διαρκώς καινούρια εργαλεία για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κάθε είδους κτίρια στη χώρα που χρειάζεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά». 

Η ίδια επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παράλληλα με αυτόν τον άλλο κόσμο των επίκαιρων κρίσεων, των τιμών ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, είναι να απορροφήσουμε το 32% των κονδυλίων που έχει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, που απευθύνονται σε πράσινες επενδύσεις - είναι 4,5 δισεκατομμύρια - να το απορροφήσουμε, να το ρίξουμε στην αγορά μέχρι το τέλος του 2025 [...] Επικεντρωνόμαστε χωρίς πολλά λόγια σε πρότζεκτ που θα απορροφήσουν αυτά τα ποσά, έχουμε στο υπουργείο κάτω από το RRF συνολικά 24 δράσεις στον τομέα της ενέργειας, της εξοικονόμησης, της ηλεκτροκίνησης, του περιβάλλοντος της αειφορίας». 

Νικόλοφ: Η Ευρώπη στη σημερινή ενεργειακή κρίση, σε μεγάλο βαθμό πληρώνει λάθη του παρελθόντος 

«Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη υπάρχει εδώ και μια δεκαετία, και αυτό σχετίζεται με τους μηχανισμούς που καθορίζουν τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», είπε ο κ. Νικόλοφ, εκφράζοντας την άποψη ότι η ΕΕ επέτρεψε να μετατραπεί η ενέργεια σε χρηματοοικονομικό εργαλείο και να τριπλασιαστούν οι τιμές της, ενώ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, η ΕΕ δεν έχει καταρτίσει ακόμη έναν οδικό χάρτη για τη διαχείριση της κρίσης. «Αν θέλουμε να έχουμε συνέργειες, θα πρέπει να συμβαδίσουμε, αλλά η κάθε χώρα ακολουθεί τη δική της πολιτική, έχει τον δικό της χάρτη. Εφόσον οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων δεν αποφασίζουν για μία κοινή πολιτική, τότε ο φετινός και επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολοι για την Ευρώπη», εκτίμησε. 

«Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο θα αντικαταστήσει 4,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου» 

Το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου Κοπελούζου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανέπτυξε ο αντιπρόεδρός του Θωμάς Αχείμαστος, δίδοντας έμφαση στα έργα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται για πάρκα φωτοβολταϊκών, αιολικά και υπεράκτια αιολικά πάρκα, με πρώτο εκείνο που σχεδιάζεται έξι ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.  

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2008, τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση σε συνεργασία με την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τους διαχειριστές και τους μεταφορείς, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Αιγύπτου, να σχεδιάζουμε πια την υλοποίηση του έργου χωρητικότητας 3000 μεγαβάτ που θα φέρει ηλεκτρισμό που θα παράγεται από πράσινη ενέργεια στην Αίγυπτο, τόσο από φωτοβολταϊκά όσο και αιολικά».  

Όπως εξήγησε, στην πλήρη λειτουργία του «το καλώδιο αυτό θα μπορεί να αντικαθιστά 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που τώρα χρησιμοποιούμε για να παράγουμε την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια».  

Οι κινήσεις τις ΔΕΔΑ

Τις πρωτοβουλίες της ΔΕΔΑ για την πράσινη μετάβαση του δικτύου φυσικού αερίου παρουσίασε ο κ. Τσάκας. «Στο κομμάτι των ανανεώσιμων αέριων καυσίμων, εστιάζουμε σε αυτά που είναι πιο κοντά σε εμάς, όπως είναι το βιομεθάνιο σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη φάση το υδρογόνο. Η εταιρεία κατέθεσε στο ΥΠΕΝ ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για να αρχίσει η κουβέντα για το θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής του βιομεθανίου στην ελληνική αγορά σε τιμή ανταγωνιστική, ή χαμηλότερη από την τιμή φυσικού αερίου.

Αιτηθήκαμε στη ΡΑΕ μία προσωρινή άδεια διαχειριστή βιομεθανίου, γιατί έχουμε ήδη συμβάσεις προγραμματικές με παραγωγούς, οι οποίοι θέλουν να μπουν στην αγορά της παραγωγής, και μέσω του δικτύου, στη διανομή βιομεθανίου. Το βιομεθάνιο θα παράγεται τοπικά από υπολείμματα αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας και θα αποτελέσει μία από τις ελάχιστες, αν εξαιρέσουμε τις ΑΠΕ, παραγωγικές πηγές ενέργειας της χώρας μας», εξήγησε, σημειώνοντας ότι πως θα πρέπει «από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον άξονα repower eu που ακολουθεί, να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι για να γίνουν οι επενδύσεις μετατροπής των δικτύων μας σε πράσινα δίκτυα». 

Την άποψη ότι δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου γιατί έκαναν αυτό που έκανε όλη η Ευρώπη, επενδύοντας στο φυσικό αέριο, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν τα δίκτυα την επόμενη πενταετία για να υποδεχθούν το υδρογόνο, να περάσουν κάποιοι καταναλωτές σε έξυπνες μετρητές, «να περάσουμε σε ένα έξυπνο δίκτυο βιώσιμο σήμερα για τα επόμενα χρόνια».

   «Όταν το 70% του αερίου πάει στην Ελλάδα σε ηλεκτροπαραγωγή και το 1 δισ. πάει μέσω των εταιρειών διανομής στα σπίτια, τις βιομηχανίες, η πρόταση είναι να γυρίσει σε λιγνίτη και ντίζελ η ηλεκτροπαραγωγή», σημείωσε ο κ. Μπακούρας, καλώντας την Πολιτεία «να πάρει μέτρα να στηρίξει καταναλωτές φυσικού αερίου».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ