Νέα
  • ΓΔ: 1450.54 -0.14%
  • Τζίρος: 62,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: Γιατί η κυβέρνηση ακτινογραφεί τα αρνητικά ευρήματα

Μέγαρο Μαξίμου
Μέγαρο Μαξίμου / Πηγή: Intime

Η ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Πειραιώς ήταν αυξημένη, καθώς υπάρχουν ήδη δεκάδες δημοσκοπήσεις, που ξεκινούν από το 2016, όταν ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και φτάνουν στις τελευταίες, όλες με κοινό παρονομαστή την αυξανόμενη αποδοχή της κοινής γνώμης στο πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού και στη πολιτική του συμπεριφορά που οδήγησαν στην πολιτική του κυριαρχία, η οποία συνεχίζεται και σήμερα, στην πιο δύσκολη (ως τώρα) περίοδο της κρίσης και σε μια περίοδο που βρίσκεται αρκετά μακριά τόσο από τις προηγούμενες, όσο κι από τις επόμενες εκλογές (δηλ. το τέλος της τετραετίας).

Συνεπώς θα δικαιολογούσε χαλάρωση της στήριξης στους διαχειριστές της εξουσίας. Ωστόσο, υπάρχουν και προφανείς κίνδυνοι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που προκύπτουν από την προσεκτική ανάγνωση των δημοσκοπήσεων.
 
Στα θετικά στοιχεία το Μέγαρο Μαξίμου καταγράφει τη διατηρούμενη μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κόμμα (πάνω από 16 ποσοστιαίες μονάδες σε όλες τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις), την καθαρή υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την εμφανή αντίληψη στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεπίλυτα σοβαρά προβλήματα πολιτικής στρατηγικής και φυσιογνωμίας, με αποτέλεσμα ο σημερινός πρωθυπουργός να έχει σημαντική αποδοχή (ακόμα και πρόθεση ψήφου) από στρώματα του εκλογικού σώματος που δεν τον προτίμησαν το 2019, καθώς είχαν ψηφίσει ΚΙΝΑΛ ή ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία αλλάζει και οι πολιτικές της αναφορές επίσης, με προφανείς κερδισμένους και χαμένους, σύμφωνα με τις μετρήσεις. 
 
Στο ενδιάμεσο θετικών κι αρνητικών στοιχείων είναι η καταγραφή της πορείας της χώρας εν μέσω πανδημίας. Η εικόνα επιδεινώνεται, μεν, σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις, για την κυβέρνηση, κάτι που θεωρείται λογικό, καθώς η πανδημία παρατείνεται και οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται, ωστόσο δεν καταγράφεται, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εικόνα κατάρρευσης και πλήρους απογοήτευσης για το μέλλον του τόπου. «Αντέχουμε» όπως είπε ο κ. Φαναράς σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, αν και με μειωμένα ποσοστά αισιοδοξίας για την κυβερνητική διαχείριση.

Στα αρνητικά, τώρα, η κυβέρνηση σημειώνει με προσοχή τέσσερα στοιχεία:

Πρώτον, ότι ενδέχεται αυτή η στήριξη στην κυβέρνηση να γίνεται όχι λόγω αποδοχής της πολιτικής της, αλλά λόγω του ενδόμυχου φόβου που έχει ενσπείρει ο κορονοϊός με τα καθημερινά «δελτία θανάτου» και κρουσμάτων, με τα πολύμηνα «προσέχετε- φυλαχτείτε» με τους περιορισμούς και τους εγκλεισμούς.

Δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί τρόπους να ερμηνεύσει αν η ευρύτατη αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας που σχετίζονται με καθαυτή την κυβερνητική πολιτική ή είναι απλώς συγκυριακή, λόγω του φόβου που έχει προκαλέσει η πανδημία, άρα όταν τελειώσουμε με την έκτακτη κατάσταση, η κυβέρνηση υποχωρήσει στην αποδοχή της κοινωνίας.

Δεύτερον, ότι επιδεινώθηκαν σημαντικά πολλά από τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που έχει υπόψη του, καθώς η συνολική αποδοχή των κυβερνητικών χειρισμών στη δεύτερη έξαρση της πανδημίας έχουν αρκετά χαμηλότερη αποδοχή σε σχέση με το πρώτο κύμα της.

Τρίτον, ποια θα είναι η αντίδραση της κοινής γνώμης εάν γίνει κάποιο σημαντικό στραβοπάτημα -που ως τώρα έχει αποφευχθεί- στη διαχείριση της κρίσης, ή εάν αποδοθούν στην κυβέρνηση ευθύνες που ανήκουν σε άλλους (π.χ. καθυστέρηση της επιχείρηση «Ελευθερία» για εμβολιασμό του πληθυσμού, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Και τέταρτον, πιθανή ανάσχεση των μεταρρυθμίσεων, λόγω σφοδρής αντίθεσης οργανωμένων μειοψηφιών. Για παράδειγμα, με πολλή περίσκεψη υποδέχθηκαν στην κυβέρνηση το εύρημα μιας εκ των δημοσκοπήσεων της εβδομάδας αυτής, που έδειχνε ότι η απόφαση για αστυνόμευση των πανεπιστημιακών χώρων αγκαλιάζεται από την ευρύτερη κοινωνία (οι δυο στους τρεις την αποδέχονται), ωστόσο αντιμετωπίζει εξαιρετικά μεγάλη αντίδραση από τους συντελεστές της πανεπιστημιακής λειτουργίας, δηλαδή καθηγητές και φοιτητές.

Εάν οι τελευταίοι δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα (έχει ξαναγίνει στο παρελθόν) στην κυβερνητική προσπάθεια, ίσως τότε αυτή η αντίδραση οδηγήσει σε ματαίωση της μεταρρύθμισης και σε απογοήτευση εκείνων που σήμερα την υποστηρίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ικανοποίηση είναι αυτή που κυριαρχεί, αλλά και η περίσκεψη για να προληφθούν φαινόμενα χαλάρωσης της κυβερνητικής προσπάθειας, ή αλαζονείας που θα προέρχεται από τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ