Νέα
  • ΓΔ: 1449.4 -0.63%
  • Τζίρος: 89,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολγα Γεροβασίλη: Η οικονομία δε χρειάζεται θυρωρό να την ανοιγοκλείνει

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με αξιόπιστη πολιτική πρόληψης, θωράκισης και παρέμβασης, αναφέρει σε συνέντευξή της, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, κατηγορώντας τον  πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι είναι «ανεπίγνωστός».

Εξηγεί λέγοντας: «Σε όλους αναλογεί μερίδιο ευθύνης. Δεν μπορεί στη διάρκεια αυτών των κρίσιμων εξελίξεων ο πρωθυπουργός να βγαίνει και να ισχυρίζεται, αυτοθαυμαζόμενος, ότι όλα πάνε καλά. Ευθύνεται, λοιπόν και ο κ. Μητσοτάκης για την έλλειψη επίγνωσης. Ας συγκρίνουμε τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μας λέει ότι «όσα εμβόλια έρχονται τόσα θα κάνουμε» με την κ. Μέρκελ, η οποία βγήκε και είπε στους πολίτες δεν τα πήγαμε καλά».

►ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: Νέα σύγκρουση με φόντο παιδεία και οικονομία

Η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει, «Είναι απολύτως σεβαστές οι επιστημονικές συστάσεις για lockdown, αλλά άκρως επιλήψιμη η κυβερνητική αδράνεια» και προσθέτει: «Αν το lockdown δε συνοδεύεται από παρεμβάσεις συνιστά πρόβλημα και όχι λύση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανοίγει και κλείνει τη στρόφιγγα, χωρίς να δρα προληπτικά και χωρίς να παρεμβαίνει. Ο ιός όμως είναι παρών όπως και οι επιπτώσεις του, οι οποίες δεν πρόκειται να μειωθούν με αυτή την τακτική. Το κάθε άνοιγμα της στρόφιγγας - εάν δεν έχουν μεσολαβήσει μέτρα και παρεμβάσεις- δεν βρίσκει ούτε την υγεία, ούτε οικονομία, ούτε την κοινωνία, ούτε το αίσθημα ασφάλειας σε καλύτερη μοίρα».

Αναφορικά με το θέμα των εμβολίων, τονίζει: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εμβόλια. Και η Ευρώπη φέρει ευθύνη. Η Ευρώπη όπου η τεχνοκρατική αντίληψη κερδίζει έδαφος εις βάρος της πολιτικής απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων. Και αυτή η αντίληψη την τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο με κάποια εταιρεία, να συνομιλεί με ίσους όρους. Αυτό είναι η πηγή των προβλημάτων».

«Η μόνη λύση αυτή τη στιγμή προς την οποία πρέπει να γίνουν βήματα, ώστε το δημόσιο αγαθό της υγείας να μην γίνεται χαρτί διαπραγμάτευσης εμπορικών συμφερόντων των εταιρειών, αποτελεί η πρόταση Τσίπρα για απελευθέρωση του καθεστώτος της πατέντας που άλλωστε υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης», καταλήγει η κ. Γεροβασίλή.

Π.Χρηστίδης: Το lockdown ακορντεόν διαλύει την οικονομία και την ψυχολογία του κόσμου

Στην ίδια κατεύθυνση εμφανίζεται ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, καθώς, όπως υποστηρίζει, η εστίαση και το λιανεμπόριο πεθαίνουν και η κυβέρνηση κάνει ότι δεν ακούει.

Ερωτηθείς για το θέμα της επαναφοράς του click away, τόνισε ότι στο Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή έχουν στηρίξει τις αποφάσεις των ειδικών και επομένως θα το κάνουν και τώρα.

Δυστυχώς όμως επιβεβαιώνεται, συνέχισε, αυτό το οποίο έθεσε η Φώφη Γεννηματά στο τραπέζι, δηλαδή το σενάριο των lockdown ακορντεόν. Αυτό είναι "κάτι το οποίο διαλύει τόσο την οικονομία όσο και την ψυχολογία του κόσμου, ο οποίος μετά από ένα χρόνο μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, βρίσκεται σε οριακές συνθήκες ψυχολογικά και οικονομικά", σημείωσε ο Π. Χρηστίδης, επικαλούμενος και σχετική έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ.

Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ο Π. Χρηστίδης δήλωσε ότι έχουν δοθεί ήδη 10 δισ. το 2020 από τις τράπεζες, τα μισά από τα οποία έχουν διοχετευθεί σε συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις. "Αυτή είναι μία αντίληψη η οποία πρέπει να αλλάξει", επέμεινε προσθέτοντας ότι τους τελευταίους 6 μήνες του 2020 η οικονομική δυνατότητα των επιχειρήσεων επέστρεψε στην περίοδο του 2011-2012. κάτι το οποίο "είναι καταστροφικό και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να δούμε τα ζητήματα αυτά πρακτικά και ουσιαστικά", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το σ/ν του υπουργείου Παιδείας υποστήριξε ότι "δεν πρέπει η κυβέρνηση να πυροδοτεί καταστάσεις". "Είναι αναφαίρετο δικαίωμά της να φέρνει όποιο νομοσχέδιο θέλει, όποτε θέλει. Όχι όμως με κλειστά τα πανεπιστήμια, με τους πρυτάνεις και τους φοιτητές ακόμα και την αστυνομία να έχουν σοβαρές αντιρρήσεις, και ο διάλογος να μην μπορεί να εξελιχθεί με τον κατάλληλο τρόπο στη Βουλή μια που ούτε αυτή είναι σε πλήρη λειτουργία" σημειώνει και θέτει ερώτημα: "Τώρα είναι άραγε η κατάλληλη ώρα να συζητήσουμε για το θέμα της ασφάλειας των πανεπιστημίων, που η κυβέρνηση το έχει φέρει πριν ενάμιση χρόνο σαν ζήτημα καταργώντας το άσυλο;". Επισήμανε δε ότι προφανώς ανά πάσα ώρα και στιγμή για πλημμελήματα και κακουργήματα, μπορεί να μπει η Αστυνομία μέσα σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα.

"Όλοι μας συμφωνούμε ότι χρειάζονται φύλαξη τα ελληνικά πανεπιστήμια και σαφώς πρέπει να αντιμετωπιστούν παρόμοια φαινόμενα σαν αυτά που εμφανίστηκαν στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας την τελευταία πενταετία, αυτό όμως πρέπει να γίνει με τον τρόπο που γίνεται σε όλο τον δυτικό κόσμο. Με ένα σώμα το οποίο έχει να κάνει με το πανεπιστήμιο, με υπεύθυνες τις πρυτανικές αρχές, χωρίς εμπλοκή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη", είπε και επικαλέστηκε τη σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσε για το θέμα, το Κίνημα Αλλαγής.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ