Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος γύρος αντιπαράθεσης για τις υποκλοπές στη Βουλή - Τα όπλα των κομμάτων

Πηγή: ΑΠΕ

Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του ελληνικού Κοινοβουλίου δίνει συνέχεια στην κοινοβουλευτική εξέταση της υπόθεσης των υποκλοπών, αλλά και ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αναδείξουν η καθεμιά τα δικά της επιχειρήματα και απόψεις, συμβάλλοντας, όμως, στην έντονη σύγκρουση, που όσο επεκτείνεται χρονικά, ενέχει όλο και περισσότερα στοιχεία τοξικότητας.

Προηγήθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο, η χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, όπου συζητήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Επιτροπή και, όπως ήταν αναμενόμενο, ανέκυψαν καίριες διαφωνίες.

Η μεν πλειοψηφία της Βουλής πρότεινε να παραστούν ταυτόχρονα όλοι όσοι έχουν κληθεί, ώστε να υποβληθούν οι σχετικές ερωτήσεις από τα μέλη της Επιτροπής προς αυτούς, η δε αντιπολίτευση αντέτεινε ότι πρέπει είτε να κληθεί ένας-ένας, είτε σε δύο ομάδες: στη μία όσοι θα δεχθούν ερωτήσεις για την υπόθεση Ανδρουλάκη - Κουκάκη και στην άλλη όσοι δεχθούν ερωτήσεις για άλλες υποθέσεις (π.χ. συνακρόαση τηλεφώνων ΚΚΕ).

►Διαβάστε και: Ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή για υποκλοπές: Αδιανόητο αν έγιναν με κυβερνητική πρωτοβουλία

Τεταμένο το κλίμα

Το κλίμα ήδη είναι τεταμένο. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης, καθώς ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση (…). Προτείναμε, βασισμένοι σε διάταξη του κανονισμού που επιτρέπει στην Επιτροπή Θεσμών να διαμορφώνει ένα πόρισμα επί αυτών που συζητήθηκαν ακόμη και σε απόρρητες συνεδριάσεις, το σύνολο των πρακτικών της συνεδρίασης να εξετάζεται από το προεδρείο της Επιτροπής. Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά τα οποία ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου, αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως».

Η Νέα Δημοκρατία, όπως επίσης αναμενόταν, «σήκωσε το γάντι» που πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας χειρίζεται το ζήτημα με όρους ελαφρού θεάματος, χρησιμοποιώντας μυθεύματα και ουρανομήκεις ανακρίβειες... Η σημερινή επίσκεψή του στην ΑΔΑΕ αποσκοπούσε μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων. Σχετικά με τις πληροφορίες, που εσχάτως βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για παρακολουθήσεις τηλεφώνων στελεχών της κυβέρνησής του, όταν ήταν πρωθυπουργός, παραμένει άλαλος. Θα αναγκαστεί όμως να τοποθετηθεί οσονούπω».

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική πλευρά θα φέρει -και θα επαναφέρει συνεχώς- την υπόθεση που αποκαλύφθηκε την Κυριακή με παράνομη δημοσίευση εγγράφων που αποδεικνύουν την παρακολούθηση επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δύο στελεχών της (του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τσίπρα, Σπύρου Σαγιά, και του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα υπουργού, Στέργιου Πιτσιόρλα), με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει νέες μομφές περί «απόπειρας συμψηφισμού» των κυβερνητικών.

Τηρεί αποστάσεις το ΠΑΣΟΚ

Από τη δική του μεριά του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης αλλά και το απολύτως διακριτό του στίγμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, αναφέρθηκε στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας αξιοποιεί αυτή τη νοσηρή υπόθεση για να ξεπλύνει τις ευθύνες μιας καταστροφικής διακυβέρνησης, αυτής με τον κ. Καμμένο και με διάφορους άλλους, που πρωταγωνίστησαν στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που έβαλαν διχαστικά διλήμματα στον ελληνικό λαό τύπου Μητσοτάκης ή χάος».

►Διαβάστε και: ΠΑΣΟΚ: Να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Θεσμών το σύνολο του φακέλου της ΕΥΠ για Ανδρουλάκη

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αναμένεται να απευθύνει ισχυρή σύσταση στα μέλη της, ώστε αυτά να αφήσουν εκτός αιθούσης τα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς η συνεδρίαση της Επιτροπής είναι απόρρητη. Ωστόσο δεν έχει το θεσμικό δικαίωμα ούτε να απαγορεύσει σε κάποιον/α βουλευτή να έχει μαζί του κινητό τηλέφωνο, ούτε βέβαια να κάνει σωματική έρευνα.

Συνεπώς το απόρρητο της Επιτροπής επαφίεται για άλλη μια φορά στον σεβασμό των βουλευτών στους θεσμούς και στην καθαρή δέσμευσή τους περί απορρήτου. Κάτι φυσικά που δεν συνέβη στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, όταν οι εργασίες της μεταδίδονταν από μέσο ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ