Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχέδια του Ερντογάν για να βυθίσει τον ελληνικό στόλο στο Καστελλόριζο (pic - vid)

Erdogan Drones
Πηγή: AP Images

Τη βύθιση του Ελληνικού Στόλου στη θαλάσσια περιοχή πέριξ του συμπλέγματος του Καστελόριζου με τηλεκατευθυνόμενα σκάφη επιφανείας προπαγανδίζει η Τουρκία παρά το ευρωπαϊκό προσωπείο, που προσπαθεί να υιοθετήσει εσχάτως για να αποφύγει τις κυρώσεις από τις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο των ψυχολογικών επιχειρήσεων της Αγκυρας εις βάρος της χώρας μας, που έχουν ενταθεί το τελευταίο τετράμηνο με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρυπίδας.

Η εξέλιξη αυτή εξετάζεται με προσοχή από το ΓΕΕΘΑ καθώς μετά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) η Αγκυρα απειλεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με το ULAQ, το πρώτο τουρκικό σκάφος-drone, που θα έχει επιχειρησιακές δυνατότητες πληγμάτων σε θαλάσσιους στόχους ώστε να υπηρετήσει το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το σενάριο-βίντεο, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δύο κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρείες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας (Ares Shipyard και Meteksan Defense) αποτελεί μνημείο επιθετικής προπαγάνδας κατά της χώρας μας. Σύμφωνα με αυτό, τουρκικό ερευνητικό συνοδευόμενο από στολίσκο πολεμικών πλοίων, στον ίδιο σχηματισμό με τον οποίο έπλεαν όλο το περασμένο διάστημα εντός ελληνικής υφαλοκρυπίδας, ξεκινά να εκτελέσει σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου. Η προσέγγιση πολεμικού πλοίου από την ελληνική πλευρά όμως, σημαίνει συναγερμό στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τα μη επανδρωμένα σκάφη ULAQ μήκους 11 μέτρων, που θα φέρουν 6 αντιαρματικούς πυραύλους με μέγιστο βεληνεκές 8 χιλιόμετρα, αναλαμβάνουν δράση.

Τα σκάφη κατευθύνονται με ταχύτητα πλεύσης 65 χλμ / ώρα μέσω τηλεχειρισμού από οχήματα στις τουρκικές ακτές και από φρεγάτες σε απόσταση 400 χιλιομέτρων. Το βίντεο ολοκληρώνεται με την φωνή του Τούρκου επικεφαλής της επιχείρησης ενημερώνει το ελληνικό πλοίο ότι βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας πριν τα drones εξαπολύσουν 2 πυραύλους βυθίζοντας  το.

Το ULAQ, θα είναι έτοιμο εντός του Δεκεμβρίου και θα κάνει τις δοκιμές του πυραυλικού του συστήματος το πρώτο τρίμηνο του 2021 με στόχο την όσο το δυνατό συντομότερη ένταξη τους σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο όπου το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επιδεικνύει αδιαμφισβήτητη κυριαρχία.

Τα σκάφη κατευθύνονται με ταχύτητα πλεύσης 65 χλμ/ώρα μέσω τηλεχειρισμού από οχήματα στις τουρκικές ακτές και από φρεγάτες σε απόσταση 400 χιλιομέτρων

Προορίζεται για 24ωρες αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, ηλεκτρονικού πολέμου, συνοδείας σκαφών ως δύναμη προστασίας, προστασίας στρατηγικών υποδομών και επιχειρήσεις μάχης επιφανείας. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι βάσει των προδιαγραφών του, που έχει ανακοινώσει η τουρκική πλευρά, δεν θα είναι μόνο ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο σκάφος αλλά ο εξοπλισμός του με υψηλής τεχνολογίας συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα του προσδώσει χαρακτηριστικά αυτόνομης συμπεριφοράς.

Το ULAQ επιβεβαιώνει την αλματώδη εξέλιξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα των μη επανδρωμένων οχημάτων, γεγονός που εκ των πραγμάτων κινητοποιεί τεχνολογικά την χώρα μας προς την ίδια κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη του 2019 και μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος OCEAN 2020 παρουσιάσαμε το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) Sea Rider.

Το σκάφος αυτό, που δεν φέρει οπλισμό, αναπτύσσει ταχύτητες 40 κόμβων και έχει εμβέλεια 37 χλμ. Διαθέτει σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και μπορεί να εκτελέσει αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών με το ραντάρ του να έχει δυνατότητα παρακολούθησης έως 10 στόχους ταυτόχρονα και εμβέλεια 36 ναυτικά μίλια.

Ο πόλεμος των drones

Σε κάθε περίπτωση, ο ακήρυχτος πόλεμος της Τουρκίας στο Αιγαίο και πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αλλάξει μορφή περνώντας στην εποχή των drones. Τα οπλισμένα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας τεστάροντας τα αντανακλαστικά της ελληνικής αεράμυνας πριν αναχαιτιστούν από ελληνικά F-16.

Η μαζική παραγωγή προηγμένων μη επανδρωμένων αεροχημάτων από την Τουρκία δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Το νέο αυτό όπλο έχει δοκιμαστεί στο πεδίο στη Συρία και στη Λιβύη ενώ η καταλυτική επιχειρησιακή συνδρομή του στις πολεμικές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καθιστούν την αντιμετώπισή του κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Για το λόγο αυτό, η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κινείται με ταχείς ρυθμούς στην κατεύθυνση της επιχειρησιακής ένταξης στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας αμερικανικών, ισραηλινών και γαλλικών UAV. Παράλληλα, προωθείται η ανάπτυξη ελληνικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων καθώς διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσω προγραμμάτων με ευρωπαϊκούς πόρους.

 

Η ελληνική ηγεσία κινείται με ταχείς ρυθμούς στην κατεύθυνση της επιχειρησιακής ένταξης στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας αμερικανικών, ισραηλινών και γαλλικών UAV

Στο μεταξύ, τα drones είναι οικογενειακή υπόθεση για τον Τούρκο προέδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού ο εμπνευστής της τουρκικής βιομηχανίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν είναι άλλος από το γαμπρό του Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ. Με σπουδές στο MIT ο νεαρός επιστήμονας κατάφερε σε μία δεκαετία με την υποστήριξη φυσικά του προέδρου της χώρας και του τουρκικού επιτελείου να φτιάξει έναν βιομηχανικό κολοσσό. Το 2014 παρουσιάστηκε το UAV, που έχει το όνομά του, Bayraktar TB-2. Μπορεί να πετάει συνεχώς για 24 ώρες σε υψόμετρο 27.000 ποδών με τα 75 Bayraktar TB-2, που διαθέτει η Τουρκία, να έχουν κάνει εκατοντάδες φονικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων, στη Συρία, στη Λιβύη και τελευταία εναντίον του στρατού της Αρμενίας.

Το δικινητήριο αερόχημα με άνοιγμα φτερών 20 μέτρα και την κωδική ονομασία «Akinci» αποτελεί την νέα γενιά των τουρκικών UAV με δυνατότητα 24ωρων επιχειρήσεων από ύψος 40.000 ποδών. Το αεροσκάφος αυτός διαθέτει ηλεκτρονικό ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και δορυφορικών επικοινωνιών και μπορεί να εφοδιαστεί με διάφορα οπλικά συστήματα, όπως καθοδηγούμενες βόμβες ακριβείας (Roketsan MAM-L), πυραύλους Cirit και ΜΑΜ-C, κυρίως όμως τον νέο πύραυλο «Κρουζ» αέρος-εδάφους Roketsan SOM-B2 με ακτίνα δράσης 250 χιλιομέτρων. Στόχος να παραχθούν 36 drones “Akinci” την επόμενη διετία και 46 drones “Bayraktar TB-2” στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας.

«Πονεμένη ιστορία»

Σε κάθε περίπτωση, τα UAV αποτελούν μία «πονεμένη» ιστορία για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία αφού πριν από 30 χρόνια υπήρξαμε πρωτοπόροι σε αυτή την τεχνολογία. Ηταν η χρονιά του 1979 όταν ξεκίνησε η ανάπτυξη από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία του μη επανδρωμένου «ΠΗΓΑΣΟΣ» με την πρώτη πτήση του να πραγματοποιείται το 1982 έχοντας αυτονομία 3,5 ωρών.

ΠΗΓΑΣΟΣ 1
Φωτογραφία ΓΕΑ

Το 2003 συγκροτείται Σμήνος Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών με έδρα την 131 Σμηναρχία Μάχης στο Ακτιο και 2 χρόνια αργότερα εντάσσεται σε αυτό η αναβαθμισμένη έκδοση «ΠΗΓΑΣΟΣ 2». Με μήκος 4,3 μέτρα, άνοιγμα φτερών 6,2 μέτρα και φόρτο απογείωσης τα 250 κιλά είχε αυτονομία 15 ώρες με αποστολή την παρακολούθηση και τη συλλογή πληροφοριών. Τον Δεκέμβριου του 2008 το Σμήνος οργανώθηκε σε Πολεμική Μοίρα Αεροσκαφών παίρνοντας μέρος στις Διακλαδικές Ασκήσεις 'Ηνίοχος' και «Δούρειος Ίππος» με το πρόγραμμα όμως να μένει ουσιαστικά στάσιμο έως σήμερα. 

Η υπεροχή των drones έναντι των επανδρωμένων αεροσκαφών, αν και δε διαθέτουν προς το παρόν το εύρος των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των μαχητικών, έγκειται προφανώς στο ότι η πτήση με τηλεχειριστήριο και όχι με πιλότο εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν απώλειες έμψυχου δυναμικού σε περίπτωση κατάρριψης ή ατυχήματος. Εχουν δε, ασύγκριτα μικρότερο κόστος ανά ώρα πτήσης και τα τηλεκατευθυνόμενα οπλισμένα drones μπορούν να πετούν επί 24 ώρες ενώ ο χρόνος πτήσης των μαχητικών αεροσκαφών είναι υποπολλαπλάσιος χωρίς ανεφοδιασμό.

ΠΗΓΑΣΟΣ
Πηγή: Πολεμική αεροπορία

Κάνοντας μία επισκόπηση στην περιοχή μας, όλα τα παραπάνω καθιστούν τα UAV ένα φθηνό και κυρίως αποτελεσματικό πτητικό ή θαλάσσιο μέσο προβολής στρατιωτικής ισχύος από την Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενα φονικό όπλο στην περίπτωση “θερμού” επεισοδίου καθώς μπορούν να φέρουν πυραύλους αέρος- αέρος και αέρος- επιφανείας.

Βασική επιδίωξη της Αγκυρας είναι μέσω της μαζικής ένταξης των ιπτάμενων και θαλάσσιων drones στο οπλοστάσιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να διαμορφώσει τις στρατικοτικογεωπολιτικές εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δημιουργώντας τετελεσμένα. 

Η προμήθεια αντίστοιχου στρατιωτικού υλικού από την χώρα μας αποτελεί την απάντηση σε πρώτο επίπεδο ώστε να εξισορροπηθεί η επιχειρησιακή διαφορά στον συγκεκριμένο τομέα. Παράλληλα, θεωρείται επιβεβλημένη η συμβολή του εγχώριου επιστημονικού και τεχνολογικού προσωπικού στην κατασκευή της εθνικής πλατφόρμας drone αλλά και γενικότερα στην προαγωγή της μελέτης και της παραγωγής ειδικών αμυντικών όπλων στα πρότυπα των εργαστηρίων των ΗΠΑ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ