Νέα
  • ΓΔ: 1392.83 -0.34%
  • Τζίρος: 37,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκλοπές: Οι επικείμενες μάχες στη Βουλή αναδιατάσσουν τις πολιτικές ισορροπίες

Κ. Μητσοτάκης και Α. Τσίπρας από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή
Κ. Μητσοτάκης και Α. Τσίπρας στο βήμα της Βουλής / Πηγή: Intimenews

Με τη χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η ελληνική Βουλή δρομολόγησε τις διαδικασίες για τη θεσμική εξέταση της υπόθεσης των υποκλοπών, που ήρθε ξαφνικά στην επικαιρότητα και έχει κάνει εν μέσω θέρους την πολιτική ένταση να «χτυπήσει κόκκινο».

Ηδη συμφωνήθηκε να συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά μόνο για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ενώ για την ερχόμενη εβδομάδα φαίνεται να πηγαίνει η σύγκληση της Επιτροπής με την ακρόαση όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση των υποκλοπών, αν και η αντιπολίτευση ζητούσε την άμεση σύγκλησή της, γεγονός που πυροδότησε νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ακολούθως, την Παρασκευή, 26 Αυγούστου, θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το θέμα, η οποία αναμένεται να είναι από τις πιο «θερμές» και έντονες αντιπαραθέσεις των τελευταίων ετών, κυρίως μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, καθώς υπενθυμίζεται ότι ο άμεσα εμπλεκόμενος, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, είναι ευρωβουλευτής, συνεπώς δεν ανήκει στους 300 της ελληνικής Βουλής, άρα δεν έχει δικαίωμα να παρίσταται στη συζήτηση.

Και το τρίτο στάδιο αυτής της πρώτης φάσης διερεύνησης της υπόθεσης ξεκινά την προσεχή Δευτέρα με τη δημιουργία της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα συσταθεί για αυτό τον λόγο.

Οι θέσεις των κομμάτων

Η κυβέρνηση παραμένει στο μήκος κύματος της πρώτης δήλωσης Μητσοτάκη για το θέμα, ότι δηλαδή ήταν μια «νόμιμη αλλά πολιτικά μη αποδεκτή» ενέργεια η παρακολούθηση του κινητού Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, για την οποία ήδη υπέβαλε την παραίτησή του ο έως τότε διοικητής της υπηρεσίας, Παναγιώτης Κοντολέων, αλλά και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, που ανέλαβε την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει την υπόθεση αυτή με την πάγια κριτική που ασκεί στο επιτελικό κράτος, θεωρεί δεδομένη τη γνώση του κ. Μητσοτάκη για όσα συνέβησαν και ζητεί να του αποδοθούν προσωπικά οι ευθύνες για το σκάνδαλο, ζητώντας τελικά την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Τέλος το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση, έχει ήδη πάρει δομικού τύπου αποστάσεις από την κυβερνητική παράταξη, ζητεί να γίνει ευρέως γνωστός ο λόγος για τον οποίο παρακολουθήθηκε επί περίπου τρεις μήνες ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ χθες υπέβαλε αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση κάθε πτυχής αυτής της υπόθεσης.

Οι πολιτικές παρενέργειες

Είναι προφανές ότι, ενώ βρισκόμαστε μόλις στην αρχή, οι υποκλοπές έχουν καθοριστικές συνέπειες στις έως πριν λίγο καιρό διαμορφωμένες πολιτικές ισορροπίες, κάνοντας το αμέσως προσεχές διάστημα εξαιρετικά κρίσιμο για τη διαμόρφωση των νέων πολιτικών δεδομένων, που ίσως ισχύσουν έως τις επόμενες εκλογές.

Ήδη έχει ελαχιστοποιηθεί -αν δεν έχει πλήρως ακυρωθεί- η προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, κάτι που σπεύδει να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε εξαρχής ότι θα στηρίξει τις προτάσεις της Χαριλάου Τρικούπη για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ωστόσο, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να εμφανιστεί ως η πρόθυμη δύναμη, που μπορεί να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάτι τέτοιο πλήττει τη στρατηγική Ανδρουλάκη για αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ και μετατροπή του στα μάτια των πολιτών από ένα κόμμα που θα μπορούσε να γίνει ο «μικρός» εταίρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, σε μια πολιτική δύναμη που διεκδικεί την προτίμηση των πολιτών για να κυβερνήσει και πάλι, στο μέλλον.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πάντως, αναμένουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα ευρήματα των πρώτων μετρήσεων των διαθέσεων της κοινής γνώμης, μετά την περίοδο της καλοκαιρινής ραστώνης, καθώς αυτές οι μετρήσεις, κυρίως δε η ανάλυσή τους από τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων, θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου, της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, θα επηρεάσουν το ύφος της πολιτικής αντιπαράθεσης από εδώ και πέρα και, προφανώς, θα βαρύνουν στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον χρόνο που τελικά θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ