Νέα
  • ΓΔ: 1503.73 -0.48%
  • Τζίρος: 119,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Παράνομο ο υπουργός να γνωρίζει πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Απάντηση έδωσε σήμερα στη Βουλή, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Χαράλαμπου Μαμουλάκη με θέμα: «Έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών στις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες».

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής απάντησε πως είναι άκρως «παράνομο να γνωρίζω το πόρισμα της επιτροπής ανταγωνισμού. 

«Εγώ βεβαίως έχω την εποπτεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνταγματικά, όμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη. Οι δε έρευνές της είναι αυστηρά απόρρητες.  Θα ήταν παράνομο εάν γνώριζα το οτιδήποτε για την εξέλιξη αυτής της έρευνας. Το μόνο το οποίο νόμιμα μπορώ να γνωρίζω, είναι όταν καταλήξει σε πόρισμα και μου το κοινοποιήσει επισήμως» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Α. Γεωργιάδης απάντησε ξεκάθαρα, «πως η έρευνα αυτή είναι για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή όχι καρτέλ. Το αν υπάρχει ή όχι καρτέλ δεν το κρίνω εγώ, θα το κρίνει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού και αν οι ελεγχόμενοι διαφωνούν με το πόρισμα της Επιτροπής μπορούν να προσφύγουν στην ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη.  Σ’ αυτά δεν μπορεί να έχει εμπλοκή ο Υπουργός».

Αναλυτικά η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα στη Βουλή

«Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, σας ευχαριστώ για την ερώτηση, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για το τι γίνεται σε σχέση και με τον έλεγχο στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Να κάνω μία εισαγωγική παρατήρηση. Εγώ βεβαίως έχω την εποπτεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνταγματικά, όμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη. Οι δε έρευνές της είναι αυστηρά απόρρητες. Θα ήταν παράνομο εάν γνώριζα το οτιδήποτε για την εξέλιξη αυτής της έρευνας. Το μόνο το οποίο νόμιμα μπορώ να γνωρίζω, είναι όταν καταλήξει σε πόρισμα και μου το κοινοποιήσει επισήμως.

Εγώ επέλεξα την παρούσα ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν από μερικούς μήνες, στην έναρξη της θητείας μου. 
Θυμίζω ότι είχαμε μια σύγκρουση τότε με τον ΣΥΡΙΖΑ και απεφάνθη τελικά το ΣτΕ ότι ορθώς και νομίμως έκανα την αλλαγή αυτή και η νέα ηγεσία την οποία τοποθετήσαμε, απολαμβάνοντας της πλήρους ανεξαρτησίας που τους παρέχει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχωρά σε ενέργειες που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν.  Μία από αυτές είναι και αυτή που συζητάμε. Ουδέποτε στο παρελθόν, ούτε φυσικά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ελεγχθεί οι τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτό γίνεται από εμάς. Από μία κυβέρνηση που κατηγορείται από εσάς ότι «είναι η φίλη των τραπεζών». Τονίζω δε και για να μη γίνει παρεξήγηση, ότι δεν είχαμε εμπλοκή στον έλεγχο. Το ξαναλέω.

Ο έλεγχος έχει γίνει αυτεπάγγελτα από την Ανεξάρτητη Αρχή. Ούτε τον γνώριζα.  Όμως, δίνουμε στην Επιτροπή την αναγκαία συνταγματική ανεξαρτησία για να κάνει τη δουλειά της. Τώρα, ως επόπτης, μπορώ να σχολιάσω μόνο στη σημερινή μας συζήτηση εάν έχει υπάρξει ή όχι καθυστέρηση στο πόρισμα αυτού του ελέγχου. Και οφείλω να σας δώσω μερικά στοιχεία απλώς και μόνο για να ξέρουμε τι γίνεται. Ο έλεγχος έγινε ξαφνικά στα γραφεία των διευθυνόντων συμβούλων, των προέδρων των τραπεζικών ιδρυμάτων στις 7 και 8 Νοεμβρίου του 2019. Σήμερα είμαστε στο 14ο προς 15ο μήνα.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για ανάλογου βεληνεκούς έρευνες - καταλαβαίνετε ότι η έρευνα σε τράπεζες είναι η μεγαλύτερη που μπορεί να γίνει στην Ελλάδα καθώς οι τράπεζες είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες που έχουμε - είναι 50 μήνες. 

Η πιο μεγάλη σε χρονικό εύρος εξέταση καρτέλ - πιθανής υπάρξεως καρτέλ, εγώ δεν θα προδικάσω- της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι 100 μήνες. Η ταχύτερη εκδίκαση υπόθεσης που έχει γίνει σε όλη την ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι 20 μήνες. 
Άρα, οι 14 μήνες που τώρα ήδη διαρκεί η έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι μέσα σε αυτό το χρονικό ορίζοντα ή έξω; Είναι προφανώς εντός του χρονικού αυτού ορίζοντος, άρα δεν έχει υπάρξει καθυστέρηση ως προς το πόρισμα. Εγώ δεν ξέρω πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα. Γνωρίζω. όμως, και αυτό είναι στα πλαίσια της δικής μου αρμοδιότητας, ότι η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει διαθέσει 10 υπαλλήλους εξειδικευμένους που ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα και μόνο με αυτή την έρευνα με χρήση ειδικού λογισμικού, με άνοιγμα των σκληρών δίσκων που κατασχέθηκαν και όλα τα υπόλοιπα.
Άρα, θα πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή. Αυτές οι έρευνες για να είναι νόμιμες και σωστές πρέπει να γίνονται με λεπτομέρεια και με ακρίβεια και αυτό χρειάζεται χρόνο. Περισσότερα στη δευτερολογία μου».

Δευτερολογία

«Καταρχάς για να μην γίνει παρεξήγηση. Εγώ δεν είπα ότι υπάρχει καρτέλ. Είπα ότι η έρευνα αυτή είναι για να διαπιστώσει αν υπάρχει ή όχι καρτέλ. Το αν υπάρχει ή όχι καρτέλ δεν το κρίνω εγώ, θα το κρίνει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού και αν οι ελεγχόμενοι διαφωνούν με το πόρισμα της Επιτροπής μπορούν να προσφύγουν στην ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη.  Σ’ αυτά δεν μπορεί να έχει εμπλοκή ο Υπουργός. Ως προς το τελευταίο, αν μπορούμε να πιέσουμε τη Επιτροπή να πάει πιο γρήγορα, είμαι ευθύς και ξεκάθαρος: Δεν μπορούμε να πιέσουμε.  Συνταγματικά δεν μπορούμε. 

Ο εποπτεύων Υπουργός Ανάπτυξης δεν μπορεί να πιέσει, να ρωτήσει, να εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε εν εξελίξει έρευνα. Αυτό θα ήταν ευθέως παράνομο.

Το μόνο που έχουμε κάνει εμείς και που είναι φυσικά το νόμιμο είναι όσα αιτήματα δεχθήκαμε από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού για περισσότερες προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης, για να έχουν δηλαδή στα χέρια τους περισσότερα εργαλεία ώστε να κάνουν τη δουλειά τους ευκολότερα, έχουν γίνει όλα δεκτά και έχουν νομοθετηθεί. Εμείς μπορούμε να τους παρέχουμε τα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και αν μπορούν γρηγορότερα αλλά να πάρουμε τηλέφωνο και να πούμε «κάντε γρηγορότερα», αυτό είναι παράνομο. Είναι εμπλοκή σε μια απόρρητη διαδικασία. 

Και εγώ, να ξέρετε, έχω μεγάλο σεβασμό στους θεσμούς και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, έχω υποστεί στον εαυτό μου κατά το παρελθόν τέτοιου τύπους παρεμβάσεις από άλλους, τώρα δεν είναι της παρούσης, και δεν θέλω καθόλου να κάνω σε οποιονδήποτε αυτά που υπέστην.

Άρα, σέβομαι απολύτως την ανεξαρτησία της Επιτροπής. Σας είπα τώρα, τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Σωστά αναφέρατε ότι αυτή φυσικά η υπόθεση της DG COM είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο λόγος που έκανα όμως τη σύγκριση ήταν διότι προφανώς η έρευνα στις τράπεζες είναι  η μεγαλύτερη έρευνα που μπορεί να γίνει στην Ελλάδα όσον αφορά συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς.  Γιατί οι τράπεζες είναι σχεδόν όλη η αγορά.  Άρα, αν για κάποια υπόθεση θα είχε λόγο η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αφιερώσει πολύ χρόνο για να κάνει σωστά την έρευνα, σίγουρα θα ήταν αυτή. 

Σωστά αναφέρατε ότι στο παρελθόν για ήσσονος σημασίας υποθέσεις σε σχέση με αυτό που συζητάμε έχουν κάνει 6 – 7 και 8 χρόνια από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού να βγάλουν αποτέλεσμα. Μου αρέσει αυτό; Καθόλου. Αλλάξαμε την ηγεσία, αλλάξαμε τη χρηματοδότηση, κάναμε, όπως βλέπετε, προσλήψεις γιατί θέλουμε να πάει γρηγορότερα το σύνολο. Προσέξτε, το σύνολο της λειτουργίας. Όμως, για να είμαστε δίκαιοι,  για το μέγεθος αυτής της έρευνας οι 14 μήνες δεν είναι πολλοί. 

Τώρα ως προς το αν υπάρχουν ή όχι υπερβολικές χρεώσεις, θα περιμένω το αποτέλεσμα της έρευνας. Διότι αλλιώς θα πρέπει να πάμε στην παλιά συζήτηση. Δεν θέλω να μπω καθόλου σε αυτό. Έχουμε Ανεξάρτητη Αρχή, έχει πάρει τα δεδομένα.  Κοιτάει να δει αν υπήρχε ή δεν υπήρχε προ συνεννόηση. Θα βγάλουν πόρισμα και θα κινηθούμε αναλόγως του πορίσματος. Τώρα, ένα τελευταίο. Επειδή ακούμε συχνά και στο δημόσιο διάλογο και είναι εν μέρει σωστό το επιχείρημα, αλλά θέλω να φωτίσω και μία άλλη πλευρά. 

Είπατε ότι εν μέσω πανδημίας έχουμε μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Αληθές. Πράγμα το οποίο αντανακλαστικά φέρνει μεγαλύτερη έμφαση στις τράπεζες εφόσον χρησιμοποιούνται περισσότερο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, το πλαστικό χρήμα, για τις οποίες οι τράπεζες έχουν χρεώσεις. 

Άρα, στη λογική τη δική σας εάν οι χρεώσεις είναι μάλιστα και υπερβολικές, τότε σε μία αγορά που παίρνει μεγαλύτερο πια μέρος το ηλεκτρονικό εμπόριο απ’ ότι τα μετρητά, να το πω έτσι πολύ απλά, οι τράπεζες θα έχουν μεγαλύτερα κέρδη.
Θα μπορούσε κάποιος από το τραπεζικό σύστημα να σας αντιγυρίσει, ότι εν μέσω πανδημίας, όμως, οι τράπεζες προχώρησαν στη μεγαλύτερη αναστολή πληρωμής χρεών όλων των εποχών. Περίπου 9 μήνες πλήρες πάγωμα καταβολής δόσεων όλων των ταμείων. 
Άρα, αυτό δημιούργησε στα βιβλία τους πολύ μεγάλες ζημίες, εφόσον σταμάτησαν να πληρώνουν και σωστά οι πολίτες μέσα στην πανδημία. 

Συνεπώς, αν θέλουμε να κοιτάξουμε τι έγινε μέσα στην πανδημία, δεν μπορούμε να κοιτάζουμε μόνο το ένα. Πρέπει να κοιτάμε και το άλλο. Επανέρχομαι λοιπόν. Για να μη χάνουμε χρόνο και χαλάμε τις καρδιές μας χωρίς λόγο, όταν με το καλό τελειώσει η Ανεξάρτητη Επιτροπή και μας πει «ναι, υπάρχει καρτέλ», θα παρέμβουμε. Αν μας πει «όχι, δεν υπάρχει καρτέλ», τότε θα πούμε «μπράβο». Εάν μας πει «ναι, οι χρεώσεις είναι υπερβολικές», θα παρέμβουμε. Εάν μας πει «όχι, δεν είναι υπερβολικές οι χρεώσεις», τότε θα τους πούμε «μπράβο». Θα περιμένουμε, συνεπώς, το αποτέλεσμα και αναλόγως θα κινηθούμε».
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ