Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων και η επιβάρυνση της Αττικής δημιουργούν νέα δεδομένα για τη λειτουργία του λιανεμπορίου και το άνοιγμα ή μη των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προηγήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση χθες Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, το απόγευμα, μιας υποεπιτροπής εμπειρογνωμόνων που, αφού εξέτασε προσεκτικά τα στοιχεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να εισηγηθεί στη σημερινή ολομέλεια τη λήψη νέων μέτρων.
Εκεί υπήρξε συζήτηση για το εάν πρέπει να ανοίξουν, τελικά τα σχολεία την 1η Φεβρουαρίου ή αν πρέπει να δοθεί μια ακόμα εβδομάδα παράταση στο κλείσιμο, ώστε να υπάρχουν τα δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι την 5η Φεβρουαρίου.
Εκφράστηκε προβληματισμός για το αν τα νέα μέτρα που θα εισηγηθεί η υποεπιτροπή στην ολομέλεια (κι αυτή με τη σειρά της στην κυβέρνηση) θα αφορά μόνο το λιανεμπόριο με την επιστροφή του στο click away ή θα επεκτείνεται και στην παράταση του κλεισίματος των σχολείων. Κάποια μέλη υποστήριξαν μόνο το πρώτο, ενώ κάποια άλλα θεώρησαν σωστότερο να εισηγηθούν και τα δυο μέτρα, με δεδομένο ότι η Αττική είναι στο «κόκκινο» και δεν νοείται να μείνουν κλειστά τα σχολεία στην Αττική κι ανοικτά στην υπόλοιπη χώρα.
Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα λάβει σήμερα Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2021, τις τελικές της αποφάσεις για το τι θα εισηγηθεί και η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει την εισήγηση των ειδικών. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, «στόχος της Κυβέρνησης είναι να κρατά τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα». Αυτό θα γίνει και σήμερα μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής των ειδικών.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιχειρεί να συντηρήσει ένα αισιόδοξο κλίμα: Επαναφέρει τον εβδομαδιαίο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) όπου και πάλι φαίνεται πως η Ελλάδα είναι σε μια από τις καλύτερες θέσεις της Ευρώπης, ενώ παράλληλα επιχειρεί να συνδέσει πιθανή επιδείνωση της κατάστασης με το χθεσινό συλλαλητήριο για την Παιδεία, όπου δημιουργήθηκαν συνθήκες συγχρωτισμού.
Το Μαξίμου, αφού επανέλαβε ότι σέβεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, υπογράμμισε ότι «για τις αδιανόητες εικόνες συγχρωτισμού στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο φέρουν ευθύνη όσοι επενδύουν σε μια τεχνητή όξυνση, αδιαφορώντας προκλητικά για τους υγειονομικούς κινδύνους. Είναι οι ίδιοι άλλωστε που καταγγέλλουν συνέχεια την Κυβέρνηση για κάθε μέτρο που λαμβάνει. Αυτοί που σήμερα καλούν τον κόσμο σε διαδηλώσεις είναι οι ίδιοι που αύριο θα αντιδρούν σε μέτρα που λαμβάνονται για να σταματήσει η διασπορά του νέου κορονοϊού και θα καταγγέλλουν ότι δεν επαρκούν τα κρεβάτια στα νοσοκομεία. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν».