Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο - Ερχεται «καυτή» εβδομάδα

Πολιτικούς κλυδωνισμούς προκαλούν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, με την αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης να χτυπάει κόκκινο χθες, εν αναμονή της δήλωσης του πρωθυπουργού αύριο Δευτέρα, στη σκιά των δύο ηχηρών παραιτήσεων, του στενού του συνεργάτη Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων.

Η παραδοχή της κυβέρνησης ότι παρακολουθείτο το τηλέφωνο του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, ρίχνει βαριά σκιά στην πολιτική σκηνή του τόπου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για ελληνικό Watergate και να καταλογίζει ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ να θέτει ένα καίριο ερώτημα, μέσω του εκπροσώπου του Δ. Μάντζο: Πόσα γνώριζε ο Ελληνας πρωθυπουργός και από πότε;

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, τονίζει ότι η παρακολούθηση του τηλεφώνου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ενημερώθηκε αργά την Πέμπτη και ζήτησε άμεσα την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντος,  αλλά και του πολιτικού του προϊσταμένου, Γ. Δημητριάδη.

Η κυβέρνηση, επίσης, υποστηρίζει ότι δεν χρησιμοποιείται από κρατικές υπηρεσίες το κακόβουλο λογισμικό Predator, ενώ απάντησε θετικά στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παράλληλα, έντονη είναι η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για το ό,τι η ΕΥΠ με προεδρικό διάστημα από το 2019 υπάγεται στον Μέγαρο Μαξίμου, ενώ πηγές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν πως κάτι ανάλογο ισχύει και σε αλλά ευρωπαϊκά κράτη.

Δήλωση πρωθυπουργού τη Δευτέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα προβεί σε δήλωση τη Δευτέρα για το μείζον θέμα που προκαλεί πολιτικό σεισμό.

Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι βαρύ μετά τις δύο παραιτήσεις, που έφεραν κραδασμούς στο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός δεν θα περιμένει το άνοιγμα της Βουλής, αλλά θα δώσει απαντήσεις για όσα καταλογίζονται σε σχέση με τις παρακολουθήσεις στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως «οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε».

Οι τρεις επιλογές Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τις εξής εναλλακτικές λύσεις:

  1. Εξεταστική Επιτροπή: H τελική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει να είναι ότι δεν θα ανατραπεί η πρωθυπουργική στρατηγική και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας (όπως διαβεβαίωναν κυβερνητικές πηγές χθες το απόγευμα) χωρίς ωστόσο να αποκλείεται αυτό να αλλάξει. Έτσι, η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όπως ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης επίσημα με τη δήλωσή του, είναι μια λύση που υιοθετήθηκε σύμφωνα με την χθεσινή βραδινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Το αρνητικό σε αυτό το ενδεχόμενο είναι ότι θα «σέρνεται» επί πολύ καιρό αυτή η υπόθεση και θα δίνει, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τροφή σε όσους επενδύουν στην τοξικότητα, να παίζουν το παιχνίδι τους. Επίσης η υιοθέτηση της πρότασης Ανδρουλάκη για Εξεταστική Επιτροπή ίσως αποτελέσει και μια προσπάθεια «γεφύρωσης» της απόστασης Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ που μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, έχει μετατραπεί σε χάσμα. Βέβαια ο κ. Ανδρουλάκης, στην κατά μέτωπο επίθεσή του εναντίον της κυβέρνησης, που κάνει τις όποιες πιθανότητες μετεκλογικής συνεργασίας πραγματικά απειροελάχιστες, φρόντισε να στείλει μήνυμα και προς την Κουμουνδούρου, όταν είπε ότι «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει την υπόθεση».
  2. Ανασχηματισμός: Μια δομική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα που ίσως θα επηρεάζει και τη θέση της ΕΥΠ στην διοικητική πυραμίδα είναι επίσης μια πρόταση που «έπεσε» χθες στο πρωθυπουργικό τραπέζι. Ωστόσο, το αρνητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι πως υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ πρέπει να βρίσκονται πολύ κοντά στον (εκάστοτε) πρωθυπουργό για προφανείς λόγους εθνικής ασφάλειας. Παρεμπιπτόντως, κάποια στελέχη του Μαξίμου θύμιζαν και παλαιότερες καταγγελίες για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, ωστόσο τότε η Υπηρεσία αυτή δεν υπαγόταν κατ’ ευθείαν στον πρωθυπουργό.
  3. Εκλογές: Η πρόταση έγινε από εκείνα τα στελέχη που πιστεύουν ότι μέσα σε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα (από κάθε άποψη) η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να «σέρνει» και την υπόθεση των υποκλοπών, την οποία οι πολιτικοί της αντίπαλοι - ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ - θα κρατούν «ζεστή» και θα τη συνδέουν με την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας, δημιουργώντας ένα «εφιαλτικό» κλίμα για την κυβέρνηση. Άλλωστε η προκήρυξη εκλογών μπορεί να λειτουργήσει «σε δεύτερο χρόνο» ακόμα και μετά την έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής. Ωστόσο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική, η εναλλακτική των εκλογών αποδυναμώνεται. Η πρόταση αυτή, πάντως, ενισχύθηκε κι από την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ότι «η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την ηθική νομιμοποίηση» μετά τη γνωστοποίηση των παρακολουθήσεων και τις παραιτήσεις που ακολούθησαν.

Τον ρόλο τους ωστόσο θα παίξουν και οι δημοσκοπήσεις. Οι πρώτες μετρήσεις αναμένονται στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου  και θα ακολουθήσει η «ανάγνωση» των στοιχείων από τα κομματικά επιτελεία.

Σφοδρή αντιπαράθεση

Σε χθεσινή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπογράμμισε ότι «Ολες οι απαντήσεις θα δοθούν με τον δέοντα τρόπο». «Η κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με τον δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβέρνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας», ανέφερε η δήλωση του κ. Οικονόμου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σεβασμός στους θεσμούς από αυτούς που έχουν ξεφτιλίσει το κράτος δικαίου δεν μπορεί να υπάρξει. Το παιχνίδι τελείωσε κ. Οικονόμου», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη γράψει τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου.

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ποιοι άλλοι παρακολουθήθηκαν

Για «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει», κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε on camera δήλωσή του.

Κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι λέει συνειδητά ψέματα, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει: ο κ. Μητσοτάκης «δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία». «Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;», τονίζει.

«Καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος», δηλώνει και προσθέτει: «σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ».

«Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το Κράτος Δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Κίνημα Αλλαγής:  Επικίνδυνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στο χειρότερο σημείο είναι οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής μετά τις αποκαλύψεις. Η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» την κυβέρνηση, ενώ μιλά για «άθλια προπαγάνδα σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών». Ειδικότερα, επισημαίνεται πως «ενώ η Εισαγγελέας επικαλείται το νόμο για το απόρρητο της διαδικασίας, η κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες για Αρμενίους, Ουκρανούς και Κινέζους. Τους διαψεύδει ο πρέσβης της Αρμενίας αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ