Ο Ερσίν Τατάρ ζήτησε για ακόμα μία φορά το τελευταίο διάστημα την αναγνώριση του ψευδοκράτος κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας με θέμα, «Το Μέλλον της Κύπρου», που διοργάνωσε το συμβούλιο των τουρκοκυπριακών συλλόγων στη Βρετανία με συντονιστή τον πρώην Βρετανό υπουργό της Κοινωνίας των Πολιτών Μπρουκς Νιούμαρκ. Όμως στο μήνυμα του στην εκδήλωση αυτή παραδέχτηκε με παρρησία ότι λειτουργεί ως τοποτηρητής της Τουρκίας στα Κατεχόμενα.
«Λέμε στη διεθνή κοινότητα ότι δικαιούμαστε να αναγνωριστεί το κράτος μας. Αυτή τη στιγμή, ως νεοεκλεγείς πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων η πολιτική μου είναι ότι πρέπει να υπάρχουν δυο ίσα κυρίαρχα κράτη στο νησί», ανέφερε, για να προσθέσει με νόημα: «Αυτή είναι η νέα μας πολιτική και εφαρμόζουμε αυτήν την πολιτική σε 100% εναρμόνιση με την τουρκική κυβέρνηση. Λέμε ότι οι νέες συνομιλίες πρέπει να βασίζονται στην ίση κυριαρχία».
Ο Ερσίν Τατάρ αναγνώρισε ότι πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση αλλά αυτή δε θα πρέπει να είναι στη βάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είπε, επιμένοντας στη λύση των δύο κρατών. «Θα πρέπει να υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη: Το ένα στον βορρά, το άλλο στον νότο και τα δύο θα πρέπει να αναγνωρίσουν το ένα το άλλο. Έτσι θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση».
Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία ο πρόεδρος του ψευδοκράτους ανέφερε ότι το ισότιμο καθεστώς των δύο πλευρών στην Κύπρο είναι ένα αποδεκτό και ιστορικό γεγονός με δύο ξεχωριστές διοικήσεις στο νησί, που έχουν τα δικά τους νομοθετικά, εκτελεστικά και δικαστικά όργανα.
Ο εκλεκτός της Άγκυρας εξέφρασε στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τη θέση του ότι οποιαδήποτε τυχόν συμφωνία στην Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται στα δύο υπάρχοντα κράτη και την κυριαρχική ισότητα ισχυριζόμενος ότι οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων δεκαετιών για μια ομοσπονδιακή λύση έχουν καταλήξει σε αποτυχία λόγω της αδιάλλακτης στάσης των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι δεν θέλουν, όπως υποστήριξε ο ίδιος, να μοιραστούν την εξουσία, τη διοίκηση και το πλούτο στο νησί.
«Απέναντι στην αμετάβλητη κυριαρχική νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπάρχει ανάγκη για μια νέα διαπραγματευτική βάση και οποιαδήποτε δίκαιη, πραγματική και βιώσιμη συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία των δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!