Νέα
  • ΓΔ: 1455.67 +0.20%
  • Τζίρος: 149,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Διαφωνούμε με την οριζόντια υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση

Πηγή: Eurokinissi

«Μια οριζόντια υποχρεωτική μείωση όταν δεν χρειάζεται για χώρες που έχουν προνοήσει, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Και γι’ αυτό τον λόγο και η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, διαφωνούμε με τον υποχρεωτικό περιορισμό 15% του φυσικού αερίου όταν αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλα αυτά θα τα πούμε στο Συμβούλιο Υπουργών στις 26 Ιουλίου» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας,  θα γίνει και η παρουσίαση του δικού μας μηχανισμού συγκράτησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και της αποσύνδεσής της από το φυσικό αέριο. «Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε και εκεί θα αποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες. Μάλιστα, διόρθωσε ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη έχει καθυστερήσει πολλές δεκαετίες, καθώς είχε θεωρήσει ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι δεδομένη ενώ αποδείχθηκε τελικά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο».

«Αυτή την στιγμή η Ελλάδα όμως έχει προνοήσει, έχει απαραίτητες υποδομές που μπορούν να εξασφαλίσουν επάρκεια και εφοδιασμό ακόμα και στο δυσμενές σενάριο αποκοπής φυσικού αερίου. Δεν συμφωνούμε λοιπόν εμείς με την οριζόντια και υποχρεωτική μείωση κατά 15% της κατανάλωσης» ξεκαθάρισε ο Υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι στα πλαίσια της αλληλεγγύης η Ελλάδα στηρίζει τις γειτονικές χώρες που αυτή την στιγμή έχουν έλλειψη στην παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία και θα συνεχίσει να το κάνει.

«Μειωμένρε οι ροές φυσικού αερίου»

Με το ρωσικό φυσικό αέριο να ρέει ξανά σήμερα προς την Ευρώπη, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως οι ροές του αγωγού Nord Stream 1 θα επανέλθουν στο επίπεδο που ήταν πριν ξεκινήσει η συντήρηση, ωστόσο μειωμένες ήδη κατά 50% έως και 60%, με αποτέλεσμα να καλύπτουν μεν τις ημερήσιες ανάγκες και καταναλώσεις της Γερμανίας και των υπόλοιπων χωρών, χωρίς όμως να δίνουν την δυνατότητα να αναπληρώσουν τις υπόγειες δεξαμενές με φυσικό αέριο.

«Αυτή την στιγμή οι αποθήκες είναι σε ένα ποσοστό πλήρωσης της τάξης του 50%-60% και για να υπάρχει ασφάλεια ανεφοδιασμού τον χειμώνα θα έπρεπε να ξεπεράσουν το 85%-90%. Αυτή την στιγμή λοιπόν, η Ρωσία μειώνει τις ροές για να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες αλλά δεν περισσεύει για να αποθηκευτεί για τον χειμώνα και αυτό έχει δύο αποτελέσματα. Το ένα είναι ότι εκτινάσσει τις τιμές φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας προς τα πάνω και το δεύτερο είναι ότι εντείνει τις ανησυχίες ότι ανά πάσα στιγμή από το φθινόπωρο και μετά που θα αυξηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου και στα νοικοκυριά που θέλουν να θερμάνουν τα σπίτια τους τον χειμώνα στην Ευρώπη, εκεί θα είναι ακόμα πιο εξαρτημένη η Ευρώπη.  Άρα θεωρεί η Ρωσία ότι θα είναι πιο αδύναμη σε ό,τι αφορά την περίπτωση που θα κοπεί εντελώς το φυσικό αέριο και έτσι θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο αυτή την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο για να μειώσει την στήριξή της η Ευρώπη προς την Ουκρανία» προσέθεσε ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλους τους ομολόγους του για την εξεύρεση των πιο αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης.

«Οι τελευταίες συνεδριάσεις της ομάδας διαχείρισης κρίσεων γίνονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συμμετέχω και εγώ. Ήδη έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και φυσικά υπάρχει ανησυχία, δεν είναι κάτι που θα είναι σύνηθες και βέβαια υπάρχουν έκτακτα μέτρα. Για παράδειγμα, η νέα πλωτή δεξαμενή η οποία εγκαταστάθηκε ήδη στην Ρεβυθούσα, απόφαση που λάβαμε πριν μερικούς μήνες και σε χρόνο ρεκόρ κατέφτασε και εγκαταστάθηκε που δίνει την δυνατότητα να υποδεχόμαστε δύο πλοία ταυτόχρονα με υγροποιημένο φυσικό αέριο και έτσι αυξάνουμε την αξιοποίηση του περιθωρίου αεριοποίησης της Ρεβυθούσας. Επιπλέον συνεχίζουμε τις συζητήσεις με τον Ιταλό ομόλογό μου ώστε να αποθηκεύσουμε φυσικό αέριο στις υπόγειες αποθήκες της Ιταλίας και να το λάβουμε με αντίστροφη ροή. Έχουμε δώσει την κατεύθυνση και η ΔΕΗ ήδη διπλασιάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη που αυτό θα δώσει την δυνατότητα να μειώσουμε ακόμα περισσότερο το φυσικό αέριο. Άρα αυτό που κάνει τώρα η Ευρώπη, εμείς έχουμε προνοήσει και το έχουμε κάνει εδώ και πολλούς μήνες ώστε να μειώσουμε την εισαγωγή φυσικού αερίου και άρα την εξάρτηση μέσα από την αύξηση του λιγνίτη, μέσα από την δυνατότητα που έχουμε από την αύξηση στις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ, μέσα σε 2-3 χρόνια αυξήσαμε σχεδόν κατά 70% την συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας άρα φέτος θα γλιτώσουμε 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον από εισαγωγές φυσικού αερίου επειδή θα αξιοποιήσουμε ΑΠΕ αντί για φυσικό αέριο για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια» συμπλήρωσε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Σε σχέση με το ενεργειακό μείγμα της φετινής χρονιάς, ο κ. Σκρέκας ανέφερε «μέχρι τέλος του 2022 η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά θα αγγίξει το 50% όταν ήταν γύρω στο 33% το 2019, όταν αναλάβαμε, από κει και πέρα ο λιγνίτης θα συμμετέχει με ένα 10%-15% από 5% που ήταν την προηγούμενη χρονιά και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από το φυσικό αέριο και τις εισαγωγές».

«Έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διασφαλίσουμε επάρκεια εφοδιασμού, άρα να μην έχουμε περικοπές φορτίων και να διασφαλίσουμε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη έχουμε καταργήσει την ρήτρα αναπροσαρμογής από 1η Αυγούστου, έχουν αυξήσει τις επιδοτήσεις με οριζόντιο τρόπο βάζοντας ένα πλαφόν στην λιανική απορροφώντας το 80%-85% της αύξησης με τέτοιο τρόπο ώστε καλύπτουμε όλη την μηνιαία κατανάλωση, όχι μόνο μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες και για όλα τα νοικοκυριά είτε είναι πρώτη κατοικία είτε δεύτερες κατοικίες και βεβαίως ανεξαρτήτως εισοδημάτων. Μόνο για τον Ιούλιο που διανύουμε έχουμε διαθέσει 722 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης που υπάρχει λόγω των ακραίων συνθήκων σε διεθνές επίπεδο, εξαιτίας του πολέμου ο οποίος συνεχίζεται» προσέθεσε ο κ. Σκρέκας.

Η Ευρώπη πιάστηκε απροετοίμαστη, υπογράμμισε ο Υπουργός επισημαίνοντας ότι «εμείς ως Ελλάδα επανειλημμένα έχουμε καταθέσει και θα καταθέσουμε στις 26 Ιουλίου την πρότασή μας για έναν νέο μηχανισμό σε επίπεδο Ευρώπης πια, όχι μόνο Ελλάδας που έχει τεθεί σε εφαρμογή, για να μπορέσουμε να μειώσουμε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά- φυσικά για τα ελληνικά ήδη το κάνουμε- μια πρόταση που έχει καταθέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός για εφαρμογή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και βεβαίως πιέζουμε την Ευρώπη να πάρει αποφάσεις, αλλά εμείς δεν περιμένουμε, έχουμε προχωρήσει μόνοι μας σε όλα αυτά».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ