Οξύτατη αναμένεται να είναι η σύγκρουση των δύο πολιτικών αρχηγών, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε λίγες ώρες (12:00 π.μ.) στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κοινωνική πολιτική.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα «διασταυρώσουν τα ξίφη τους», σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση, επεκτεινόμενοι όχι μόνο στο θέμα της συζήτησης, αλλά σε ολόκληρη την πολιτική ατζέντα.
Η μετωπική αντιπαράθεση θα οξυνθεί περαιτέρω, όπως προεξοφλούν στελέχη τόσο της οδού Πειραιώς όσο και της πλατείας Κουμουνδούρου, ενώ η απουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη -που είναι ευρωβουλευτής και όχι μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας- διευκολύνει τη μετατροπή της σημερινής συζήτησης σε ένα ακόμα «ντέρμπι για δύο».
Όσο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, τόσο οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι κερδίζουν κι οι δύο. Κι όσο κερδίζουν, τόσο θα ανεβάζουν τους τόνους...
Σε αυτό το σκηνικό που στήνεται ενόψει των εκλογών (πολύ περισσότερο εάν αυτές γίνουν, όπως όλα δείχνουν, σε περίπου 9-10 εβδομάδες), η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά την κάλπη θα είναι μια υπόθεση που θα αφορά -υπό την προϋπόθεση ότι οι εκλογικοί συσχετισμοί θα το επιστρέψουν- τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΑΣΟΚ
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τη Χαριλάου Τρικούπη να αρνηθεί τη συμμετοχή της σε μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, εάν αυτή έλθει πρώτο κόμμα στις εκλογές. Η πίεση για προοδευτική κυβέρνηση θα είναι μεγάλη, ο κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία της απλής αναλογικής επίσης σημαντικός και τα περιθώρια άρνησης του Νίκου Ανδρουλάκη -ή καταφυγής σε δικαιολογίες για το πρόσωπο του πρωθυπουργού- δεν θα αντέξουν ως το τέλος.
Παρ’όλα αυτά, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλοί που παραδέχονται ότι ακόμα και αν τελικά ο κ. Ανδρουλάκης και το επιτελείο του επιλέξουν -ή συρθούν από τις εξελίξεις- να συμμετάσχουν σε μια προοδευτική κυβέρνηση, είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να το παραδεχθούν από τώρα.
«Κανένα κόμμα δεν μπορεί πριν από τις εκλογές να εκφράσει δημόσια τη διάθεσή του να στηρίξει μια οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτά προκύπτουν μετά τις εκλογές και τη διαμόρφωση των νέων πολιτικών συσχετισμών», λέει στην «Η» βουλευτίνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκλέγεται σε περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας κα προσθέτει: «Θεωρώ δεδομένο και εύλογο ο Ανδρουλάκης να κάνει τα πάντα προκειμένου να μεγιστοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τώρα έχει αρχίσει σταδιακά να φθίνει στις δημοσκοπήσεις. Δεν θα κάνει πολιτικό χαρακίρι, λέγοντας από τώρα ότι θα μπει σε μια προοδευτική κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».
Στο ερώτημα «τι θα αναγκάσει το ΠΑΣΟΚ να μπει σε μια τέτοια κυβέρνηση» η απάντηση της συνομιλήτριάς μας είναι ξεκάθαρη: «Πρώτον η κοινή στάση μας απέναντι στην καταστροφική πολιτική Μητσοτάκη. Δεύτερον, η πίεση της λαϊκής του βάσης για εναλλακτική κυβερνητική λύση στη σημερινή κι αποφυγή διπλών ή και τριπλών εκλογών. Τρίτον, τα εθνικά θέματα που οξύνονται και απατούν λύσεις βασισμένες σε ευρεία διακομματική συμφωνία και συναίνεση. Τέταρτον, η ανάγκη ανάσχεσης μιας ακρίβειας που τον χειμώνα θα γίνει αβάσταχτη για τους πολίτες. Όλα αυτά δεν μπορεί και δεν θέλει να τα χρεωθεί ο κ. Ανδρουλάκης, καθώς εμείς (σ.σ.: ο ΣΥΡΙΖΑ) θα του τα χρεώνουμε σε κάθε ευκαιρία, κατηγορώντας τον ως βασικό υπαίτιο για το ότι δεν υπήρξε μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο που έλαβε μέτρα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων μέσα σε αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί».
Αυτή είναι και η άποψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την προοπτική μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώνει την κριτική του στο πρόσωπο και την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα όσα χωρίζουν το κόμμα του από το ΠΑΣΟΚ. Με αυτό τον τρόπο συντηρείται ένα κλίμα «μη πολέμου» μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου κόμματος της σημερινής Βουλής, που θα κάνει ευκολότερη τη συζήτηση για κυβερνητική τους σύμπραξη μετά τις εκλογές…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!