Νέα
  • ΓΔ: 1457.38 +0.58%
  • Τζίρος: 68,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προθάλαμος για εκλογές το Σεπτέμβριο η σύγκρουση για την κοινωνική πολιτική

Κ. Μητσοτάκης και Α. Τσίπρας από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή
Κ. Μητσοτάκης και Α. Τσίπρας στο βήμα της Βουλής / Πηγή: Intimenews

Η αυριανή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στο Κοινοβούλιο με θέμα την κοινωνική πολιτική, που διεξάγεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, δείχνει το νέο πεδίο της σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα είναι το τελευταίο πριν το κλείσιμο της Βουλής για καλοκαιρινές διακοπές.

Παράγοντες τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και της Κουμουνδούρου συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η επιλογή του θέματος και της χρονικής στιγμής από την κυβέρνηση εντάσσεται στη διαμόρφωση του κλίματος που θα μας οδηγήσει στην ανακοίνωση των αποφάσεων του πρωθυπουργού, πιθανώς μέσα στον Αύγουστο, για εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου.

Χωρίς να αποκλείεται κάποια έκπληξη, η έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο των κομμάτων ενδυναμώνει το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο.

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει αύριο στη Βουλή να περιγράψει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που δείχνουν το κοινωνικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να εδραιώσει το επιχείρημα ότι η κυβερνητική παράταξη είναι «κοινωνικά ευαίσθητη την πράξη, όχι στα λόγια».

Η αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του σε αυτόν τον τομέα θα συνδυαστεί με το κλείσιμο τριών χρόνων από τις τελευταίες εκλογές (7/7/2019) και θα του δώσει τη δυνατότητα αύριο να αναδείξει όσα έγιναν, να περιγράψει όσα θα γίνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα έως τις εκλογές (ερώτημα είναι αν θα μιλήσει για τον «τέταρτο χρόνο» ή γενικότερα για το «επόμενο διάστημα»...) αλλά και να προαναγγείλει το περίγραμμα του προγράμματός του για την περίοδο μετά τις εκλογές, δηλαδή για τη «δεύτερη θητεία» που θεωρεί ότι θα εξασφαλίσει στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες, αρχής γενομένης από την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ενώ θα επεκταθεί στο νέο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που ουσιαστικά αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέσω επιδότησης του λογαριασμού των καταναλωτών, στην απαλλαγή των ελληνικών πανεπιστημίων από ομάδες βίας με σκοπό να επιτευχθεί η απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων από τους φοιτητές αλλά και στον προσωπικό γιατρό, μέτρο που εξασφαλίζει όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, άμεση πρόσβαση και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους.

Σκοπός του πρωθυπουργού είναι να καταρρίψει την αντίληψη ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατέχουν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας και βέβαια θα το προσωποποιήσει τόσο στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα θυμίσει ότι η κυβέρνησή του δεν επέβαλε κανένα νέο φόρο, ότι αντίθετα μείωσε φόρους και εισφορές, ότι δημιούργησε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας καθώς επίσης θα αναφερθεί στα μέτρα που έλαβε για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, τρίτη ηλικία κ.λπ. Τέλος, ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της συνέχισης μιας τέτοιας πολιτικής και στην επόμενη περίοδο της Βουλής (μετά τις εκλογές), πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα της κοινωνικής ευαισθησίας θα είναι κυρίαρχο στην καθαρά προεκλογική περίοδο.

Τι θα απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Από τη δική του μεριά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στις κυβερνητικές πολιτικές που «αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες και οδηγούν σε κοινωνική ένταση και κρίση», όπως είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ και την Πόπη Τσαπανίδου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνδέσει το λαϊκό αίτημα για πολιτική αλλαγή, το οποίο εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την προστασία της κοινωνικής συνοχής. Θα περιγράψει το σημερινό «κράτος του ζόφου» με τον πληθωρισμό στα ύψη να κατατρώγει τα χρήματα των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ η ενεργειακή κρίση επιτείνει τα αδιέξοδα των πολιτών και λειτουργεί σωρευτικά στην τεράστια άνοδο του κόστους διαβίωσης. Θα στηλιτεύσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής που «βάζει φωτιά στα τιμολόγια» ρεύματος και θα επαναλάβει την έκκλησή του για κατάργησή της.

Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας θα χαρακτηρίσει και πάλι τη σημερινή κυβέρνηση ως τη χειρότερη της μεταπολίτευσης και θα επικεντρώσει τη στόχευσή του στην ήττα μιας «νεοφιλελεύθερης δεξιάς» που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί ο τόπος. Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφερθεί και πάλι στην ανάγκη δημιουργίας μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα αντικαταστήσει τη σημερινή.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει και το δικό του προγραμματικό πλαίσιο για την κοινωνική συνοχή κι αλληλεγγύη. Θα αναφερθεί στην πρόταση του κόμματός του για μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, με κεντρικό σκοπό τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων οι οποίες σήμερα οξύνονται, δηλαδή για μια πλατιά κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, των αγροτών, των κοινωνικά ασθενέστερων και, κυρίως, των νέων.

Οπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, θα σταθεί ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, δηλαδή στο ότι η επιδημιολογική κρίση αθροίζεται στην οικονομική και την κλιματική, οξύνεται με την πρόσθετη κρίση της εργασίας και της δημοκρατίας, και μετατρέπει την επόμενη μέρα σε πεδίο ιδεολογικών και πολιτικών συγκρούσεων που θα σχηματίσουν τα νέα δεδομένα στη σχέση της εξουσίας με τον κόσμο της εργασίας.

Οπως είναι αναμενόμενο, η συζήτηση αύριο στη Βουλή θα διεξαχθεί σε αρκετά υψηλούς τόνους... 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ