Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Το Διεθνές Δίκαιο βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να κατασκευάζει νομικά οικοδομήματα για να υποστηρίξει τις εθνικές της θέσεις και τις υποστηρίζει με τη σταθερή της προσήλωση στους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου όπως, μεταξύ άλλων, την αρχή pacta sunt servanda, την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με βάση οικουμενικά αποδεκτούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, την απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Προλογίζοντας, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, το φετινό επετειακό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις στη Διεθνή Δικαιοταξία: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις», ο κ. Δένδιας τόνισε πως με βάση τις αρχές αυτές, η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες, οχυρώνεται από τις ΗΠΑ μέχρι τον Κόλπο και τον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι σε αναθεωρητικές συμπεριφορές και πρακτικές.

«Αυτό ισχύει και έναντι των πρακτικών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί άνευ περιστροφών κάθε βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου. Η χώρα μας αντιθέτως, με την προσήλωσή της σε αυτές τις αρχές καθίσταται αξιόπιστος διεθνής και περιφερειακός εταίρος» υπογράμμισε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στις δύο «ιδιαίτερα επωφελείς για τα εθνικά της συμφέροντα συμφωνίες», όπως είπε, που σύναψε τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα, τη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Γαλλία και την πρόσφατα τεθείσα σε ισχύ Τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA). Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε ότι αναβαθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό το γεωπολιτικό αποτύπωμά της Ελλάδας σε μια κρίσιμη για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια συγκυρία.

Αντανακλώντας τη σημερινή διεθνή συγκυρία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η διεθνής έννομη τάξη και οι αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε έχουν πλέον τεθεί σε ανοιχτή αμφισβήτηση, ιδίως σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής, καθώς και προκλητικών και παράνομων ενεργειών άλλων δρώντων.

Αφού επισήμανε πως τα ιδρυτικά κράτη των Ηνωμένων Εθνών διακήρυξαν το 1945 την αποφασιστικότητά τους να διασώσουν τις επερχόμενες γενεές από τη μάστιγα του πολέμου και ότι δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τον σεβασμό προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, υπογράμμισε πως έκτοτε η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη του ΟΗΕ. «Έχει αναγάγει το Διεθνές Δίκαιο στον βασικό πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής» όπως αποκρυστάλλωσε το μήνυμά του. Εξίσου, ανέφερε πως στηρίζει την ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης προς το Διεθνές Δίκαιο, ενώ συμμετέχει ενεργά στην προώθησή του και κατέστησε σαφές πως η επιδίωξη της χώρας μας για επανεκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την περίοδο 2025-2026, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Ομοίως, η υποψηφιότητά της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-2030, καθώς και αυτή για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2035, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ελλάδα δεν ξεχνά τις ανάγκες και τα δίκαια της ελληνικής ομογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι θέτει σε ύψιστη προτεραιότητα την προστασία των Ελλήνων του εξωτερικού και πως αυτό καταδεικνύουν οι πρόσφατες προσπάθειες ανάδειξης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μαριούπολη και των Ελλήνων που διαβιούν εκεί, αλλά και στην Οδησσό όπου πήγε πρόσφατα για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο σημείο αυτό σκιαγράφησε το θεμελιώδες τρίπτυχο χάραξης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και η πεποίθηση ότι τα διεθνή εγκλήματα πρέπει να τιμωρούνται. Αυτό αποδεικνύεται, όπως είπε, και από την απόφαση της Ελλάδας να συνυπογράψει την παραπομπή της κατάστασης στην Ουκρανία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ αναφέρθηκε εξάλλου στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Η σημερινή πολυσύνθετη συγκυρία αναδεικνύει τη σημασία της επιστημονικής ενασχόλησης με τη μελέτη και προαγωγή του Διεθνούς Δικαίου. Ειδικά μέσα από Εταιρίες που αποτελούν γόνιμα πεδία συζητήσεων. Όπως η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, η οποία και συμπληρώνει πανηγυρικά σήμερα τα 40 χρόνια της» ανέφερε.

Καταληκτικά, χαιρέτισε τη σημερινή εκδήλωση και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο «τόσο σημαντικό της έργο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ