Σε 5 θεματικές κατευθύνσεις και ισάριθμες οικονομικές δραστηριότητες κινείται η μελέτη βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, που παρουσιάστηκε από την υπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σχηματίζοντας το οικονομοτεχνικό περίγραμμα αποκατάστασης και αξιοποίησης του περιαστικού ιστορικού πάρκου.
Η αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου, που περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο το 2003, υπήρξε μία από τις εμβληματικές παρεμβάσεις, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.
Η μελέτη εκπονήθηκε από διεπιστημονική ομάδα ιδιωτών και στελεχών του δημοσίου υπό την ευθύνη και εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας οριστικής πρότασης για την ανάπτυξη του κτήματος.
Στόχος να αποτελέσει ένα σημαντικό προορισμό σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, ελκυστικό σε όλες τις ηλικίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μέσα από φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές και δραστηριότητες και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητά του.
Το κτήμα περιλαμβάνει δασική έκταση ιδιαίτερης βιοποικιλότητας 42.000 στρεμμάτων αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας σε απόσταση 21 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας.
Ο ιστορικός πυρήνας του είναι περίπου 1.600 στρέμματα ενώ 1.200 στρέμματα είναι οι καλλιέργειες. Στο κτήμα βρίσκονται 55 κτίρια συνολικού εμβαδού 15.085 τ.μ., από τα οποία, τα 27 είναι κηρυγμένα μνημεία από το 2003. Η μελέτη συντάχθηκε αξιοποιώντας τα παραδείγματα αποκατάστασης κτημάτων με ανακτορικά συγκροτήματα στο εξωτερικό αλλά και προηγούμενες προτάσεις, που είχαν διατυπωθεί για το Τατόι κατά το παρελθόν.
Περιλαμβάνει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στις ακόλουθες θεματικές κατευθύνσεις με στόχο την επίτευξη ενιαίου χαρακτήρα και ταυτότητας ανά περιοχή και την προσέλκυση κρίσιμης μάζας επισκεπτών με αντίστοιχα ενδιαφέροντα:
- Ιστορία και πολιτισμός
- Υπαίθρια άθληση και αναψυχή
- Αγροτική οικονομία
- Έρευνα και γνώση
- Ευεξία και ηρεμία.
Εντός της κάθε θεματικής περιοχής θα αναπτυχθούν οικονομικές δραστηριότητες συμβατές με τις βασικές αρχές της οικονομικής βιωσιμότητας αλλά και του σεβασμού στην ιστορία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία:
- Παροχή υπηρεσιών
- Καταστήματα και πωλήσεις αγαθών
- Αγροτική παραγωγή
- Δυνατότητες φιλοξενίας
- Ανάπτυξη και η εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων.
Ειδικότερα, το θεματικό πεδίο, «Ιστορία και πολιτισμός», θα αναπτυχθεί στην ανακτορική κτιριακή ενότητα, δημιουργώντας έναν πόλο έλξης με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον και την ταυτότητα του κτήματος. Η ανακτορική ενότητα θα αποκατασταθεί και θα αξιοποιηθεί ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες.
Επίσης, θα αποκατασταθούν και αξιοποιηθούν οι κήποι και τα συνοδευτικά κτίρια με δημιουργία μουσείων, ιστορικού καφέ, εστιατορίου, εργαστηρίων τέχνης και αξιοποίηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων για διοργάνωση εκδηλώσεων.
Οι δραστηριότητες της υπαίθριας αναψυχής θα αναπτυχθούν στις μεγάλες δασικές εκτάσεις του κτήματος, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία επαφής με τη φύση, σε πολλά διαφορετικά προφίλ επισκεπτών. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του δάσους μπορεί να γίνει προσβάσιμο στους επισκέπτες με την διαμόρφωση μονοπατιών (ποδήλατα, ιππασία, περπάτημα κλπ), με τις απαραίτητες υποδομές ασφαλείας (πυρασφάλεια, κτλ.).
Εξετάζονται επιπλέον δραστηριότητες όπως η δημιουργία καντινών, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις και sports camps, δασικού χωριού, αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και γηπέδου γκολφ, με σχετική ακαδημία και ξενώνα.
Οι δραστηριότητες της αγροτικής οικονομίας μπορούν να αναπτυχθούν στις διαθέσιμες εκτάσεις / κτίρια του κτήματος στην περιοχή του «Χωριού», αναβιώνοντας τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες και προσδίδοντας ειδικό χαρακτήρα στο κτήμα. Οι δραστηριότητες αυτές θα έχουν κυρίως χαρακτήρα επιδεικτικό –αγροτουριστικό και θα αποτελέσουν έναν επιπρόσθετο πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθεί μεγάλο μέρος των υφιστάμενων κτιρίων του Χωριού όπως συνέβαινε και στο παρελθόν για τις διάφορες αγροτικές / κτηνοτροφικές δραστηριότητες (οινοποιείο, ελαιώνας, αρωματικά φυτά,κλπ.) αλλά και για φιλοξενία αλόγων. Εξετάζεται η πιθανότητα δημιουργίας ξενώνα αγροτουρισμού, εστιατορίου με τοπικά προϊόντα, αλλά και πιθανή εκτεταμένη αγροτική εκμετάλλευση.
Οι δραστηριότητες της έρευνας και εκπαίδευσης μπορούν να αναπτυχθούν σε συγκεκριμένα υφιστάμενα κτίρια κοντά στην περιοχή «Χωριού» ή/και σε νέα δόμηση, σε συναφείς με το αντικείμενο του κτήματος τομείς (αγροτικά, περιβαλλοντικά, κτλ.), προσδίδοντας «μονιμότητα» στη χρήση του κτήματος.
Στην κατεύθυνση αυτή, θα οργανωθούν υπηρεσίες εκπαίδευσης καθώς και η φιλοξενία ερευνητικών & start up δραστηριοτήτων-σε συναφή αντικείμενα με τον χαρακτήρα του κτήματος –και ειδικά της συγκεκριμένης κτιριακής ενότητας.
Τέλος, οι δραστηριότητες που αφορούν στην ευεξία και στην ηρεμία ολοκληρώνουν την εμπειρία του επισκέπτη με πιο σύνθετες παρεμβάσεις κυρίως σε υποστηρικτικά κτίρια της ανακτορικής ενότητας που συμβάλουν στην βιωσιμότητα και ταιριάζουν με τον συνολικό χαρακτήρα.
Προβλέπονται παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια της υποστηρικτικής ενότητας ανακτόρων αλλά και νέα δόμηση ανάλογα με την κλιμάκωση των σεναρίων. Θα αναπτυχθούν χώροι ευεξίας(spa), ξενώνας πολυτελείας σε ιστορικού χαρακτήρα κτίρια, χώροι εκδηλώσεων, κατάστημα καλλυντικών προϊόντων του κτήματος καθώς και γαστρονομικό εστιατόριο. Επίσης εξετάστηκε η πιθανή ανάπτυξη κατοικιών συνορευόντων με το γήπεδο γκολφ (golf residences).