Νέα εμπόδια στην όσο το δυνατόν ταχύτερη υπέρβαση της πανδημίας και συνεπώς στην σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα παρουσιάζονται, καθώς οι εταιρείες που έχουν λάβει την αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ιδιαίτερα η Pfizer, εμφανίζουν αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δόσεων στην ΕΕ, η οποία θα τις διοχετεύσει στα κράτη- μέλη.
Ηδη xθες δυο χώρες, η Γερμανία και η Ιρλανδία, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους πριν από τον Σεπτέμβριο- στην καλύτερη περίπτωση.
Το Μαξίμου αντιλαμβάνεται, από τη μια μεριά, ότι ακόμα και μεγάλες εταιρείες δεν είχαν τις υποδομές και την απαραίτητη διαθεσιμότητα, ώστε να παραγάγουν εκατομμύρια δόσεις εμβολίου καθημερινά. Από την άλλη, όμως, δυσχεραίνεται σε σημαντικό βαθμό η σχεδιασμένη από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς κάθε άνοιγμα ενός μέρους της αγοράς ή της κοινωνίας (σχολεία κλπ) θα επιφέρει νέα αύξηση των κρουσμάτων, που όμως είναι αδύνατο να υπολογιστεί πόσο μεγάλη θα είναι και, συνεπώς, εάν θα θέσει σε δοκιμασία το υγειονομικό σύστημα της χώρας.
Γι αυτό η κυβέρνηση έκανε χθες δυο παράλληλες κινήσεις. Η πρώτη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του απογεύματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από κοινού με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και τη Δανή πρωθυπουργό Μέτε Φρέντρικσεν εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους εκ μέρους των Βρυξελλών αργούς ρυθμούς εγκρίσεων εμβολίων και από άλλες εταιρείες, όπως το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ότι ο ΕΜΑ είναι ανάγκη «να οδηγεί τις εξελίξεις» στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά για μονοδοσικά εμβόλια που δεν απαιτούν βαθιά ψύξη.
Επίσης ο Eλληνας πρωθυπουργός έθεσε στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.
Η δεύτερη κίνηση της κυβέρνησης ήταν να επαναφέρει τις προειδοποιήσεις προς τους πολίτες ότι η καλή πορεία στη διαχείριση της πανδημίας «δεν σημαίνει επ’ ουδενί εφησυχασμός», δηλαδή ένα μείγμα αισιοδοξίας και επαγρύπνησης. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε γνωστό ότι την Τετάρτη εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 14.156 πολίτες, που πρόκειται για ημερήσιο υψηλό έως σήμερα. Τα σημεία όπου διεξάγονται οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν, αφού προστέθηκαν 65 κέντρα υγείας, 144 νέα σημεία εμβολιασμού. Πράγματι στους νέους χάρτες του ECDC η Ελλάδα δείχνει να βρίσκεται στις καλύτερες θέσεις της Ευρώπης τόσο ως προς την κατάσταση της πανδημίας (Image 1), όσο και ως προς τη θετικότητα του ιού (Image 2).
Ωστόσο η καθυστέρηση στην προμήθεια εμβολίων από τις αδειοδοτημένες εταιρείες μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα. Γι αυτό η τριάδα Μητσοτάκης- Κουρτς- Φρέντρικσεν έκανε την έντονη παρέμβαση στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!