Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Οργιάζει το παρασκήνιο για τον εκβιασμό των Τούρκων

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: AP

Με την τουρκική ηγεσία να δείχνει «τα δόντια της» και να παρουσιάζει ενδείξεις απώλειας της ψυχραιμίας της, ιδιαίτερα μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ (όπως συνέβη την Παρασκευή με τις πτήσεις μαχητικών πάνω από την Αλεξανδρούπολη), το ΝΑΤΟ φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί στο βέτο Ερντογάν για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Αφού έθεσε τα ανυπόστατα αιτήματά του περί δήθεν «φιλοξενίας τρομοκρατών» στις δυο χώρες, ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε κι ένα κομμάτι των πραγματικών προθέσεών του: Μιλώντας σε συγκέντρωση νέων του κόμματός του, είπε ότι εκτός από αυτούς τους ισχυρισμούς του, βάζει βέτο στις δυο χώρες επειδή «μας επιβάλλουν κυρώσεις στα οπλικά συστήματα». Στην πραγματικότητα η Τουρκία απαιτεί από τη Δύση να άρει το σύνολο των κυρώσεων κατά της αμυντικής της βιομηχανίας.

Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι το παραδοσιακό «παζάρι» της τουρκικής διπλωματίας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και σε αυτή την περίπτωση. Λίγο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του, ο σύμβουλός του Ιμπραήμ Καλίν, άφηνε μια χαραμάδα «παζαριού», λέγοντας σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές του συνομιλίες με ομολόγους του στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις δυο προς ένταξη χώρες, ότι η Τουρκία θα θέσει βέτο στην είσοδο των δύο σκανδιναβικών κρατών «αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα που να καθησυχάζουν τον προβληματισμό της Άγκυρας».

Αρχισε το παζάρι

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της Φινλανδίας και την πρωθυπουργό της Σουηδίας, την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην είσοδό τους στο ΝΑΤΟ, καθώς «οι δύο χώρες πληρούν όλα τα κριτήρια για την ένταξή τους». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τζέιμς Σάλιβαν, συμβούλου ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι τελικά οι δύο χώρες θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ». Εν ολίγοις, το παζάρι έχει αρχίσει.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία θα βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι μόνο «μέτρα» εναντίον των δήθεν «τρομοκρατικών» οργανώσεων σε Κουρδιστάν και Συρία, αλλά και άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και, βέβαια, μετά από αυτό, την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 που είχε πάρει στο παρελθόν από την Ουάσιγκτον.

Είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, να θέσει θέμα επιστροφής της στη συμπαραγωγή των F-35, με προοπτική στην εξέλιξη του «παζαριού», αν χρειαστεί, να το αποσύρει, σε αυτή τη φάση. Άλλωστε ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τα όσα συνέβησαν πριν από μία εβδομάδα στην Ουάσιγκτον: «Είναι ντροπή για μια χώρα με τόσα χρέη να έχει τέτοια επιθυμία για εξοπλισμούς και να ψάχνει νέες συμμαχίες, αφού υπάρχει το ΝΑΤΟ». Την ίδια ώρα ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, έλεγε ότι «δεν είναι σωστό να χειροκροτεί το Κογκρέσο έναν σύμμαχο όταν αυτός καταφέρεται εναντίον ενός άλλου συμμάχου». Η ενόχληση είναι προφανής και συνεπώς η ένταξη στο «καλάθι του παζαριού» σειράς θεμάτων θεωρείται δεδομένη από διπλωματικούς κύκλους της Αθήνας.

Τι θα κάνει η Αθήνα

Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις εξελίξεις και επιχειρεί να σφυγμομετρήσει τις αντιστάσεις της Δύσης έναντι του νέου τουρκικού εκβιασμού. Απέναντι στην τουρκική στρατηγική των απειλών και της δημιουργίας προβλημάτων, η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον εξήγησε κυρίως μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την επίλυση των μεταξύ μας ζητημάτων, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Πέραν του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, δέκτης της ελληνικής πρόθεσης για επίλυση της διμερούς αντίθεσης που υπάρχει σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (θέμα από το οποίο εκκινούν όλες οι άλλες τριβές μεταξύ των δυο κρατών) υπήρξε και η πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Τζόαν Ντόνοχιου. Μένει να φανεί ποια στρατηγική θα αποδειχθεί πιο πετυχημένη. Αυτή της ειλικρινούς πρόθεσης για εξομάλυνση των σχέσεων στην περιοχή μας, ή η άλλη των αλλεπάλληλων εκβιασμών…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ