Ηταν πράγματι ιστορική η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο, χθες το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδος), όχι μόνο επειδή ήταν η πρώτη φορά που Eλληνας πρωθυπουργός απευθυνόταν σε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας των ΗΠΑ, ούτε επειδή ο πρόεδρος της κυβέρνησης διακόπηκε πάρα πολλές φορές από τα μέλη του Κογκρέσου, που όρθια χειροκροτούσαν πολλά σημεία της ομιλίας του.
Κυρίως ήταν ιστορική, διότι πίσω από τις περιγραφές των κοινών αξιών από τις οποίες εμφορούνται Ελλάδα και ΗΠΑ, πίσω από τις ιστορικές αναφορές που δένουν τα δύο κράτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε να δημιουργήσει ένα πολύ θερμό κλίμα στους κόλπους του Κογκρέσου, εντός του οποίου πέρασε με επιτυχία 5 μηνύματα που οδήγησαν σε ισάριθμα αιτήματα εκ μέρους του προς την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών:
1. Είμαστε όμοιοι διότι ακολουθούμε τη Δημοκρατία και την ισονομία που επινόησε η Αρχαία Ελλάδα
Οι αναφορές Μητσοτάκη στην κοινή ιστορική διαδρομή Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, κατέτεινε στο να φιλοτεχνήσει την εικόνα δυο κρατών και δυο κοινωνιών που έχουν πολλά κοινά σημεία. Μίλησε για τα checks n balances της πολιτειακής οργάνωσης των ΗΠΑ που αποτελούν εφαρμογή του συνδυασμού τάξης κι ελευθερίας ο οποίος επινοήθηκε στην κλασική Αθήνα και πρόσθεσε μια φράση που θα τον οδηγούσε στο επόμενο στάδιο της ομιλίας του: «Η Ελευθερία είναι ένα ιδανικό για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε».
2. Εχουμε κοινή ιστορική πορεία
Πέραν των κοινών Αξιών -που είναι κάτι σημαντικό μεν, αλλά στατικό- υπάρχει και η ιστορική δυναμική που «δένει» τους δυο λαούς. Από τις Επαναστάσεις τους ως τη στήριξη Αμερικανών στην Ελληνική Επανάσταση, και από την παρουσία Ελλήνων σε κρίσιμες θέσεις κατά την ιστορική εξέλιξη της αμερικανικής κοινωνίας έως το σχέδιο Μάρσαλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι οι δυο λαοί μοιάζουν πολύ περισσότερο από όσο συναισθανόμαστε στην καθημερινότητά μας.
3. Καθαρή αντίθεση στη ρωσική εισβολή
Καταχειροκροτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης όταν είπε «ο Πούτιν δεν θα επιτύχει, δεν πρέπει να επιτύχει», ενώ στη συνέχεια επιχείρησε έναν παραλληλισμό μεταξύ των πρακτικών Πούτιν με εκείνες της Τουρκίας: «Ο Πούτιν πρέπει αν αποτύχει και για να σταλεί ένα μήνυμα σε όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα ότι ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει αποδεκτός. Η γλώσσα του αναθεωρητισμού και η πολιτική με βάση αντιλήψεις παλαιών αυτοκρατοριών δεν θα περάσουν». Η αναφορά στην Τουρκία ήταν παραπάνω από σαφής.
4. Είμαστε υπέρ της σταθερότητας στο ΝΑΤΟ
Ο κ. Μητσοτάκης επένδυσε πολύ στην ανάδειξη της σχέσης που αναπτύσσει η Τουρκία με τη Ρωσία, προκειμένου να στρέψει το κοινό που τον άκουγε εναντίον των επιλογών της Άγκυρας. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ατλαντική Συμμαχία είναι η αστάθεια στη νοτιοανατολική του πτέρυγα και τη συνέδεσε με το τουρκικό αίτημα για τα F-16 σε αντίστιξη με την κύρωση από πλευράς Ελλάδος της νέας Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, με την οποία αναβαθμίζονται σημαντικά η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη.
5. Πρωταγωνιστής η Ελλάδα στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο πρωθυπουργός περιέγραψε στα μέλη του Κογκρέσου τις ενέργειες της Ελλάδας προκειμένου να διευκολύνει την απεξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Αναφέρθηκε στην βελτίωση των σχέσεων της χώρας μας με γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και στη στήριξη εκ μέρους της Αθήνας κάθε προσπάθειας για την αλλαγή των πηγών ενέργειας που καταναλώνει η Ευρώπη. Ίσως ήταν η πιο κρίσιμη παρατήρηση που μέσα στην περίτεχνη ομιλία του παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την αμερικανική ηγεσία, η οποία θέλει να «ανοίξει» τις ευρωπαϊκές πύλες για να πουλήσει τη δική της ενέργεια, κυρίως μέσω της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Τα 5 αιτήματα Μητσοτάκη
Για να έχουν ουσιαστική υπόσταση τα παραπάνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγκεκριμένα πράγματα από τα μέλη του Κογκρέσου χθες, αλλά και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ προχθές.
1. Οχι σε περαιτέρω εξοπλισμούς της Τουρκίας
Στη χθεσινή του ομιλία τόνισες για το θέμα ότι η αστάθεια στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι κάτι που τα μέλη του κογκρέσου πρέπει να θυμούνται «όταν καλείστε να πάρετε αποφάσεις για εξοπλισμούς στην περιοχή». Η αναφορά ήταν σαφέστατη.
2. Οχι λύση δύο κρατών στην Κύπρο
Το είπε προχθές στον Τζο Μπάιντεν, το είπε και χθες στο κογκρέσο: «Σας καλώ να μην ξεχνάτε την εισβολή και τη διχοτόμηση επί 48 χρόνια της Κύπρου. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί με βάση τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ καθώς κανείς δεν πρόκειται να δεχθεί λύση δυο κρατών στην Κύπρο».
3. Οχι άλλες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών
Όρθια τα μέλη του κογκρέσου χειροκροτούσαν τον κ. Μητσοτάκη όταν είπε ότι «δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας μας, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων που πρέπει να σταματήσουν αμέσως». Ήδη σήμερα φθάνει στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν με το θέμα των υπερπτήσεων και γενικότερα της αποσταθεροποίησης στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ να είναι σαφώς στην ατζέντα εκ μέρους του υπουργού των ΗΠΑ.
4. Προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών F-35
Στο πλαίσιο της αμυντικής της ενίσχυσης, η Ελλάδα δια του πρωθυπουργού της ζήτησε την προμήθεια μιας μοίρας υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35, τα οποία υπολογίζεται να είναι στη διάθεση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων το νωρίτερο το 2028, ενώ θα πραγματοποιηθεί συμπαραγωγή τους από τις αμερικανικές εταιρείες και από την σύμπραξη της Lockheed Martin με την ΕΑΒ, καθώς η πρώτη θα μπει με μειοψηφικό πακέτο στη μετοχική σύνθεση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Κι αυτή η εξέλιξη συνιστά σημαντική νίκη της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, η οποία αρχικά μετείχε στη συμπαραγωγή των F-35, αλλά απεβλήθη από αυτήν, μετά την επιλογή της Άγκυρας να προμηθευτεί τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400.
5. Αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το κογκρέσο ότι εταιρείες κολοσσοί όπως η Pfizer, η Microsoft ή η JPMorgan έχουν επιλέξει να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα και δείχνουν το δρόμο για επιστροφή των φωτεινών μυαλών της χώρας μας που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό («και στις ΗΠΑ, όπως εγώ», πρόσθεσε). Με αυτό παρακίνησε κι άλλους Αμερικανούς επενδυτές να εξετάσουν με προσοχή το ενδεχόμενο τοποθέτησης κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, που ξεπέρασε το σοκ της κρίσης και αναπτύσσεται σημαντικά.
Συμπέρασμα
Συμπερασματικά η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν γεμάτη συναντήσεις, διαβουλεύσεις και ευκαιρίες για τον Ελληνα πρωθυπουργό να ξεδιπλώσει την ελληνική ατζέντα προς τους αξιωματούχους της υπερδύναμης, με τους οποίους συνομίλησε. Κορωνίδα όλων αυτών, ασφαλώς ήταν η χθεσινή ομιλία του.
Επειδή, όμως, η πολιτική κρίνεται όχι μόνο από το χειροκρότημα και τις φιλοφρονήσεις, αλλά κυρίως από το αποτέλεσμα, μένει να δούμε ποια και πόσα από τα αιτήματα Μητσοτάκη προς την ηγεσία των ΗΠΑ θα γίνουν πραγματικότητα…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!