Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Μπάιντεν: Τι είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες - Τα F35, η Ουκρανία και το «αγκάθι» Τουρκία

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο / Πηγή: Eurokinissi

Περίσσεψαν τα καλά λόγια και οι αβροφροσύνες στην χθεσινή συνάντηση (22.30 ώρα Ελλάδος) του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ανάμεσά τους, τα πολιτικά μηνύματα που έστειλαν οι δύο ηγέτες αφορούσαν κυρίως στην Ουκρανία (και από τους δύο) και την Τουρκία (από τον κ. Μητσοτάκη).

Στην υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε καθαρά ότι «οι σχέσεις των χωρών μας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο», εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον από κοινού εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση των Ελλήνων, ενώ στη συνέχεια οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μπάιντεν αποσύρθηκαν για την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Τι είπαν οι δύο ηγέτες στο... οβάλ γραφείο

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανταλλαγή απόψεων επί πολλών θεμάτων, τα οποία ξεκινούν από την κοινή στάση τους έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και φθάνουν στην ανάγκη αξιοποίησης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ για ενδυνάμωση της Ατλαντικής Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τις προοπτικές επενδύσεων που προσφέρει, πλέον, η αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία.

Συζήτησαν επίσης την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποφασίσει τη στήριξη των καταναλωτών της που υποφέρουν από την αυξανόμενη ακρίβεια, ενώ ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε αναλυτικά τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτη» την τουρκική τακτική, καθώς «είναι αδύνατο να δεχθούμε ότι μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ συμπεριφέρεται με αυτό τον προκλητικό τρόπο σε μια άλλη χώρα-μέλος της Συμμαχίας».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε προς τον συνομιλητή του ότι το βέτο που απειλεί να θέσει η Αγκυρα στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα γυρίσει μπούμερανγκ εις βαρος της Αγκυρας, κάτι που ενδιαφέρει εξαιρετικά τις ΗΠΑ και προσωπικά τον Τζο Μπάιντεν.

Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αγορά από την Ελλάδα ενός σμήνους μαχητικών αεροσκαφών F-35, με το οποίο η χώρα μας θα αποκτήσει στρατηγική υπεροπλία έναντι της Τουρκίας στο αέρα, καθώς η Αγκυρα δεν έχει πρόσβαση σε αυτή την τεχνολογία, λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400, την ώρα που η Ελλάδα -έως ότου αποκτήσει την μοίρα των F-35, προς τα τέλη της δεκαετίας- έχει στη διάθεσή της τα γαλλικά Rafale μέσα στους επόμενους μήνες.

Πώς περιέγραψε τις διμερείς σχέσεις ο Μπάιντεν

Μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ηγετών, ακολούθησε η δεξίωση, όπου επίσης υπήρξαν δημόσιες ανταλλαγές φιλοφρονήσεων μεταξύ των δύο ηγετών, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να ευχαριστεί δημόσια τον Ελληνα πρωθυπουργό για το «ηθικό, ηγετικό ρόλο» που έπαιξε στο πρόβλημα της Ουκρανίας. Ανέφερε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ μοιράζονται την ίδια κοινότητα Αξιών που ενέπνευσαν τις δυο απελευθερωτικές Επαναστάσεις, την Αμερικανική και την Ελληνική και συνεχίζουν να συνδέουν τις δυο χώρες κατά τους τελευταίους δύο αιώνες.

«Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι -θεωρώ- πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Τζο Μπάιντεν.

Επί παντός πολιτικού η αντιφώνηση Μητσοτάκη

Στον δικό του χαιρετισμό που είχε σαφώς πιο πολιτικό χαρακτήρα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, ότι η νίκη των Αμερικανών πολιτών στην Επανάσταση που θεμελίωσε τις ΗΠΑ ήταν που ενέπνευσαν και τους Ελληνες για να κάνουν τη δική τους εξέγερση και να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία. Κι έτσι Ελλάδα και ΗΠΑ απέκτησαν κυβερνήσεις από το λαό, για το λαό, κάτι που επινοήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας δείχνει ότι οι χάρτες δεν μπορούν πλέον να χαραχτούν εκ νέου με τη βία. Σταθήκαμε δίπλα σας στην ενίσχυση της Ουκρανίας, είμαστε δίπλα στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου. Η περίπτωση της Ουκρανίας στέλνει ένα μήνυμα και σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι όλοι μας θα σταθούμε αλληλέγγυοι, απέναντί τους σε κάθε προσπάθεια παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φωτογραφίζοντας την Τουρκία με τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο και τις μονομερείς πράξεις της.

Αλλά και στο θέμα της ενέργειας, η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν πολλά μαζί, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να μειώσει η Ευρώπη τόσο την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, όσο και την μείωση των τιμών στην ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα η ελληνική Βουλή ψήφισε την κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα η Αθήνα αναβαθμίζει την λειτουργία της Αλεξανδρούπολης προκειμένου η Ελλάδα να διοχετεύει φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στα πολιτικά «αγκάθια» της περιοχής μας: «Γνωρίζετε κύριε πρόεδρε τι συμβαίνει με το Κυπριακό ζήτημα. Παρακαλώ χρησιμοποιείστε όλη σας την επιρροή προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, διότι κανείς δεν πρόκειται να δεχθεί λύση δυο κρατών. Τα Βαλκάνια επίσης είναι μια εύθραυστη περιοχή, και πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Αναζητούμε ειρηνικούς τρόπους για την επίλυση των διαφορών στην Χερσόνησο, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο σχήμα 3+1 που φέρνει κοντά τις ΗΠΑ με τα Βαλκάνια. Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία παραβίαση της εθνικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» είπε ο κ πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του για μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Βέβαια η διμερής συνεργασία, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπερβαίνει τα αμυντικά και τα ενέργεια κι εκτείνεται σε μια σειρά τομέων των οικονομιών των δύο χωρών, αλλά και του πολιτισμού.

«Η ελληνική οικονομία αφού πέρασε μια πολύ επώδυνη δοκιμασία τώρα έχει μπει και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης, όπου μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft κι η Pfizer αποφασίζουν να επενδύσουν στη χώρα μας, διότι διακρίνουν τις πολύ ενθαρρυντικές προοπτικές της οικονομίας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και κατέληξε με μια ακόμα φιλοφρόνηση προς τον πρώτο πολίτη των ΗΠΑ: «Γνωρίζω ότι πολλοί σας αποκαλούν Μπαϊντενόπουλο αν και θα προτιμούσα να σας αποκαλούμε Μπαϊντενάκη».

Προηγήθηκε ο σύντομος χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την Ελλάδα «πηγή και κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού».

Τα δύο «αγκάθια»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αμερικανική πίεση για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης «έβαλε στο κάδρο» την Τουρκία, λέγοντας ότι εάν δεν υπήρχε η τουρκική επιθετικότητα, οι καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και η αποσταθεροποιημένη κατάσταση στο ανατολικό αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα θα μπορούσε να συζητήσει με θετική ματιά το αμερικανικό αίτημα για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Τέλος, δεν υπάρχει σαφής εικόνα από τις πληροφορίες που είχαν φτάσει στην Αθήνα έως τις πρώτες πρωινές ώρες για το σημαντικό θέμα του modus vivendi στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να υπάρξει ουσιαστική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων προς όφελος της Ευρώπης και της απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ