Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα - Τουρκία - ΗΠΑ: Το δύσκολο τανγκό για… τρεις, οι προσδοκίες και οι κίνδυνοι

Κ. Μητσοτάκης και Α. Τσίπρας από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή
Κ. Μητσοτάκης και Α. Τσίπρας στο βήμα της Βουλής / Πηγή: Intimenews

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις είναι αυτή που θα διεξαχθεί σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κατά τη διαδικασία της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή

Η συζήτηση είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει μια ακόμα ευκαιρία αντιπαράθεσης των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, μόλις τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την ομιλία του στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, στη σημερινή συζήτηση «όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται, πραγματικά, τις συμμαχίες της χώρας και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτό τον γεωπολιτικό χάρτη ο οποίος αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η θέση της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε γεωπολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, το κύρος της χώρας είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό το οποίο ήταν τον Ιούλιο του 2019, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει στην επίσημη επίσκεψη την οποία θα πραγματοποιήσει στη Ουάσιγκτον, στη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και στην ομιλία του στο Κογκρέσο. Σημειώνεται ότι με βάση τις θέσεις που έχουν διατυπώσει τα πολιτικά κόμματα, υπέρ της Συμφωνίας θα ψηφίσουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ θα καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξηγήσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία η στενή πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα των ΗΠΑ και η συμπεριφορά της χώρας μας ως «προβλέψιμου συμμάχου» δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Άλλωστε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε για το θέμα ότι «η κυβέρνηση έχει μια στρατηγική η οποία σχεδόν τα δίνει όλα στους Αμερικανούς στους συμμάχους μας, όταν έρχεται να φέρει τη δεύτερη αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας και ουσιαστικά παραχωρεί επ’ αόριστο στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν το έκανε αυτό, ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν κατέρρεε η Σοβιετική ένωση που είχε αδελφικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Μπους τότε. Έδινε τη δυνατότητα κάθε χρόνο να αναθεωρείται η σύμβαση για τη Σούδα, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να διαπραγματεύεται». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει την πολιτική της Τουρκίας, που γίνεται για μια ακόμα φορά ο «επιτήδειος ουδέτερος», ως μια πολιτική που φέρνει στη γειτονική μας χώρα θετικά αποτελέσματα.

WSJ: Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο την αναβάθμιση των τουρκικών F-16

Πράγματι, η χθεσινή έκδοση της Wall Street Journal αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο την αναβάθμιση του στόλου των τουρκικών F-16, ανταποκρινόμενη στο τουρκικό αίτημα. Μια τέτοια εξέλιξη θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα. Παράλληλα, η τουρκική φιλοκυβερνητική Σαμπάχ δημοσίευσε χθες το απόγευμα στην ιστοσελίδα της την είδηση ότι η Τουρκία προχωρεί σε συνεργασία με το Καζακστάν στη συμπαραγωγή μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών (drones), ενώ η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι την επομένη της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα φτάσει στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να συναντηθεί και να έχει συζητήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι ΗΠΑ τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια την πολιτική παράλληλων πρωτοβουλιών στις σχέσεις τους με την Ελλάδα και με την Τουρκία, αν και σε διαφορετικό επίπεδο (ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν και θα απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο κ. Ερντογάν δεν έχει ακόμα προσκληθεί στην Ουάσιγκτον, ενώ η αμερικανοτουρκική συζήτηση θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών). Μέσα από αυτές τις αλλεπάλληλες επαφές, φανερές και παρασκηνιακές, θα αποτυπωθεί η όποια δυνατότητα συνύπαρξης όλων των χωρών που έχουν αναφορές στην ανατολική Μεσόγειο και ιδίως ο τρόπος (εάν ευρεθεί) που θα επιτρέψει τη συμμετοχή και της Τουρκίας χωρίς να ανατραπούν οι σημερινές ισορροπίες. Πρόκειται αναμφίβολα για πολύ δύσκολη εξίσωση…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ