Σήμερα το μεσημέρι (12:30) γίνεται η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δημάρχους των 33 μικρών ορεινών δήμων της χώρας, οι οποίοι έχουν πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.
Πρόκειται για μια συνάντηση που δεν είχε γίνει γνωστή νωρίτερα και που προφανώς έχει ως αντικείμενο τη στήριξη αυτών των περιοχών από την κυβέρνηση βάσει ενός σχεδίου που έχει εκπονηθεί.
Η «ορεινή πολιτική»
Ήδη από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για ένα πλαίσιο «ορεινής πολιτικής» το οποίο θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα της ορεινής Ελλάδος με ενιαία οπτική.
Σε περιοδεία του στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου το 2020 έλεγε: «Οπως χρειαζόμαστε μια νησιωτική πολιτική, κυρίως για τα μικρά μας νησιά, έτσι χρειαζόμαστε και μία αντίστοιχη ορεινή πολιτική, για τα απομονωμένα ορεινά χωριά, τα οποία έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Είμαι σε επαφή με το δίκτυο των ορεινών Δήμων. Είναι Δήμοι, κυρίως, μικροί, ορεινοί, απομονωμένοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αρκετά παρεμφερή προβλήματα. Και δουλεύουμε από κοινού ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων των μικρών, ορεινών Δήμων και των χωριών στα ελληνικά βουνά. Είναι πλούτος τα χωριά αυτά για τον τόπο μας».
Ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί τότε στην ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και στην επισκευή του κτιριακού αποθέματος της χώρας που μπορεί να ωφελήσει τα ορεινά χωριά.
«Ως ένας άνθρωπος που αγαπάει το βουνό, θέλω να θέσω τις πολιτικές μας για τους ορεινούς όγκους πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας και στις δικές μου προσωπικές προτεραιότητες. Διότι μας δίνουν τη δυνατότητα το βουνό και οι ορεινοί όγκοι να μπορούμε να χτίσουμε κι ένα τουριστικό προϊόν, το οποίο απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους, 12 μήνες τον χρόνο. Και αυτή είναι η μεγάλη ομορφιά του τουριστικού προϊόντος του βουνού. Ότι το βουνό είναι όμορφο και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και τον χειμώνα και την άνοιξη. Και οι περιοχές της Ελλάδας που κατάφεραν και το πέτυχαν, βλέπουν πλούτο, βλέπουν επενδύσεις, βλέπουν δουλειές και αναπτύσσουν τη δική τους δυναμική…», είχε πει το 2020.
Το πλεονέκτημα των ορεινών περιοχών
Ως πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης έχει συνδέσει σε κάθε ευκαιρία (όπως έκανε το 2020) την τουριστική αξιοποίηση των ορεινών περιοχών, με το σεβασμό στο περιβάλλον, την αρχιτεκτονική των ορεινών περιοχών και την τοπική γαστρονομία, προκειμένου να μιλήσει για «συγκριτικό πλεονέκτημα» αυτών των περιοχών και να κάνει λόγο για την προώθηση του ορεινού τουρισμού, που αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που διαθέτει περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ένα σημαντικό τμήμα των οποίων μπορεί να κατευθυνθεί στους ορεινούς δήμους, ώστε -όπως είχε πει παλαιότερα ο πρωθυπουργός- κάθε δήμος να έχει εντάξει στο πρόγραμμα τουλάχιστον ένα σημαντικό έργο και να προωθεί την υλοποίησή του. Στο κομμάτι δε της τοπικής γαστρονομίας, η κυβέρνηση ήδη έχει αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες προκειμένου να προστατευτούν οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι από τις ελληνοποιήσεις προϊόντων.
Τέλος, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 21χρονου αθλητή χειμερινών σπορ Ερμή Θεοχαρόπουλου, ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει ότι μέσα τον Μάιο θα υπάρξει κυβερνητική πρόταση για ορεινή διάσωση, δηλαδή για έγκαιρη διακομιδή και αερομεταφορά σε νοσοκομειακές μονάδες, όλων όσοι αντιμετωπίζουν ατυχήματα στα ελληνικά βουνά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!