Οι αναρτήσεις στα social media τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά την μεταξύ τους τηλεφωνική συνομιλία, δεν αφήνουν αμφιβολίες για το περιεχόμενο της συζήτησης και το επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος- ΗΠΑ.
Οι δυο άνδρες συζήτησαν εκτενώς για τρόπους περαιτέρω στήριξης και βοήθειας προς τη δοκιμαζόμενη Ουκρανία, αλλά και την πορεία της «3+1» συμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ενδιαφέρον των οποίων για την περιοχή έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την καθαρή απόφαση της Δύσης να απεξαρτηθεί το συντομότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο).
Η επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν έγινε και λόγω της ξεκάθαρης θέσης την οποία έλαβε εξαρχής η ελληνική κυβέρνηση, που δεν επέλεξε την ανώφελη τακτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ θύτη και θύματος, αλλά πήρε καθαρή θέση στήριξης της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα οι ελληνικές μετοχές να ανέβουν κατακόρυφα στα ενδότερα του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Εποικοδομητική συζήτηση με @SecBlinken. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνεχίζουμε τον στενό συντονισμό μας ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενάντια στις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Αναλυτικότερος ήταν στη δική του ανάρτηση ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος παρατήρησε μετά την συνομιλία του με τον κ. Μητσοτάκη: «Μίλησα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη, για τη σημαντική βοήθεια που η συμμαχική χώρα του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, έχει προσφέρει στην Ουκρανία, αλλά και για άλλους τρόπους βοήθειας προς την Ουκρανία προκειμένου αυτή να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στον βάναυσο πόλεμο της Μόσχας. Η σχέση ΗΠΑ- Ελλάδας ποτέ δεν ήταν πιο ισχυρή ή πιο σημαντική».
Η δύσκολη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν
Ωστόσο, η επαφή Μητσοτάκη- Μπλίνκεν ήταν η σχετικά ευκολότερη, καθώς και οι δυο κορυφαίοι πολιτικοί μοιράζονται τις ίδιες απόψεις τόσο για τα αίτια που γέννησαν τις στρατιωτικές επιθέσεις στην Ουκρανία, καθώς και τα προβλήματα που δημιούργησαν αυτές στην γεωπολιτική ισορροπία και τις ενεργειακές οδούς προς την Ευρώπη.
Το δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης αναμένεται να εξελιχθεί στις 16 Μαΐου στον Λευκό Οίκο, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Στο τραπέζι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου
Ανάμεσα στα θέματα που θα θιγούν (και τα οποία θα αφορούν στο σύνολο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με έμφαση στην προσέλκυση επενδυτών στην ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία, σε συνέχεια του αυξημένου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από πολλούς παράγοντες προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη) το δυσκολότερο είναι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να συμβάλει θετικά στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη, περιοχή, γνωρίζει καλά ότι αυτό προϋποθέτει μια σειρά διευθετήσεων μεταξύ των χωρών που έχουν συμφέροντα εκεί - συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας -, αντιλαμβάνεται ότι η Δύση (δηλ οι ΗΠΑ) διάκειται ευνοϊκά στην τωρινή Τουρκία και θεωρεί ότι λύση στην εξόρυξη κοιτασμάτων δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Τουρκία υπονομεύει τις όποιες συνεργασίες εκεί.
Μόνο οι ΗΠΑ έχουν τους τρόπους να πείσουν την Τουρκία να σταματήσει την πολιτική των μονομερών ενεργειών. Κι οι τρόποι αυτοί είναι αρκετοί. Ωστόσο είναι ζητούμενο εάν η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει ένα τέτοιο «όπλο», και με ποιες προϋποθέσεις.
«Η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή μας» έλεγε προ καιρού για τη γενικότερη πολιτική της στην περιοχή μας, ένα παλαιό κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ, «είναι σαν την παλιά ελληνική φράση: Τα θέλουν όλα και τα θέλουν αμέσως». Ίσως και χωρίς ανταλλάγματα.
Γι αυτό το εύλογο αίτημα που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τζο Μπάιντεν («πιέστε την Άγκυρα ώστε να μετάσχει εποικοδομητικά σε μια από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων από όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες»), δεν έχει μια προφανή απάντηση εκ μέρους της Ουάσιγκτον.
Το πώς θα θέσει αυτό το καυτό ζήτημα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λύσει ο πρωθυπουργός ενόψει της επίσκεψής του στον Τζο Μπάιντεν.
Κι από το βαθμό ανταπόκρισης των ΗΠΑ θα κριθεί η επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος....
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!