Νέα
  • ΓΔ: 1449.54 +0.05%
  • Τζίρος: 29,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Ωρα αποφάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα και στο... βάθος κάλπες

Μετά από μια περίοδο έντονης δοκιμασίας των αντοχών της κυβέρνησης, καθώς από τη μια μεριά η ακρίβεια κάλπαζε κι από την άλλη η Ευρώπη αδυνατούσε να καταλήξει σε μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης του πανευρωπαϊκού αυτού φαινομένου, φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου κατέληξε τελικά στο μείγμα πολιτικής που θα εφαρμόσει, με δεδομένο ότι δεν θα περιμένει τον… Γκοντό, δηλαδή την ευρωπαϊκή συμφωνία που ίσως να μην έλθει ποτέ, όπως άλλωστε και ο ήρωας του Μπέκετ.

Ολοκληρώνεται το σχέδιο μετά το Πάσχα

Προ τριών, περίπου, εβδομάδων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στους αρμόδιους επιτελείς του να επεξεργαστούν σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στον τομέα της ενέργειας, με αντικειμενικό σκοπό οι λογαριασμοί του ρεύματος να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν πυκνώσουν τα σύννεφα του πολέμου πάνω από την Ουκρανία και οι αγορές προεξοφλήσουν τον πόλεμο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν το ράλι των τιμών κυρίως στο φυσικό αέριο.

Οι αρμόδιοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία της οδού Νίκης (κυρίως τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη) παρουσίασαν μια δέσμη προτάσεων που σκοπό έχει να οδηγήσει τις τιμές του ρεύματος στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα πακέτο με δημοσιονομικό κόστος περίπου 4 δισ. € για το 2022. Οι κυβερνητικοί φαίνεται ότι έχουν εντοπίσει τις πηγές άντλησης των κεφαλαίων αυτών και τώρα βρίσκονται στη φάση της λειτουργικής παρέμβασης, δηλαδή στην οριστικοποίηση της φόρμουλας που θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα: η επιβάρυνση των καταναλωτών να μην ξεφεύγει από τα όρια που έθεσε η κυβέρνηση, δηλαδή τον μέσο όρο των τιμών του πρώτου μισού της περασμένης χρονιάς, πριν ξεσπάσει η ακρίβεια.

Όταν το σχέδιο αυτό ολοκληρωθεί (κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί μετά το Πάσχα, ίσως και μετά την Πρωτομαγιά) θα τεθεί υπόψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παράλληλα με την πολιτική πίεση που ασκεί ο πρωθυπουργός στους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, ώστε να καμφθούν οι δικές τους αντιρρήσεις και να υπάρξει η πολυπόθητη κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ακρίβεια, αλλά και η από κοινού καταπολέμηση των «υπερκερδών» που αποκομίζουν πολυεθνικές εταιρείες φουσκώνοντας παράλογα τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι σχεδόν βέβαιο ότι - με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο η Ευρώπη - οι Βρυξέλλες θα εγκρίνουν το σχέδιο που θα υποβάλει η Ελλάδα.

Οι εκλογές και ο ρόλος της ΕΕ

Με αυτά ως δεδομένα, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για το στήσιμο της επόμενης κάλπης είναι για το τέλος της άνοιξης του 2023. Ως τότε, δύο πράγματα θεωρούνται βέβαια για τους επιτελείς του πρωθυπουργού:

  1. Πρώτον, ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Ευρώπη θα κάνει μια κίνηση που θα επιτρέψει την ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας. Με άλλα λόγια, το καλό ευρωπαϊκό σενάριο είναι να υπάρξει, τελικά, η πολυπόθητη ομοφωνία στην πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος, όπως συνέβη με την αντιμετώπιση του «φρένου» στην οικονομία που πατήθηκε πρόπερσι λόγω της έξαρσης της πανδημίας, όταν η ΕΕ στήριξε τις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης με το τεράστιο ποσό που συνολικά ξεπερνάει τα 2 τρισ. ευρώ. Ακόμα κι αν είναι προφανές ότι τα ποσά που συζητούνται τώρα είναι πολύ μικρότερα, ωστόσο μια απόφαση για πανευρωπαϊκή παρέμβαση στο πρόβλημα αναμφίβολα ανακουφίζει τις εθνικές κυβερνήσεις που πιέζονται αφόρητα.
  2. Δεύτερον, ακόμα κι αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να συμπέσει σε μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης τους προβλήματος, πάντως θεωρείται δεδομένο ότι θα επιτρέψει μια μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων από τις εθνικές κυβερνήσεις, καθώς το πρόβλημα είναι οξύτατο και η ανάγκη αντιμετώπισής του επείγουσα.

Όλο αυτό το σκηνικό θα έχει ξεκαθαρίσει έως τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε οι επιλογές θα είναι καθαρές για την κυβέρνηση:

  • Στήριξη κυρίως από τις Βρυξέλλες και επικουρικά από την Αθήνα, ή
  • Στήριξη κυρίως από την Αθήνα μέσα σε ένα πιο χαλαρό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα εγκρίνουν -ή θα ανεχθούν- οι Βρυξέλλες.

«Έως τις εκλογές της επόμενης άνοιξης, η κυβέρνηση έχει όλο τον καιρό να ανατάξει τις τωρινές δημοσκοπικές της απώλειες, που είναι απόλυτα δικαιολογημένες λόγω του τεράστιου προβλήματος της ακρίβειας ιδίως στο ρεύμα, και να διεκδικήσει ένα ποσοστό που θα της επιτρέψει να το επικαλείται όταν στις δεύτερες εκλογές επιδιώκει την αυτοδυναμία», λέει στην «Η» κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, που μετέχει στη διαμόρφωση των πολιτικών οι οποίες απαιτούνται για τη στήριξη των πολιτών έναντι της μεγάλης ακρίβειας. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ