Νέα
  • ΓΔ: 1457.38 +0.58%
  • Τζίρος: 68,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 5+1 δεσμεύσεις Τσίπρα και το κάλεσμα συμπόρευσης στις προοδευτικές δυνάμεις

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Με την παρουσία του Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας όταν υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών, άνοιξε χθες τις εργασίες του το 3o Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας λόγω της μαζικής προσέλευσης των περίπου 5.700 συνέδρων, στο Στάδιο Τάε Κβον Ντο, με την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, και του γραμματέα, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Τον κεντρικό ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος του τιμητικού προεδρείου, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι οι σύνεδροι θα μετατρέψουν το Συνέδριο σε μια πορεία πολιτικής αλλαγής και σε μια προοδευτική κυβέρνηση που χρειάζεται ο τόπος.

«Χρέος μας είναι να μετατρέψουμε την απόγνωση σε ελπίδα. Να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την πατρίδα μας. Έχουμε ευθύνη», είπε ο κ. Τσίπρας, «απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία που βρίσκεται πάλι σε συνθήκες λεηλασίας. Στην εργατική τάξη που πάνω στις θυσίες της κτίστηκε η προκοπή του τόπου. Στη μεσαία τάξη που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη. Η ευθύνη μας απέναντι στους νέους και τις νέες».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε ότι η πανδημία καθυστέρησε τη διεξαγωγή του Συνεδρίου και τώρα γίνεται σε έναν κόσμο διαφορετικό. Η πανδημία, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση δημιουργούν τα νέα δεδομένα: Σε όλο τον κόσμο δυναμώνει σήμερα η συζήτηση για τις ευθύνες που έχει η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις να αναλάβουν και πάλι την ευθύνη της διακυβέρνησης, καθώς τίθεται και πάλι το παλαιό σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, εκφράζει αυτή την παγκόσμια ιδεολογική παρακαταθήκη, γι' αυτό οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι είναι «τέκνο της ανάγκης, όχι της συγκυρίας, γιατί ερχόμαστε από πολύ μακριά και στόχο έχουμε να πάμε πολύ μακριά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει

Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έμαθε να αλλάζει, γιατί δεν συμβιβάστηκε με τη διαχείριση της εξουσίας αλλά δέχθηκε πολιτικό κόστος, δεν ξεπεράστηκε από την Ιστορία, δέχθηκε ακόμα και να «καεί» για να υπερασπιστεί τις αξίες που υπηρετεί. Ιδιοκτήτες αυτής της χώρας είναι οι πολίτες της και όχι οι ολιγάρχες και οι πορφυρογέννητοι της εξουσίας, αυτή είναι η βεβαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι «όχι ένα κόμμα συζύγων της εξουσία, αλλά ένα κόμμα εραστών της δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα έχουμε στην Ελλάδα μια προοδευτική κυβέρνηση, καθώς πέρασε δύσκολα αλλά άντεξε κι έμεινε ισχυρό κόμμα, ενώ μετά το 2018 συναντήθηκε με χιλιάδες νέους πολίτες, κάνοντας ευθεία αναφορά στην «Προοδευτική Συμμαχία» στελεχών και πολιτών που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ και πλησίασαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Καλωσορίζω όλες και όλους στο κοινό μας σπίτι» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι η Προοδευτική Συμμαχία και οι ΠΑΣΟΚογενείς εντάσσονται οργανικά στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σφοδρή κριτική στον καπιταλισμό

Ο ύστερος καπιταλισμός χωρίς έλεος έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα σε νέο κεφάλαιο σκότους διότι αναπαράγει την ασύδοτη κυριαρχία των αγορών και τις τεράστιες ανισότητες, την καταστροφή του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας Παιδείας, την υποταγή της Δημοκρατίας στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα όπως είπε ο κεντρικός ομιλητής της χθεσινής ημέρας. «Τα δύο τελευταία χρόνια ζούμε και την απόλυτη περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής για χάρη του κέρδους».

Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πληγή που άνοιξε ο καπιταλισμός στον πλανήτη. Είναι το διαρκές έγκλημα μιας πολυεθνικής κάστας που σήμερα επαναφέρει τον εφιάλτη της πυρηνικής απειλής, 80 χρόνια μετά τη Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, βιώνουμε τον πόλεμο στη χώρα του Τσέρνομπιλ. Κι η απειλή μιας ακόμα πιο σκληρής σύγκρουσης δεν είναι σενάρια, αλλά κάτι που οφείλουμε όλοι να αλλάξουμε και να αποτρέψουμε, είπε ο κ. Τσίπρας.

Τι δείχνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η Ρωσία του Πούτιν παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, είπε ο κ. Τσίπρας, και πρέπει να σταματήσει με κάθε μέσο. Ευθύνες όμως έχουν και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που επεξέτειναν την επιρροή τους προς Ανατολάς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και καιρό δεν πορεύεται καλά, αλλά αντί να οικοδομήσει μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, συνεχίζει να βρίσκεται υπό την επιρροή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα η βασική διαχωριστική γραμμή θα είναι απέναντι στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη από τη μια, και όλων των προοδευτικών δυνάμεων από την άλλη. Από τη μια θα είναι οι ιδεοληψίες που δεν δούλεψαν ποτέ. Κι από την άλλη θα είναι οι σοσιαλιστικές ιδέες που δυσφημίστηκαν στο παρελθόν αλλά επανέρχονται ως εγγυητής της δίκαιης πολιτικής και ρυθμιστής της ανάπτυξης.

Μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, πρόσθεσε ο ομιλητής, η Ελλάδα έχει γίνει παράδεισος για την ολιγαρχία της και κόλαση για την κοινωνία της. Η ακρίβεια δεν είναι γέννημα του πολέμου και πολλαπλασιάστηκε από τις κυβερνητικές επιλογές έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίστηκε από τον κ. Τσίπρα ως ο «πρωθυπουργός-εργολάβος» που γνώριζε από την αρχή ποιοι τον ανέχτηκαν, ποιοι τον στήριξαν, για ποιους ήλθε να κυβερνήσει. Εκμεταλλεύτηκε το φαινόμενο της πανδημίας για να μοιράσει δισεκατομμύρια σε κηφήνες.

Ο Δαβίδ της Αριστεράς απέναντι στον Γολιάθ των δανειστών και της ΝΔ

Το νιώθουμε όλοι, υπογράμμισε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φθάσει. «Είμαστε έτοιμοι, πιο έμπειροι, πιο ώριμοι, πιο αποφασισμένοι. Θέλουμε, ξέρουμε πώς, και μπορούμε. Έχουμε μάθει από τις δυσκολίες κι από τα λάθη μας. Στην αρχή πορευτήκαμε περισσότερο με τη δύναμη της πίστης στις Αρχές μας. Η μάχη ήταν άνιση. Ο Δαβίδ της Αριστεράς απέναντι στον Γολιάθ των δανειστών και της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι μάχες που μπορούμε να κερδίσουμε, και το κυριότερο γνωρίζουμε και πώς μπορούμε να τις κερδίσουμε».

Γι' αυτό οι προτάσεις μας είναι ο «ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός». Αναγκαστήκαμε υπό τις απειλές των δανειστών να αδικήσουμε κάποιους συμπολίτες. Δεν μπορεί να υπάρξει, λέμε σήμερα, δίκαιη ανάπτυξη χωρίς να στηρίξουμε τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Τελικά, είμαστε περήφανοι με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε πολλά θέματα της διακυβέρνησης.

Ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών παρουσία του Ζόραν Ζάεφ

Αναλυτική ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη Συμφωνία των Πρεσπών, οπότε και ευχαρίστησε τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, που παρίστατο στο άνοιγμα του Συνεδρίου, αλλά και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με τους οποίους ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον».

Πριν περάσει στις δικές του δεσμεύσεις, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ενώπιον του Συνεδρίου: Θα στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τον νόμο Χατζηδάκη που έκανε το 8ωρο, 10ωρο. Την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Τον πτωχευτικό νόμο. Το νόμο που κλείνει τα Πανεπιστήμια για χιλιάδες παιδιά, το νόμο της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Η δέσμευση για τις 5+1 αλλαγές

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τους συνέδρους να δεσμευτούν όλοι μαζί απέναντι στον ελληνικό λαό για πέντε συν μία βασικές αλλαγές:

  1. Για την ακρίβεια: Έχουμε έτοιμη δέσμη παρεμβάσεων: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου και πλαφόν στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στόχος να μειωθούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς κατά 50%. Δεσμευόμαστε για ανασχεδιασμό της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, επιτάχυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης, επιτάχυνση των ενεργειακών κοινοτήτων. Άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά είδη διαβίωσης, καθώς και φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια (υπολογίζονται στο 1,5 δισ. ευρώ έως σήμερα).
  2. Για την εργασία: Τα μέτρα που περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν: συλλογικές συμβάσεις, επαναφορά 8ώρου, επαναφορά Σώματος επιθεώρησης εργασίας, φραγμός στην ασυδοσία των απολύσεων, σταδιακή εφαρμογή 35ωρού χωρίς μείωση αποδοχών.
  3. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Άμεση ρύθμιση χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και έως 120 δόσεις εξόφληση. Ισχυρά χρηματοδοτικά προγράμματα.
  4. Για το κοινωνικό κράτος: Νέο ΕΣΥ, στήριξη των συνταξιούχων, 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, οικογενειακός γιατρός, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, 2.000€ πρώτος μισθός στον γιατρό του ΕΣΥ, ένταξη νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά, νέος χάρτης δημόσιας υγείας.
  5. Για τη νέα γενιά: Αποκατάσταση της πρόσβασης της γνώση με ολιστικό σχέδιο για δημόσια Παιδεία, με ενίσχυση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με προσλήψεις και ελεύθερη είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όπου προσφορά και ζήτηση το επιτρέπουν. Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της φοιτητικής στέγης. Διασφάλιση οικονομικά προσιτής στέγης σε νέες, νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών.
  6. Για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου: Απαιτούνται αναδιανεμητικές πολιτικές αλλά και δομικές αλλαγές. Στήριξη εγχώριας παραγωγής, αύξηση ΑΕΠ στο οποίο συμβάλλει η μεταποίηση και η πρωτογενής παραγωγή, προτεραιότητα στην Δίκαιη Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση, αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας, ενίσχυση κι επέκταση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, στήριξη της έρευνας, ενίσχυση της τοπικής παραγωγής,

Κάλεσμα συμπόρευσης σε όλους τους φορείς του προοδευτικού χώρου

Ανοικτό κάλεσμα συμπόρευσης και αγώνα στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, τους ανθρώπους του πολιτισμού και του πνεύματος για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη επανέλαβε ο κ. Τσίπρας από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για κάλεσμα συμπόρευσης και διαλόγου, προγραμματικής συζήτησης και σε όλες τις οργανώσεις και τα κόμματα του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου. Σκοπός είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος, να ενωθούν δυνάμεις και να επιτευχθεί η νίκη και μετά την κάλπη της απλής αναλογικής να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση. Παρά τις ιδεολογικές διαφορές, υπάρχει χώρος για όλες και για όλους. «Τους καλώ», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «να ανοίξουν τα χαρτιά τους απέναντι στην κοινωνία. Ποια κυβέρνηση και με ποιο πρόγραμμα θα πρέπει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας αντί του καθεστώτος Μητσοτάκη; Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες με βάση ένα κοινό πρόγραμμα προόδου».

Πρόσθεσε ότι η κοινωνία δεν εμπιστεύεται και η Ιστορία δεν θυμάται ποτέ τους απόντες. Δικαιώνουν όσους μπήκαν στη μάχη για ψωμί και Δικαιοσύνη και ακολούθως επανήλθε στο θέμα της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ: Πρέπει να αλλάξουμε το κόμμα για να αλλάξουμε και την κοινωνία. Πρέπει να έλθει κοντά στο κόμμα η κοινωνία αποφασιστικά, σε βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίζεται με τις μάχες και τις αγωνίες των πιο προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων. Σκοπός είναι να έλθουν στο επίκεντρο τα μέλη του κόμματος, παλιά και νέα. Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα στην Ευρώπη.

Μεγάλη και ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή από τους συνέδρους της πρότασης Τσίπρα για απευθείας εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος και την επικύρωση των προτάσεων της Επιτροπής Καταστατικού, κάτι που δείχνει τη σαφή πλειοψηφία υπέρ των προτάσεων Τσίπρα σε μια εσωτερική διαφωνία που ταλαιπώρησε για πολύ καιρό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ των καλεσμένων που απηύθυναν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα ήταν ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαζ και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

Εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων χαιρετισμούς απηύθυναν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζιος κ.λπ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ