Η «στρατηγική Γεννηματά», όμως, δεν είναι πάντα εύκολη ή αυτονόητη. Παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία του ΚΙΝΑΛ με την κυβέρνηση στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη καταβάλλει προσπάθεια να απευθυνθεί πειστικά στους μικρομεσαίους και τους ανθρώπους της αγοράς.
Ωστόσο, φρόντισε να πάρει και τις αποστάσεις της από την κυβερνητική πολιτική καθώς ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το πώς θα διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά (το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαπιστώσει το πρόβλημα) αλλά φαίνεται ότι το κιΝΑΛ πρόλαβε και διατύπωσε προτάσεις, τις οποίες όμως δεν φρόντισε να κοστολογήσει ώστε να κάνει πειστικότερη τη θέση του.
Συγκεκριμένα η Χαριλάου Τρικούπη ζητά:
- Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών, με κούρεμα 30% στους συνεπείς.
- Επιστρεπτέα προκαταβολή ίση με το σύνολο του 2020 και για το 2021, με το 70% να μην επιστρέφεται, καθώς και σχήμα “50% ενίσχυση-50% δάνειο” για τους 3 πρώτους κύκλους του 2020.
- Διοχέτευση ρευστότητας από τις τράπεζες με αναστολή ή και γενναία ρύθμιση των υφιστάμενων δανείων.
- Επιδότηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας για 6 μήνες.
- Θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
- Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού κώδικα.
Εκτός από τους ανθρώπους της αγοράς, το ΚΙΝΑΛ ανοίγει και πάλι την πόρτα του στους οφειλέτες σε τράπεζες και γενικότερα σε όσους έχουν εκτοξεύσει λόγω αδυναμιών τους, το ιδιωτικό χρέος.
Οπως επισημαίνει, από τις 40.000 περίπου αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν υποβληθεί μόλις 4.400 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού. «Αιτία αποτελούν οι δυσλειτουργίες της πλατφόρμας και οι συνθήκες στην λειτουργία υπηρεσιών και τραπεζών που εμποδίζουν την συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Η κυβέρνηση οφείλει με σχέδιο και χωρίς αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η παράταση 15 ημερών που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου δεν είναι αρκετή για την υποβολή αιτημάτων επαναπροσδιορισμού. Πρέπει να δοθεί νέα παράταση, ικανή για να υποβληθούν οι αιτήσεις χιλιάδων πολιτών που βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο απώλειας της πρώτης κατοικίας του».