Τα νέα πολιτικά δεδομένα που έχουν προκύψει από το περασμένο φθινόπωρο, με την έκρηξη της ακρίβειας στις τιμές ενέργειας αλλά σταδιακά και σε σειρά προϊόντων πρώτης ανάγκης κι έχουν αποτυπώσει μια αργή, αλλά σταθερή φθορά της κυβέρνησης, αποτελούν την αφετηρία νέων πολιτικών επιδιώξεων, που αποσκοπούν στην ακύρωση της στρατηγικής Μητσοτάκη για διπλές εκλογές, ώστε μετά τις δεύτερες να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που έχει ψηφιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συλλέξει η «Η» και οι οποίες προέρχονται τόσο από τα δεξιά, όσο και από τα αριστερά της κυβερνητικής παράταξης, έχει αρχίσει μια συζήτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές (που ως γνωστόν θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής) σχηματισμού μιας κυβέρνησης «έκτακτης ανάγκης», συγκεκριμένου χρόνου κατά το πρότυπο της κυβέρνησης Παπαδήμου (2011-2012) προκειμένου να ακυρώσει συγκεκριμένα νομοθετήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στα οποία οι πολιτικές δυνάμεις που (ίσως) συνεργαστούν, έχουν παρόμοια θέση, ότι πρέπει να καταργηθούν.
Κεντρικό θέμα σε αυτό τον προβληματισμό είναι η επιστροφή της απλής αναλογικής, είτε αμέσως (εάν όλοι όσοι καταφέρουν να συνεργαστούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένη ατζέντα, φτάσουν αθροιστικά τους 200 βουλευτές), είτε μετά τις εκλογές με ενισχυμένη, εάν το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί με λιγότερους από 200 ψήφους.
Οι συζητήσεις σήμερα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν υπάρχει επικοινωνία των πολιτικών δυνάμεων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας με εκείνες που βρίσκονται στα αριστερά της, για αυτό το θέμα. Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι οι σχετικές συζητήσεις εντός των κομματικών τειχών εξελίσσονται και ο προβληματισμός για την δυνατότητα ματαίωσης των σχεδίων του σημερινού πρωθυπουργού απασχολεί όλο και πιο έντονα τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Νέα δεδομένα μετά τη δήλωση Ανδρουλάκη
Η αλλαγή της κυβερνητικής ρητορικής σχετικά με τις διπλές εκλογές (όχι όμως και της πολιτικής επιδίωξης της αυτοδυναμίας) δημιούργησε κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό. Η επιμονή Ανδρουλάκη ότι εργάζεται για μια «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία να υποστηρίξει ότι, αφού η ίδια δεν ανήκει στις σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, τότε ο κ. Ανδρουλάκης μόνο με τον κ. Τσίπρα μπορεί να συνεργαστεί.
Σκοπός της κυβερνητικής παράταξης ήταν να ωθήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ προς τα αριστερά, ώστε η σημερινή κυβέρνηση να έχει ευκολότερο έργο στη μάχη του Κέντρου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως, δεν έπεσε στην παγίδα και δυο μέρες αργότερα δήλωσε ότι δεν θα δώσει σωσίβιο ούτε στον κ. Μητσοτάκη ούτε στον κ. Τσίπρα, οι κυβερνήσεις των οποίων «απέτυχαν παταγωδώς».
Με αυτή την εξέλιξη αποδυναμώνεται η εναλλακτική λύση στην επιδίωξη της αυτοδυναμίας Μητσοτάκη, δηλαδή η πρόταση Τσίπρα για κυβέρνηση προοδευτικής κατεύθυνσης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο βασικός της (δυνητικά) εταίρος (το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) την αρνείται.
Με αυτά ως δεδομένα, επιχειρείται -σε πρώιμο στάδιο- η διατύπωση εντός των τειχών σε κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς μιας πολιτικής πλατφόρμας κεντρικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη (πχ η παρουσία αστυνομίας στα ΑΕΙ) με καμβά την επιστροφή της απλής αναλογικής. Η εξέλιξη αυτής της προσπάθειας θα δείξει και την όποια δυναμική της καθώς και το εάν θα υπάρξουν περιθώρια υλοποίησής της
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!