Νέα
  • ΓΔ: 1486.83 +0.39%
  • Τζίρος: 78,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε 7 άξονες η στρατηγική Τσίπρα μέχρι τις εκλογές - Η απάντηση Μητσοτάκη

Κ. Μητσοτάκης και Α. Τσίπρας από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή
Κ. Μητσοτάκης και Α. Τσίπρας στο βήμα της Βουλής / Πηγή: Intimenews

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και (αξιωματικής) αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός σε κάθε σχετική ερώτηση απαντά ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας (χθες τις προσδιόρισε «την άνοιξη του 2023»).

Γίνεται σαφές ότι το επόμενο 12μηνο θα είναι μια περίοδος έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, που πολλές φορές θα ξεπερνά τα όρια της οξύτητας.

Χθες ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη παρουσίασε τους επτά πολιτικούς άξονες με τους οποίους θα πορευθεί έως τις επόμενες εκλογές.

Οι άξονες αυτοί αναφέρονται στο σύνολο των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη δημόσια συζήτηση, δηλαδή στην οικονομία, στη διαφορά νοοτροπίας κι αντίληψης των πραγμάτων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ, στον τρόπο που μπορεί να δημιουργηθεί μετά τις εκλογές μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, στην άλωση του κράτους από την κυβερνητική παράταξη, στα εθνικά θέματα κ.λπ.

Αναλυτικά οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας είναι οι ακόλουθες:

1. Διαφορετική αντιμετώπιση της οικονομίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πολλές φορές ότι η μεγάλη του διαφορά με τη σημερινή κυβέρνηση (χαώδη τη χαρακτήρισε) είναι ότι ο μεν κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως οι αγορές αυτορρυθμίζονται και δεν χρειάζεται κρατική παρέμβαση, ενώ αντίθετα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι η πολιτική πρέπει να ρυθμίζει τις αγορές και να διορθώνει ανισότητες και παθογένειες.

«Μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε αφήνοντας τις αγορές να αυτορρυθμίζονται; Μπορούμε να αφήνουμε αυτούς οι οποίοι σήμερα κερδίζουν πάνω στον πόνο και στην αδυναμία του Έλληνα πολίτη να μπορέσει να πληρώσει τον λογαριασμό; Κερδίζουν. Εμείς υπολογίσαμε την αισχροκέρδεια στο 1,5 δισ. το τελευταίο 8μηνο. Είναι πολλά λεφτά», είπε ο κ. Τσίπρας.

2. Λάθη στον ενεργειακό σχεδιασμό

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ευθύνες για την ακρίβεια που ταλαιπωρεί τους πολίτες, διότι έκανε λάθη στον ενεργειακό της σχεδιασμό, καθώς προχώρησε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση και υπερέκθεση της χώρας στο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα τη σημερινή δύσκολη κατάσταση για τους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση άλλαξε τον σχεδιασμό της προηγούμενης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) για απεξάρτηση από τον λιγνίτη έως το 2030 και το επαναπροσδιόρισε στο 2023. Δηλαδή η κυβέρνηση προσέδεσε όλο το ενεργειακό μείγμα της χώρας στο φυσικό αέριο, σε ένα εισαγόμενο καύσιμο, το οποίο δεν σημαίνει πράσινη ανάπτυξη, διότι και το φυσικό αέριο δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Ετσι, προσθέτει ο κ. Τσίπρας, χάθηκε η δυνατότητα να έχουμε το δικό μας καύσιμο που είναι ο λιγνίτης, σταδιακά μειούμενο, διότι πρέπει να πάμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με άλλα λόγια ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να δείξει την αδυναμία χάραξης σωστών πολιτικών από την σημερινή κυβέρνηση.

3. Δεν είμαστε σε περίοδο κανονικότητας

Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση ο κ. Τσίπρας θεμελίωσε δύο πολιτικούς του στόχους:

Πρώτον, ότι πρέπει να υπάρξει άλλο μείγμα πολιτικής με σημαντική παρέμβαση του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα και, δεύτερον, την εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το οποίο όμως δεν μπορεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γι' αυτό χρειάζεται μετά τις επόμενες εκλογές (που θα γίνουν με απλή αναλογική) να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας προοδευτικής συμμαχικής κυβέρνησης (από την οποία απέκλεισε τη Νέα Δημοκρατία) ώστε να δημιουργήσει και να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη χώρα.

4. Μια προοδευτική συγκυβέρνηση θα δομήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Πρώτος πολιτικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτο κόμμα από τις επόμενες κάλπες. Αυτό θα του επιτρέψει να απευθυνθεί στο τρίτο και τέταρτο κόμμα, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας μιας νέας συγκυβέρνησης με προοδευτικό χαρακτήρα.

Ερωτηθείς μάλιστα πώς θα γίνει αυτό, αφού τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και το ΜέΡΑ25 αποκλείουν κάθε μορφής κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων θα ορίσουν και τις νέες προτεραιότητες των κομμάτων και τότε θα φανεί εάν αυτή η προοπτική έχει πιθανότητες επιτυχίας ή όχι.

Συμπλήρωσε δε ότι οι όποιοι συσχετισμοί θα δημιουργηθούν όταν ανοίξουν οι κάλπες και όχι σήμερα, μέσα από τις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις.

5. Μειώσεις φόρων τώρα

Στην κατεύθυνση της ανακούφισης των καταναλωτών από το τεράστιο κύμα ακρίβειας που πλήττει την αγορά, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις προτάσεις του για μειώσεις φόρων, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Για τον μεν πρώτο επανέλαβε ότι ο ΕΦΚ φέρνει στα δημόσια ταμεία 1,5 δισ., άρα η αναστολή του για έναν χρόνο θα έκανε τα δημόσια ταμεία να χάσουν 1,5 δισ., αλλά σε κάθε γέμισμα στο ρεζερβουάρ της βενζίνης ο καταναλωτής θα κέρδιζε 25 ευρώ. Για 1.000 λίτρα κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης θα γλιτώναμε 300 ευρώ.

Αυτό το 1,5 δισ. αντιστοιχεί, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσό που έχουν χάσει τα δημόσια ταμεία από την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και άλλων τριών ιδιωτικών εταιρειών.

6. Άλωση του κράτους από τη Νέα Δημοκρατία

Στο πλαίσιο της ποιοτικής διαφοράς που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ο κ. Τσίπρας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας εντάσσονται και οι κατηγορίες του περί άλωσης του κράτους από τα «γαλάζια golden boys», που ήρθαν για να φτιάξουν (όπως είπε) βιογραφικά στις πλάτες μας στη ΔΕΗ, στον ΕΦΚΑ κ.λπ., καθώς 250 προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ με 4.000-8.000 ευρώ μισθούς, στον ΔΕΔΔΗΕ που δίνουν μπόνους 60.000 ευρώ στους εαυτούς τους στο τέλος του χρόνου, με σκοπό να κάνουν μια πολιτική με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που έχουν οδηγήσει σε ένα ράλι αύξησης των τιμών.

7. Συνέδριο αποσαφήνισης της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο επικείμενο (14-17/4) κομματικό Συνέδριο (το οποίο αναβλήθηκε αρκετές φορές λόγω των αλλεπάλληλων εξάρσεων του κορονοϊού), όπου θα αποσαφηνιστεί η νέα πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, ως ενός αριστερού πολιτικού φορέα, όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, που όμως «θα καλύπτει όμως ένα ευρύ φάσμα στο πολιτικό πεδίο από τα αριστερά της Αριστεράς έως το Κέντρο, το δημοκρατικό Κέντρο… Τους πολίτες εκείνους οι οποίοι σήμερα έχουν απογοητευτεί από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, την οποία πίστεψαν και βεβαίως τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ηγεμονική δύναμη στο χώρο αυτό εδώ και δέκα χρόνια και μια δύναμη νεανική, που παίρνει σε όλα τα exit polls και σε όλες τις δημοσκοπήσεις την πρωτιά στις νεανικές ηλικίες. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι το μέλλον, το αύριο του τόπου είναι οι άνθρωποι.

Σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε. Στους νέους, που σήμερα φεύγουν δυστυχώς στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή, σε αυτούς που δεν μπορούν να γίνουν ζευγάρια και να φτιάξουν οικογένειες, διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το νοίκι…».

Τι απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αλλά και σε ημερίδα με τίτλο «Ο Κόσμος Αλλάζει», έδωσε με τον τρόπο του απαντήσεις σε όσα υποστήριξε ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος.

1. Στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στην ακρίβεια με πάνω από €4 δισ.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα κυβερνητικά μέτρα κατά του εισαγόμενου πληθωρισμού αγγίζουν πια σχεδόν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και συνεχίζονται σε τέσσερις κατευθύνσεις: Ενίσχυση του εισοδήματος των πιο αδύναμων με το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ, κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα, επιδότηση των καυσίμων και ειδικές πρόνοιες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τους αγρότες, για τις μεταφορές μας. Χαρακτήρισε αυτές τις παρεμβάσεις στήριξης από τις πιο δυναμικές και από τις πιο πολυεπίπεδες σε ολόκληρη την Ευρώπη και δεσμεύτηκε ότι σε αυτές θα προστεθούν και άλλες για την επάρκεια της αγοράς, για εισαγωγές από εμπόλεμα κράτη, όπως για παράδειγμα με την καλλιέργεια ηλίανθων για το ηλιέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση. «Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

2. Χτυπάμε την αισχροκέρδεια

«Όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε το μέγιστο των προστίμων που μας επιτρέπει ο νόμος», ανέφερε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χτυπήσει ακόμα πιο πολύ την αισχροκέρδεια, όπως κάνει έως τώρα με επιβολή προστίμων και αύξηση των ελέγχων.

3. Ερχονται νέα μέτρα στήριξης

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε και πάλι ότι την 1η Μαΐου έρχεται νέα «σημαντική» αύξηση στον κατώτατο μισθό (χωρίς όμως να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης) και πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει άλλες συνθήκες σήμερα από αυτές που υπήρχαν πριν από δύο μήνες.

4. «Οχι» στις οριζόντιες μειώσεις - Συζητούμε μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην αντιπαράθεση περί μείωσης του ΕΦΚ και τόνισε την κυβερνητική επιλογή για στοχευμένα κι όχι οριζόντια μέτρα. Εξαίρεση φαίνεται ότι αποτελεί η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το μέτρο «είναι πάντα στη φαρέτρα μας», αλλά «έχει κόστος, και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση ότι αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές. Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή».

5. Στόχος είναι η πολιτική σταθερότητα

Παρουσιάζοντας το δικό του πολιτικό διακύβευμα ως προς τις επόμενες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο στην απογευματινή ημερίδα για την πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται σήμερα η χώρα μας, προϋπόθεση της οποίας είναι η αυτοδυναμία ενός κόμματος, εν προκειμένω της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά τοξικό» τον πολιτικό λόγο της αντιπολίτευσης και κατέληξε λέγοντας: «Εμείς, όταν θα ολοκληρωθεί η τετραετία, θα προβάλουμε στον ελληνικό λαό το έργο μας. Θα είναι ένα έργο το οποίο θα αξιολογηθεί και μέσα στις συγκυρίες, τις πρωτοφανείς, που περάσαμε. Δεν νομίζω ότι υπήρξε κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά που να διαχειρίστηκε περισσότερες κρίσεις. Από τον Έβρο, μέχρι την πανδημία, μέχρι την κρίση με την Τουρκία και τώρα έναν πόλεμο με πρωτοφανείς οικονομικές συνέπειες. Ταυτόχρονα, όμως, θα κριθούμε και για το έργο μας, διότι -όπως σας είπα- η Ελλάδα αλλάζει…». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ