Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεωργαντάς στην «Η»: Πού θα στραφεί η Ελλάδα για σιτηρά - Ποιο το κόστος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
Πηγή: Eurokinissi

Δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην επισιτιστική αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στην «Ημερησία». Η Ελλάδα αντιμετωπίζει θέμα με το μαλακό σιτάρι και τον αραβόσιτο και θα καλύψει τις ανάγκες της από άλλες εναλλακτικές αγορές κυρίως στην Ευρώπη. Το «αγκάθι» είναι το κόστος, καθώς όπως παραδέχθηκε ο υπουργός «Δυστυχώς έχουν αυξηθεί οι τιμές σε αυτές τις αγορές»

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την επισιτιστική επάρκεια της χώρας» ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργαντάς, σημειώνοντας  ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τους φορείς εισαγωγών τη χώρας, για τη διεύρυνση των αγορών που ήδη χρησιμοποιούνται, προκειμένου να καλυφθούν οι 250.000 τόνοι δημητριακών μαλακού σιταριού, που εισάγονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επανενεργοποίγσε την Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων της αγοράς, και ακαδημαϊκών, από τους οποίους ζητήθηκε πρόταση για τις καλύτερες εναλλακτικές αγορές ώστε να καλύψουν τη ζήτηση (δημητριακών). Ήδη οι εισαγωγείς του χώρου κινούνται σε εναλλακτικές αγορές και στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέχει κάθε διευκόλυνση.

«Η κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τις δικές της ανάγκες,  τις οποίες προφανώς προσπαθεί να δει πως θα καλύψει. Στην Ελλάδα τα δύο ζητήματα, τα οποία υπάρχουν κατά βάση, θεωρητικά, είναι με το μαλακό σιτάρι και με τον αραβόσιτο για τα οποία υπάρχουν εναλλακτικές αγορές κι έχουν ήδη στραφεί οι εισαγωγείς. Δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα. Είναι από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές λύσεις. Άρα το ζήτημα για το οποίο μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιες άλλες χώρες σε συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα Εμείς για παράδειγμα έχουμε επάρκεια σε ηλιέλαιο γιατί κάθε χώρα κάνει διαφορετική χρήση». 

Ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι ήδη μαλακό σιτάρι και αραβόσιτος συμπεριλαμβάνονται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις ως κίνητρο για ενίσχυση των καλλιεργουμένων εκτάσεων στη χώρα. «Γίνονται όλες εκείνες οι ενέργειες και για να ενισχυθούν συγκεκριμένες καλλιέργειες από την επόμενη περίοδο, που ξεκινούν οι αγρότες μας και βεβαίως είμαστε σε συνεργασία με τους συνδέσμους εισαγωγέων και όλους όσους επαγγελματικά ασχολούνται με τις εισαγωγές  για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε όπου αυτό απαιτείται στην αναζήτησή εναλλακτικών αγορών».

Εμείς θα διευκολύνουμε τους εισαγωγείς σε ότι μας ζητήσουν σε σχέση με τις εναλλακτικές αγορές στις οποίες υπάρχουν. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους για να λύνουμε προβλήματα όπου αυτά παρατηρούνται, διότι οι εισαγωγείς είναι αυτοί που θα κάνουν τις κινήσεις για να φέρουν τις ποσότητες που χρειάζονται στη χώρα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια απόλυτη συνεργασία, λύνουμε όποια μικρά ζητήματα παρουσιάζονται αλλά δεν διαβλέπουμε κανένα κίνδυνο της εισαγωγής αυτών των προϊόντων ποσοτήτων που χρειάζονται»

►Διαβάστε και: Καμπανάκι ΔΝΤ και ΟΗΕ για «καταιγίδα» πείνας - Εξαντλούνται τα τρόφιμα λόγω του πολέμου

Που θα στραφεί η Ελλάδα για σιτηρά - Ποιο το κόστος 

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αγορές που θα στραφεί η Ελλάδα είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και για τις δύο ποσότητες, και πάντα υπάρχει και η δυνατότητα της Αμερικής.

Σε αυτές όμως τις αγορές είναι ορατός όμως ο κίνδυνος να εκτιναχθεί το κόστος εισαγωγής αυτών των προϊόντων, όπως εκτιμά η ελληνική αγορά.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι οι τιμές έχουν ανέβει σε αυτές τις αγορές, λόγω της αυξημένης ζήτησης, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι θα ισορροπήσει η κατάσταση αφού οι εναλλακτικές αγορές είναι πολλές.

«Το ενεργειακό κόστος έχει δημιουργήσει σε όλα τα επίπεδα, αύξηση των τιμών των προϊόντων. Από τη στιγμή που δεν μπορείς να έχεις μια ομαλή αγορά, δεν λειτουργεί ομαλά η αγορά να έχεις από Ρωσία και Ουκρανία αυτό που έπαιρνες έως τώρα και πρέπει να το πάρεις από άλλες αγορές. Δυστυχώς έχουν αυξηθεί οι τιμές σε αυτές τις αγορές. Ας ελπίσουμε πολύ γρήγορα να τελειώσει αυτή συγκυρία, η εξωγενής αυτή δύσκολη συγκυρίαγια να έρθει σε μια ομαλότητα η αγορά.  Δεν μπορεί κανείς να το προσδιορίσει, αυτό έχει να κάνει με τους κανόνες της αγοράς, αλλά οι εναλλακτικές αγορές είναι πολλές κι εγώ θέλω να πιστεύω ότι θα ισορροπήσει αυτή η δύσκολη κατάσταση  το επόμενο διάστημα.» 

Απαντώντας αν αυτό θα επιφέρει επιπλέον άνοδο στις τιμές των προϊόντων, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν μικρές αυξήσεις στα προϊόντα αρτοποιϊας, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, που έχει αυξήσει το κόστος παραγωγής σε όλα. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έτσι θα παραμείνει». 

Τέλος υποστήριξε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει την εργαλειοθήκη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ - ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

►Διαβάστε και: Τρόφιμα: Ποιες χώρες φοβούνται ελλείψεις και μπλοκάρουν τις εξαγωγές

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ