Πολύ πιο δύσκολη από όσο αρχικά φαινόταν αποδεικνύεται η εξίσωση για την κυβέρνηση, όσον αφορά στο πακέτο στήριξης προς όσους πλήττονται από την ακρίβεια.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο αλλά και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, έχουν να ξεπεράσουν τριών κατηγοριών εμπόδια:
- Ευρωπαϊκή απροθυμία: Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν αισιόδοξο ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν, υπερβαίνοντας κατεστημένες αντιλήψεις και διαφορές στο εσωτερικό τους (όπως συνέβη με την αντιμετώπιση της πανδημίας) για την από κοινού αντιμετώπιση του πανευρωπαϊκού προβλήματος της ακρίβειας.
Ωστόσο, ως τώρα οι αντιστάσεις κυρίως της Γερμανίας μπλοκάρουν τις εξελίξεις, ενώ η ακρίβεια καλπάζει και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες -μεταξύ των οποίων και η δική μας- ζητούν επειγόντως στήριξη. Η χθεσινή ολοκλήρωση του Ecofin έδειξε και πάλι ότι η αστάθεια -και κυρίως η άγνωστη διάρκειά της- που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει κάποιους εκ των Ευρωπαίων επιφυλακτικούς ως προς την άμεση αντιμετώπιση από κοινού της ακρίβειας. - Εποπτεία στην οικονομία: Από την ώρα που η κοινή ευρωπαϊκή στάση δεν έχει επιτευχθεί, κάθε χώρα θα πρέπει μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η Ελλάδα έχει τον δυσκολότερο ρόλο, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται υπό εποπτεία και αδυνατεί να πάρει μέτρα που δεν θα έχουν την έγκριση των πιστωτών.
Ετσι, συγκεκριμένοι υπουργοί βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης και εξηγούν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει οριζόντια μέτρα, προκειμένου να μη δημιουργηθούν νέοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι. Μάλιστα επικαλούνται την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που αναφέρει ακριβώς αυτό: Ότι οριζόντιες παροχές θα έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας.
Στην πραγματικότητα, οι πληροφορίες λένε ότι οριζόντια μέτρα θα υπάρχουν στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες του πακέτου στήριξης, αλλά η κυβέρνηση επικοινωνιακά «στενεύει τον κορσέ», ώστε μετά να δείξει ότι υπερέβη τις δυνατότητες που είχε. - Περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος: Τα οφέλη της αναπτυξιακής προσπάθειας των τελευταίων 2,5 χρόνων, λένε κυβερνητικά στελέχη, σε μεγάλο βαθμό απορροφήθηκαν από τις αναγκαστικές επιδοματικές πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λόγω της πανδημίας.
Ετσι σήμερα πρέπει να βρεθούν λύσεις με συγκεκριμένο εύρος, ενώ η κοινωνία βρίσκεται στη μέγγενη των εκρηκτικών τιμών ενέργειας, της συνεχούς ανατίμησης βασικών καταναλωτικών αγαθών και του εφιάλτη του πληθωρισμού, που απειλεί να εκτιναχθεί σε διψήφια ποσοστά.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έκανε τις προηγούμενες ημέρες προσπάθειες ανακατανομής κονδυλίων από προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί τελικό ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ το οποίο θα διανεμηθεί μέσω του πακέτου στήριξης σε περίπου 4 εκατομμύρια Ελληνες.
►Διαβάστε και: Βενζίνη: Με αργούς ρυθμούς ξεκινά η πτώση της τιμής - Που θα φτάσει η μείωση
Τι θα περιέχει το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο θα περιέχει τόσο οριζόντια, όσο και στοχευμένα μέτρα.
Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
- Η ενίσχυση των έκτακτων επιδομάτων σε νοικοκυριά και βιομηχανίες (ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες) για ρεύμα και θέρμανση, για όλο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
- Η απευθείας ενίσχυση των πιο ευάλωτων (τα κριτήρια είναι ακόμα υπό διαμόρφωση ώστε να περιλάβουν όσο περισσότερους γίνεται) με χρηματικό ποσό αφορολόγητο και μη συμψηφίσιμο με τυχόν οφειλές προς το κράτος, ώστε να ανακουφιστούν όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τις οδυνηρές επιπτώσεις των ανατιμήσεων. Πρόκειται για τη λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας» που θα κυμαίνεται, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μεταξύ 200 και 300 ευρώ, χωρίς εδώ να αποκλείεται μια ευχάριστη έκπληξη... Επίσης στο μέτρο αυτό αναμένεται ουσιαστική διεύρυνση των δικαιούχων που μπορεί να φτάσουν και σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 30.000€ ή και περισσότερο...
- Μιας μορφής επιδότηση της προμήθειας καυσίμων, ώστε ο καταναλωτής να καταβάλλει μικρότερο τίμημα από αυτό που αναγράφεται στην αντλία. Η κυβέρνηση επεξεργάστηκε έναν μηχανισμό που θα επιστρέφει στον καταναλωτή τον φόρο των καυσίμων που αγόρασε, με βάση τον τρόπο που γίνεται ήδη η έκπτωση στις αντλίες στη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού, δηλαδή καθορισμός των χρημάτων της έκπτωσης ανά λίτρο και στη συνέχεια καταβολή από το κράτος αυτού του ποσού στους πρατηριούχους,
- Συγκράτηση του κόστους του πετρελαίου για τους αγρότες κ.λπ.
Στα παραπάνω, αλλά και σε όσα άλλα ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης, η κυβέρνηση προσθέτει ως πολιτικές ελάφρυνσης τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος σε μόνιμη βάση, όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αλλά και την αύξηση φέτος κατά 90 εκατομμύρια του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο έχει φτάσει στα 174 εκατ. ευρώ.