Νέα
  • ΓΔ: 1396.72 +0.43%
  • Τζίρος: 22,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης για ενοίκια και επιδόματα ανεργίας

Κυριάκος Μητσοτάκης
Πηγή: Eurokinissi

«Η αντιμετώπιση του κορονοϊού μοιάζει με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε ένα άγνωστο δρόμο, μέσα στο σκοτάδι. Ο οδηγός άλλοτε πατάει γκάζι, άλλοτε φρένο, άλλοτε στρίβει το τιμόνι. Θα ήταν εγκληματικό αν διατηρούσε την ίδια ταχύτητα, κρατούσε το τιμόνι ακίνητο και αδιαφορώντας για τη συνεχή μεταβολή των δεδομένων». Με αυτή την παρομοίωση επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να περιγράψει την κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της προσπάθειας για ανάσχεση της πανδημίας, μέσα σε συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα.

Η ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε σε πολύ χαμηλούς τόνους -για συζήτηση μεταξύ πολιτικών αρχηγών- με έμφαση στην παράθεση στοιχείων. Έδειξε πίνακες (έναν εκ των οποίων είχε δημοσιεύσει από το πρωί η «Η»). Διευκρίνισε εξαρχής ότι τα πολιτικά κόμματα μπορούν να διαφωνούν ως προς τις προτάσεις ή τις εκτιμήσεις, όχι όμως και επί των δεδομένων, των στοιχείων. Από τα στοιχεία προκύπτει σημαντική πτώση του αριθμού των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων, ενώ στη «μακάβρια λίστα» των θανάτων, η χώρα βρίσκεται στην 5η καλύτερη θέση της Ευρώπης.

Στο οικονομικό πεδίο εξήγγειλε κάλυψη επιδότησης ενοικίων επαγγελματικής στέγης κατά 80% και τον Φεβρουάριο, καθώς και 2μηνη επέκταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν. «Κάθε μηνάς lockdown στοιχίζει στην ελληνική oικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ» είπε, συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός και τόνισε «εξ ου και η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφ όσον το εισηγηθούν οι ειδικοί».

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια την αναφορά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «το click away δούλεψε για ορισμένους κλάδους, όχι τόσο στην ένδυση και την υπόδηση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της oικονομίας, από Δευτέρα. Το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων». Και αυτό «όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του διατύπωσε τα ερωτήματα που τίθενται στο δημόσιο διάλογο και έδωσε απαντήσεις.

Το πρώτο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε 557 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θύμισε ότι στο παρελθόν, κάθε χρόνο με την εποχική γρίπη είχαμε αναμονές στις ΜΕΘ έως 30 μέρες. Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, έχουμε 1295 ΜΕΘ, αναμένουμε άλλες 150 και σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια ΜΕΘ. Πρόσθεσε ότι σημαντικός είναι ο δείκτης θετικότητας που κινείται κάτω του 3%, ενώ επίσης ανέφερε ότι προστέθηκαν στο στελεχιακό δυναμικό του ΕΣΥ άλλοι 7000 γιατροί, διαδικασία που θα συνεχιστεί. Επίσης εκσυγχρονίζεται ο εξοπλισμός μηχανημάτων του ΕΣΥ.

Το επόμενο ερώτημα είναι ότι με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται το πρόβλημα, δοκιμάζεται η οικονομία. Ο κ Μητσοτάκης είπε ότι τα δεδομένα επιτρέπουν το χαλάρωμα κάποιων περιορισμών, ανοίγοντας το παράθυρο της σταδιακής επιστροφής της αγοράς στην κανονικότητα. «Κανείς δεν έμεινε απροστάτευτος» είπε ο πρωθυπουργός κι αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή, τις αποζημιώσεις όσων είναι σε αναστολή εργασίας και την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών, ενώ υπογράμμισε ότι το 2020 δεν επιβαρύνθηκε το ισοζύγιο απασχόλησης.

Ένα άλλο ερώτημα που διατυπώνεται στο δημόσιο διάλογο είναι αν η κυβέρνηση ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών. Σε αυτό ο πρωθυπουργός απάντησε απερίφραστα «ναι» και διευκρίνισε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της επιτροπής μεταξύ επιστημόνων με διακριτή πορεία ο καθένας και η καθεμιά, ωστόσο όλοι τους δεσμεύονται από την εισήγηση της επιτροπής. Ενημέρωσε επίσης ότι σε άλλες χώρες υπήρξαν διαφωνίες κυβερνήσεων κι επιστημόνων, με αποπομπές των τελευταίων κλπ. Αυτό εδώ δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το εμβόλιο, ανέφερε ότι μέσω προαγοράς η χώρα έχει διασφαλίσει 15.300.000 δόσεις εμβολίου, περίπου τις διπλάσιες από όσες χρειαζόμαστε. Κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει εάν αυτά είναι λίγα, είναι πολλά, αλλά και αν συμφωνεί με την αγορά εμβολίου συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν αυτό ωφέλησε τις μικρές χώρες όπως η Ελλάδα. «Σήμερα είναι το κράτος που πηγαίνει στον πολίτη, και τους ζητεί να εμβολιαστούν- Ως τώρα 71000 άτομα έχουν εμβολιαστεί και μέχρι χθες έχουν κλειστεί 122.000 ραντεβού.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πιστοποιητικό εμβολιασμού ως «γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων» κάτι που ενδιαφέρει πολύ την Ελλάδα εν όψει του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου.

Η μόνη ευθεία επίθεση του πρωθυπουργού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν όταν έγινε αναφορά στη θέση Τσίπρα για να εξασφαλίσυομε τις πατέντες και να παράγουμε εδώ τα εμβόλια «Πάλι καλά που δεν ζητήσατε κρατικοποίηση της Pfizer και της AstraZeneca» είπε ο κ. Μητσοτάκης προς τον κ. Τσίπρα.

Κλείνοντας το θέμα του εμβολιασμού ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε στην Ελλάδα 4.700.000 δόσεις.

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπιση σειρά κρίσεων το 2020: Μεταναστευτικό, Τουρκία, πανδημία, επιπτώσεις της στην οικονομία.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ