Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος και ακρίβεια πιέζουν για πιο «ενωμένη» ΕΕ - Κρίσιμες αποφάσεις στις Βερσαλλίες

Φωτογραφία από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες πριν από 15 ημέρες

Αποφασιστικά βήματα προς «περισσότερη» Ευρώπη έκαναν χθες οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, κατά την πρώτη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες, που σκοπό έχει να προετοιμάσει την κανονική Σύνοδο της 24ης-25ης Μαρτίου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το πρώτο πεδίο που οι «27» συνέπεσαν μετά τις αρχικές χθεσινές τους συνομιλίες είναι ότι η ΕΕ δεν έχει εφαρμόσει ποτέ έως τώρα «ταχείες διαδικασίες ένταξης», όπως υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κι έτσι προφανώς απορρίπτεται η σχετική αίτηση της Ουκρανίας, προκειμένου να λειτουργήσει η Ευρώπη θετικά στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε πως δεν είναι ρεαλιστική επιλογή η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ένταξης ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν η κοινή απόφαση των «27» -που θα επισημοποιηθεί μετά από 12 ημέρες- να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στη Ρωσία ώστε να σταματήσει ο πόλεμος και να οδηγηθούμε σε εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγμάτευσης, παρά την απαισιοδοξία που εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, όταν είπε ότι δεν βλέπει διπλωματική λύση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι οι πρόσφατες εξελίξεις πρόκειται να επανακαθορίσουν την αρχιτεκτονική της Ευρώπης, καθώς οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι «27» αφορούν όχι μόνο στον ενεργειακό και τον πρωτογενή τομέα, αλλά και εκείνον της (κοινής ευρωπαϊκής) άμυνας. Για αυτό το τελευταίο αναμένεται να προσδιοριστεί μια νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, μετά την τακτική στις 24-25 Μαρτίου, με σκοπό ακριβώς τη διαβούλευση για κοινή άμυνα.

Ατυπη Σύνοδος Κορυφής στις Βερσαλλίες

Ισχυρός άξονας Μακρόν-Ντράγκι

Σημαντικό ρόλο στην τόνωση της ευρωπαϊκής ενότητας έπαιξε και πάλι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υποστήριξε ότι η απάντηση «στο δράμα που ζούμε δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή» και πρόσθεσε ότι Γαλλία και Ιταλία έχουν την ίδια άποψη και ως προς τη στήριξη των πολιτών τους «με ένα ενιαίο, ευρωπαϊκό χρέος».

Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες του με τον Μακρόν αποδείχθηκε πως οι δύο χώρες «είναι ευθυγραμμισμένες με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ» τόσο στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, όσο και στην κοινή στήριξη των 27 οικονομιών, ώστε η Ευρώπη να βρει λύσεις και έτσι να κάνει ουσιαστικές τις κυρώσεις.

Κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες των κρατών-μελών έδωσαν βάρος κυρίως στην εμπέδωση την αντίληψης ότι η Ευρώπη θα παίξει τον δικό της, διακριτό ρόλο στην παγκόσμια αναστάτωση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ατζέντα Μητσοτάκη

Με δύο κεντρικά θέματα μπήκε στις διαπραγματεύσεις ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ετοιμάσει το έδαφος ώστε να εξαιρεθούν με απόφαση των «27» οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων, ώστε οι χώρες να εξασφαλίσουν δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών έναντι της ακρίβειας, και, δεύτερον, για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα της ακρίβειας.

Παρά τις επιμέρους διαφορές που υπάρχουν, φαίνεται ότι σήμερα οι συμμετέχοντες στην άτυπη Σύνοδο θα καταλήξουν και στα δύο αυτά θέματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για «βίαιη ενηλικίωση της Ευρώπης» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατιωτική επίθεση σε μαιευτήριο της Μαριούπολης και συνέδεσε το γεωπολιτικό εκτόπισμα της Ενωμένης Ευρώπης με την οικονομική της ισχύ.

Κ. Μητσοτάκης από Βερσαλλίες: Ευρωπαϊκά μέτρα ενάντια στην κερδοσκοπία στην ενέργεια

Πώς θα γίνει πράξη η ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση

Ολα δείχνουν ότι σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υπερβούν τις όποιες επιμέρους διαφωνίες τους και -ακολουθώντας το παράδειγμα της αντιμετώπισης της πανδημίας με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης- θα αποφασίσουν ένα κοινό εργαλείο για ενεργειακές και αμυντικές δαπάνες, δηλαδή ένα είδος «ευρωομολόγου» που θα αντλήσει κεφάλαια για τους δύο αυτούς σκοπούς.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι αντίθετοι με την προοπτική νέας κοινής έκδοσης ομολόγου εμφανίστηκαν οι ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των απροσδόκητων δαπανών που θα προκύψουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη δημοσιοποίηση αυτής της απόφασης σήμερα, μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου, έστω και ως προαναγγελία, πιέζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς σε λιγότερο από έναν μήνα (10 Απριλίου) διεξάγεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών και μια τέτοια απόφαση εκτιμάται ότι θα δώσει «αέρα στα πανιά» του Μακρόν στην προσπάθεια επανεκλογής του.

Τέλος, οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τη χρησιμοποίηση εθνικών πόρων για άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που δυσκολεύονται περισσότερο, τις οποίες αναμένεται αν ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ